Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

MOŽE SE OSTATI NEUKALJAN, DOSTOJAN SVOG TALENTA I DARA (Intervju sa Budimirom Stefanovićem, pesnikom)

Da ovo klimavo balkansko područje ne prestaje da rađa sjajne umetnike, svedoči nam i pesničko ime – BUDIMIR STEFANOVIĆ.

Rodjen je 18. 10. 1961. u Rači Kragujevačkoj (Srbija). Poeziju piše od detinjstva. Prvu književnu nagradu je osvojio na Majskim susretima mladih pesnika, u Aranđelovcu, 1976. godine. Prvu zbirku pesama ”Senke po uglovima” objavio je 1984. godine,  a iste godine je kao poslednji nosilac Prve pesničke štafete SFRJ istu predao u Narodnoj biblioteci, u Beogradu. Objavio je nakon toga “Račanski pesnički svitak” (2013.), “Horizonti”  (2017.)  i  “Vučja vremena” (2018.) Zastupljen je u preko 70 zbornika poezije, almanaha i zajedničkih izdanja. Pesme su mu više puta objavljivane u “Književnim novinama” i drugim časopisima. Član je Književne zajednice (UKS) Rače Kragujevačke, književnog kluba “Crnjanski” iz Beograda, od 2013. godine, kao i  Udruženja književnika Srbije (UKS), od 2017.godine. Više puta je nagradjivan, pohvaljivan i prevodjen na nekoliko svetskih jezika. Dobitnik je Godišnje nagrade SO Rača, za izuzetne zasluge na polju književnog stvaralaštva.

 

Dok rezimiramo njegovu biografiju, Budimir se kroz setu priseća:

“Sedeo sam kao dete u krilu Dušanu Matiću. Moj prvi recenzent je bio Milutin Srećković,  po kome se danas zove biblioteka u Smederevskoj Palanci. Kao gimnazijalac sam objavio pet pesama u tri uzastopna broja “Venca”, kod Tode Čolaka, sa kojim sam kasnije jeo i pio u “Klubu književnika”. I šta sad?  U Smederevskoj Palanci, pet zadnjih godina, žiri na konkursu odbija moje pesme.”

Šta mislite, zašto ste skrajnuti i kome može da smeta pesnik s tako bogatom biografijom? Zar nije logičnije da sredina u kojoj živite i stvarate bude ponosna što ima takvog umetnika, pa da se pohvali Vama?

“Ja živim u jednom malom mestu, u srcu Šumadije, ali velikom po istorijskom aspektu. Ovde je rođen Vožd Karađorđe. Odavde potiču velika imena naše srpske poezije, poput Ljubice Ivošević Dimitrov, plebejske pesnikinje, rođene u Saranovu kod Rače, supruge Georgija Dimitrova. Ovde je rođen, živeo, radio i stvarao, Radoje Domanović. U Rači je školski nadzornik bio Dragoljub Filipović, veliki srpski pesnik. Đura je od 1868. dve godine živeo i bio učitelj u račanskoj školi. Za Raču su takođe vezana imena Milorada Petrovića Seljančice, Antonija Luleta Isakovića, koji je rođen u Rači i borio se kao borac Račanske čete celo vreme rata. Ne smatram da sam skrajnut, samo živimo u vremenu gde pesnička reč ne dopire do sluha ljudi, u vremenu kada si neko samo ako si građanin pokorni, ako si član, brat i slično. Mali broj dragih ljudi, porodice i prijatelja, razume moj rad i zna cilj mog pisanja. Ja jesam oduvek bio skroman pesnik. Nažalost, u pokušajima da moja misao dopre do šireg kruga čitalaca, bio sam skrajnut i sprečen.

Da li u Vašoj stvaralačkoj karijeri postoje pesme koje  bi se mogle nazvati “politički nepodobne”? Čemu ste, kao umetnik, više skloni: aktivnom učešću u dešavanjima ili vanvremenskom stvaranju, kao što je ljubavna poezija, na primer?

“Pojam “politička nepodobnost” ne postoji u rečniku pesničko stvaralačkih sloboda, ja sam prvu pesmu napisao kad sam naučio da čitam i pišem. Dakle, pesnik sam celog svog života i to ću biti do smrti. Samo sledim svoj dar i u skladu s nadahnućem stvorim ponešto. Ja sam pesnik trenutka, pesnik refleksije, mali i skromni čuvar nadrealističke poetske misli. Samo to i ništa više.”

Šta generalno mislite da je zadatak svakog umetnika? Da li da obavezno bude svedok, pa i tumač svog vremena, ili da se preda višim sferama stvaranja koje se ne bave dnevno političkim temama, aktuelnostima i slično?  Može li se ostati neukaljan ako se biva i jedno i drugo, u isti mah?

“Samo svedok i hroničar vremena sadašnjeg, samo čuvar vremena prošlog i vizionar vremena budućeg, kroz misao, reč i stih. I da, može se ostati neukaljan, dostojan svog talenta i dara, svestan misije koja je pred nama.”

Za kraj, šta je ono što vas inspiriše i tera da ne odustanete, uprkos nedaćama? Šta biste poručili mladim stvaraocima, koji takodje nailaze na brojne prepreke, jer stvaraju u okonostima koje ne podstiču kulturu i stvaralaštvo  na pravi način?

“Mladima poručujem da pišu, da čitaju, da se obrazuju, da ne odustaju od ideje da budu kreativni. Pred mladima se otvaraju budući vidici. Živimo u vremenu tehnologije, interneta… Dakle, poručujem im da čitaju knjige i da pišu.”

ČUVARI POEZIJE (LIMBO), Budimir Stefanović

 

(pesma koja je morala da počne sa JA)

 

Ja, go do pojasa, jedem skromni,

sirotinjski obrok, u kukuruzištu.

Žena pored mene je znojava, uzbuđena, jedra.

Sunce prži zemlju, nebo, travu i kamen.

Ja pijem vodu, dan je….

 

Moja je poezija kreacija koju ne primećuje

ni ptica u hladu bagrema, ni gliste, ni daždevnjaci, ni ljudi

koje za to nije briga.

Moja je zemlja krvava od pogroma, ratova i smrti,

preorana, prekopana, neosveštena…

 

Put od moje njive, od sela do magistrale

koja vodi u grad, je kratak, njime hodaju ljudi i životinje,

vukovi, zmije, krtice i daždevnjaci,

dnevni homo sapiensi i noćne utvare.

Put je nepregledni prostor

od zemlje do neba,

od kolevke do grobne jame i dalje, do večnosti.

 

Ja, obučen u gunj pradedova, jedem obilni obrok

u bogatom kukuruzištu.

Žena kraj mene je stara, izmoždena i uvela.

Vetar duva, sunce ne sija više i trava vene.

Ja pijem vino, noć je…

 

Zato što su muškarac i žena,

kukuruz, obrok , veče i zora,

život i smrt, samo pesma,

samo jedna obična pesma,

u naručju čuvara poezije.

 

(Nepoznata deca čitaju moje pesme;

ozbiljni su, mladi i lepi, ne smeju se.)

 

 

 

 

NEMIRI, Budimir Stefanović

 

Vrata su otvorena,

noć bezdana.

Plavičasta tama

miluje poneku zvezdu, gore.

Moj mali, prijatni svet,

buja oko mene

u tihom spokoju samovanja

i sve okolo ćuti.

 

Samo istinska tuga

rovari u grudima,

razrušeni zamak podsvesti,

damari nedorečenosti,

raskoš iščekivanja….

 

Obljubljenom, plavičastom nebu,

ponudiću nemir nevine noći,

darujući sebe

infuzijom ljubavi u krvotok beskraja,

direktnim ubrizgavanjem.

 

intervju uradila i priredila : Rea Sartori

(Visited 177 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: