Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

Intrigantna teorija ili mentalna gimnastika ? (Den Braun – Poreklo)

Pisanje Dena Brauna daleko je od visoke književnosti. Njegova poslednja knjiga “Origins”/”Poreklo” predstavlja rezultat vrhunca pompeznog i nezgrapnog produciranja romana po već dobro poznatom i isplativom receptu štancovanja bombastičnih trilera, gde uvod svakog poglavlja nedvosmisleno podseća na članke iz Wikipedije, gde je text očito pobegao u štampu pre iole ozbiljnijeg uređivanja, gde je umešanost glavnog lika (Langdona, naravno) krajnje nategnuto povezana sa temom knjige, a brojni argumenti stoje na prilično klimavoj podlozi… Da ne pominjem da većinu operativne građe romana čine isprazni dijalozi i klišeizirani likovi.

Ipak, čitanje njegovih dela ne treba ni doživljavati kao čitanje literarnog, umetničkog dela. Veće sam prosvetljenje pre neko veče doživela gledajući pozorišnu predstavu “Dopler”. Ono što Braun nudi su intrigantne teorije za razmišljanje i istraživanje (ne njegove, ali vešto uklopljene i upakovane u zaplet koji drži pažnju), pomalo mentalne gimnastike ili makar akcijom nabijeni triler – već po ukusu. Braun je majstor detektovanja atraktivnih, ambicioznih teorija i dilema u vezi sa religijom, naukom i tehnologijom, umetnošću, antropologijom i istorijom.

Evo nekih obećavajućih tema koju u knjizi “Poreklo” elaborira: jedno od krajnje zanimljivih naučnih teorija o poreklu (ljudskog) života i jedna od mogućih predikcija o odnosu humane i veštačke inteligencije.

Iako se intelektualni zaplet romana ne raspliće u potpunosti, iako ovde ima poprilično šupljina i neke na početku ostavljene dileme zapravo i dalje ostaju, Den Braun iznosi krajnje zanimljive uvide, teorije i argumente u vezi sa ovim temama. I čak i ako ovi argumenti nisu usklađeni i ako su jednostrani, ipak je nagrađujuće pročitati ih.

Pored toga, tokom čitanja mogu se, doduše krajnje sporadično, pronaći neki citati vrednih čitanja:

“Newton’s Third Law of Child Rearing: For every lunacy, there is an equal and opposite lunacy.”
(Njutnov treći zakon odgajanja dece: Za svaku ludost detetovu, postoji jednaka i suprotna ludost njegovih odgajatelja.)

“Love is from another realm. We cannot manufacture it on demand. Nor can we subdue it when it appears. Love is not our choice to make.”
(Ljubav je iz neke druge stvarnosti. Ne možemo je proizvesti po potrebi. Niti je možemo prikriti kada je očigledna. Ljubav nije izbor koji mi sâmi pravimo.)

“Nothing is invented, for it’s written in nature first. Originality consists of returning to the origin.”
(Ništa nije izmišljeno, jer sve je već priroda prva napisala. Originalnost se sastoji u vraćanju korenima.)

“God is dead. God remains dead. And we have killed him. How shall we comfort ourselves, the murderers of all murderers?”
(Bog je mrtav! Bog ostaje mrtav! I mi smo ga ubili! Kako da se utešimo, mi ubice nad ubicama?)

Pa, ako razmišljate o tome vredi li da pročitate još jedan Braunov roman od preko 400 strana (dostupan sa srpskim prevodom), možda vam ovaj prikaz može pomoći.

Jasmina Arsenijević

(Visited 278 times, 1 visits today)

Leave a Reply