Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

SVILARA, četvrtak, 18. IV ,19h – promocija romana “Ništa se nije desilo”, Stefana Janjića

U Kulturnoj stanici “Svilara”, koja se nalazi na adresi Đorđa Rajkovića 6b, u četvrtak 18. aprila sa početkom u 19 časova održaće se promocija drugog izdanja knjige “Ništa se nije desilo“, Stefana Janjića.

https://www.facebook.com/events/2344864138879651/

Roman „Ništa se nije desilo” dobio je NIN-ovu književnu stipendiju za rukopis u nastajanju, potom je bio u širem izboru za NIN-ovu nagradu, a KOMPLETAN tiraž prvog izdanja rasprodao se samo 15ak dana nakon puštanja u prodaju i bilo je bukvalno NEMOGUĆE doći do primerka, osim ako vam ga neko ko je na vreme bio upućen ne bi pozajmio.

Drugo izdanje romana „Ništa se nije desilo”, potpisuje izdavačka kuća Imprimatur, poznata po najvišim kriterijumima kada je u pitanju izbor autora za saradnju. Nakon promocije u Banjaluci, ovo je prva promocija romana „Ništa se nije desilo”, kakvu on zaslužuje – pred novosadskom publikom i u stanici kulture.

Prvo izdanje romana izdala je Matica Srpska, što je jedna od neretkih zanimljivosti u vezi sa ovim izuzetnim romanom.

Za njega književna kritičarka Katarina Kostić kaže da je „svaka kritika na svom mestu, ali tako da to stvarno bude njeno mesto, ne okrnjivši melodiju. Prelivi u ritmu, pauze, pretapanja, fonetska stilska sredstva upregnuta za sve pare, sve je tu i sve isto onako — nenametljivo. Rečenice su stabilne, jezik i misli se oko njih premeću i upošljavaju, ali ne umaraju”. „Forma pokazuje veštinu i neopsednutost svojom veštinom — što je danas najređa kombinacija. Roman „Ništa se nije desilo” ispreda policentričnu a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o detinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima”, dodaje Kostić.

foto : FB stranica Stefana Janjića

Autor romana Стефан Јањић doktorand je Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, master komunikolog, diplomirani žurnalista, dobitnik Sakura stipendije i stipendije fondacije Konrad Adenauer, izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu, Nagrade za najboljeg mladog istraživača Filozofskog fakulteta, laureat je nagrade “Biće i jezik“, koju dodeljuje Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića. Jedan je od najboljih medijskih analitičara i eksperata za medijsku pismenost u Srbiji, glavni i odgovorni urednik je FakeNews Tragača, medija koji se bavi dekonstrukcijom neistina koje proizvode drugi mediji.

Ovo poslednje je u neraskidivoj je vezi sa temom romana, koja je upravo lažiranje novinske dokumentacije o ljudskim sudbinama.

Zato…Pozivamo vas na ovaj sjajni književni događaj u organizaciji bloga “Prerazmišljavanje“. Pošto lično poznajem organizatore ne sumnjam da će to biti poslastica za sve ljubitelje pisane reči i dobre knjige !

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: