Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

Recenzije iz Pakla – Klajv Barker je živ!

piše : Milan Kovačević

Pre neki dan je bio rođendan živoj legendi Klajvu Barkeru, a ja sam to apsolutno zanemario.

Ne znam kako sam dozvolio sebi da propustim ovaj svojevrsni horor spasovdan, ali se duboko izvinjavam. Ovo izvinjenje upućujem prvenstveno sebi, pa tek onda vama dragi čitaoci, jer sam veliki fan lika i dela pomenutog gospodina, a nisam mu odao počast kakvu zaslužuje. Ispašće da mi je bitniji neki tamo Gaj Riči od kraljine kakva je Barker, a to ne da nije istina, nego nema blage veze sa životom. Barker je psihodelični opipljivi užas u malom – Barker je sve što volim.

Ako neki od vas ne znaju ko je Klajv Barker, samo ću citirati Stivena Kinga: ,,Video sam budućnost horora, ime joj je Klajv Barker.’’. Ova izjava teža je od neba, i ne bih se baš složio sa tvrdnjom gospodara knjižara Kinga, ali u jednom trenutku, ova izjava imala je smisla mnogo više nego što se iz ove perspektive čini. Barker je preuzeo svet poput ciklona svojim delima iz osamdesetih godina prošlog veka. Nažalost, nije uspeo da ostane konzistentan, pa su dela koja su usledila bila vidno slabijeg kvaliteta.

Ovaj naočiti gospodin, spisatelj horora i fantastične proze, verovatno je najpoznatiji po kreiranju scenarija za kultni film ’’Hellraiser’’ zasnovan na romanu ‘’The Hellbound Heart’’ koji je takođe napisao . Verujem da svaki pošteni horor uživalac zna o čemu govorim, a i da ne zna, svi su barem jednom u životu ugledali Pinhead-a i njegovu ćelavu glavu obloženu ekserima. ‘’Hellraiser’’ franšiza izrodila je brdo nastavaka od kojih je svaki gori od prethodnog, ali to nikako ne umanjuje važnost franšize u svetu strave i užasa. Naročito ako uzmemo u obzir glavnog antagonistu, goreomenutog Pinhead-a, koji je uz Džejsona i Majersa, jedan od najikoničnijih horor zlikovaca. Ovo ‘’zlikovac’’ uzmite sa rezervom, jer kao što sam film kaže – Pinhead je nekima anđeo, nekima demon, zavisi šta preferirate.

Pored toga, ovaj izuzetni gospodin (mislim na Barkera) nas je zadužio gomilom fantastičnih priča i novela. Ako se ja pitam (a pitam se) neke od najboljih kratkih horor priča svih vremena sadržane su u čuvenim ’’Knjigama krvi’’ koje je pomenuti dasa napisao u svom najpotentnijem periodu, sredinom osamdesetih. ’’Knjiga krvi’’ ima čak 6 delova, i ne bih mogao da odredim koji je najbolji, jer sve knjige spadaju u kategoriju obaveznog štiva za ljubitelje strave i onostranog! Naravno da iste zauzimaju počasno mesto u mojoj kolekciji – iako, ruku na srce, nisam najzadovoljniji prevodom izdanja koje posedujem, jer smatram da određene priče ne mogu da se istaknu usled određenih jezičkih problema i ograničenja. Preporučujem čitanje izvornog materijala na Barkerovom maternjem jeziku – engleskom.

Barker je nemilosrdan, perverzan, izvitoperen i detaljan. Ova detaljnost najviše se ogleda u gnusnim opisima dekapitacija, raskomadanih delova tela, pa i (homo)seksualnih aktova kojih ima na sve strane.

Priča ’’Bluz svinjske krvi’’ (”Knjiga krvi 1”) za mene lično je jedna od najboljih koje sam pročitao u životu, a verujte mi, moje oduševljenje nikada nije neosnovano. Ko mi ne veruje, neka potraži ove knjige – u pitanju je suvo zlato koje mora naći mesto na vašoj polici. Od trideset priča, koliko ‘’Knjige krvi’’ sadrže, smatram da će svaki pametnjaković pronaći onu koja mu odgovara. Baš u tome i leži lepota ovih zbirki –  sve priče, naizgled povezane tematikom, zapravo čine zasebne celine koje savršeno funkcionišu kao samostalno čitalačko iskustvo. Zato nemojte čekati, ako želite zagarantovanu zabavu, Barker je tu da vam je pruži. Možda ova zabava uključuje dosta krvi, kasapljenja i seksa bez zaštite, al’ zar baš to ne vole mladi?!

Živ mi bio Klajve, stari barde horora, perverzije i luđaštva – nek’ te Bog u kojeg ne veruješ poživi još dugo!

PS: Koliko sam načuo, na internetu se pojavila nova ekranizacija ‘’Knjiga krvi’’ iz 2020. godine i po mišljenju Dejana Ognjanovića, doktora za horor, u pitanju je teško sranje. Kada Ghoul kaže da je tako, nema razloga da trošim vreme na materijal sumnjivog kvaliteta jer gospodinu Ognjanoviću uglavnom verujem. Slobodno izbegnite pomenuti film, i latite se knjiga – one ne izdaju! Ja ga možda i pogledam, čisto da vi ne morate..

(Visited 130 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d