Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

TRUBADUROVA SVITA (Mač, Mačka i Magija) – Dimitrije Stevanović

Epska parodija. Kako to samo fantastično zvuči! Ako volite “Goli pištolj” i sa uzbuđenjem pratite avanture družine prstena, ovu knjigu ćete obožavati. Ipak, ona je više od proste zabave uz dogodovštine njenih urnebesnih junaka, ona je ozbiljna društvena kritika sa konstantnim satiričnim asocijacijama na tragikomično političko stanje u našoj zemlji.

Trubadurova-svita-1Dizajn korica: čarobnjak BOB (Dobrosav Bob Živković)

Radnja se dešava u Nerd svetu, mestu koje obiluje neverovatnoćama i čudnim zbivanjima, svetu u koji ulazite na sopstvenu odgovornost. Glavni junak je trubadur (zamislite!) Dart, poluvilenjak (da ne kažem mešanac). Magija i avanturistički duh koji krase jednog vilenjaka direktno su uslovljeni količinom đuđubeja i kondrca koji obitavaju u njegovom telu (gde tačno u telu – pročitaćete u knjizi). Što je više đuđubeja, to je jača magija koju može da materijalizuje i koristi, a što je više kondrca, veći je i luđi avanturista. Naš Dart ih je prepun i upravo stiže u Tirit-Navodi-Vilu, prestonicu patuljačkog kralja koji mu je namenio misiju od izuzetnog značaja za čitav Nerd svet, misiju koja će otkriti tajnu od neverovatne važnosti za budućnost kraljevstva.

Posle dve nedelje pustolovina, avantura i puta kroz šumu, pećine, lagume i najrazličitija čarobna, ali i opasna mesta, ponovo je bio među ljudima. Da, pogodili ste, osećao se veoma očajno zbog toga – ljudi su gori i od najdivljijih zveri.

Kako to obično biva, oko sebe okuplja družinu koja će mu „pomoći“ u tom neverovatnom poduhvatu. Tako nastaje Trubadurova svita koja će na svom putu napraviti više štete nego koristi, ali, kako žive u Nerd svetu, to i nije toliko strašno i, zapravo, tako i treba da bude. Na primer, sasvim je ok to što su oslobodili drevno zlo koje preti da uništi čitav svet, upravo je to ono što će dovesti do razvoja događaja kakav se priželjkuje. Kad smo već kod razvoja događaja, bitno je pomenuti da u Nerd svetu postoje dva načina na koji određena situacija može da se odvije. Frka (Fantastična Raštrkana Kratka Avantura) i Zbiv (za razliku od frke, koja je sveopšta i na sve strane, zbiv je isto trenutan, ali dobro fokusiran na jedno dešavanje).

Ako je posada vezana, a svi ste ovde, ko onda upravlja brodom?” Frka.

 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=vRbgQ5C_pP0&w=560&h=315]

Pregršt je književnih, muzičkih i filmskih asocijacija, isto toliko izmišljenih bića i reči sa adekvatnim opisima i definicijama, gomila fora i fazona, prosto, knjiga je potpuno urnebesna, a, ujedno, vrlo oštra u kritici realnosti kakvu poznajemo.

Naravno, sve se završava frkom. Uz konačnu asocijaciju na Terija Pračeta, kao svojevrstan šlag na tortu.

Trubadurova-svita-3Samo ti piši, Dimitrije, posle ćemo da zalijemo

Koliko sve pršti od magije, najbolje će vam pokazati sledeća situacija: Skuvam ja sebi crni kondrc-napitak, uzmem knjigu i sednem da napišem reč – dve o njoj. Moji klinci koriste izmeštenost moje svesti u drugu ravan i jurcaju po kući nesputano se igrajući. Jasno vam je šta sledi: Zbiv! Stariji dotrčava da me pita nešto od izuzetne važnosti, kroz maglu počinjem da ga primećujem dok se vraćam svešću u prostoriju u kojoj se nalazim (morate shvatiti, nije to lako, crni kondrc-napitak nije za zezanje), knjiga je otvorena, đuđubeje i kondrci iskaču i uleću pravo u njega, perifernim vidom primećujem da se putanja njegove ruke i crnog kondrc-napitka preklapaju, pokušavam da sprečim neizbežno, ali bez uspeha, napitak se razliva po knjizi i izaziva moju bolnu grimasu jer ujedno ostajem i bez napitka i bez knjige, a za telefon – ko još mari, situacija dostiže vrhunac i čeka se erupcija koju moj omladinac sprečava rečima: „Ništa ne brini, mama, napisaće tebi tvoji pisci drugu knjigu.“, dejstvo napitka prestaje, đuđubeje i kondrci povlače se nazad u knjigu (makar na kratko) i nastaje sledeća fotografija, kao idealan prikaz onoga što vas čeka ako se upustite u ovu avanturu. Moj savet je – nikako je nemojte propustiti!

Trubadurova-svita-2Nije posveta džabe napisana i meni i Vuku, osećao je Dimitrije koliko će veliku ulogu on odigrati

(Visited 52 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Moraću da bacm pogled ili dva…

Leave a Reply

%d bloggers like this: