Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

Upoznavanje sa pankom kroz fragmente, pitanja i odgovore – Zoran Ilić :”Uvod u Pank” – PRESING

Knjiga “Uvod u pank”,u izdanju “Društva za afirmaciju kulture – Presing” iz Mladenovca, beogradskog pisca (i ne samo pisca, ali o tome, neki drugi put) Zorana Ilića je proizvod piščevog interesovanja za pank kao pravac i fascinacije internetom kao “sveznajućom” bazom podataka. Uzgred, ovo je osmi Ilićev roman, ali ne i prvi u kom on priča priču kroz formu sopstvenog alter-ega nazvanog  – Pajaco. Na jednostavan, zanimljiv i pomalo bizaran način postavljanja pitanja i odgovaranja na njih, pisac nas uvodi u same početke pank rok muzike navodeći faktografske podatke o najeminentnijim predstavnicima tog pravca kako u svetu tako i na našim prostorima, razloge zašto je pank uopšte nastao, šta je značio i koliki uticaj je ostavio na potonje generacije.

Kroz više od 200 kratkih fragmenata Ilić nam predočava slagalicu koja prerasta u istorijski roman, a neobično je to što u njemu ne postoji samo jedan glavni junak, već su najveće role pripale bendovima koji su izneli taj neki “prvi talas” pank muzike – Sex Pistols, Ramones, The Clash, Ian Dury & The Blockheads kao i Pankrti, Paraf, Termiti, KBO! Prljavo Kazalište i Pekinška Patka u bivšoj SFRJ.

Naravno, osnovna zamerka svakog pravog pankera bila bi da u romanu nisu zastupljeni mnogi veliki bendovi, pioniri pank pokreta, kao što su, recimo, The Damned, Black Flag, Dead Kennedys, Misfits, Stiff Little Fingers ili Bad Brains ili zašto sve nije začinio njihovim pretečama nalik na The Stooges, MC5, New York Dolls ili The Sonics, ali to bi već bilo zadiranje u piščevu ideju i pokušaj da mu se nametne pisanje ozbiljne studije o rođenju panka, njegovom značaju i uticaju. Mislim da su to neki drugi odavno već uradili pa bi tako nešto bilo samo puko ponavljanje.

Dakle, pitka, zanimljiva i pomalo ekscentrična priča o Pajacu i njegovom zanimanju za početke pank muzike bi trebala da zainteresuje svakog prosečnog konzumenta pop kulture u Srbalja i ostalih predstavnika naroda u regionu, pa je stoga zdušno preporučujem.

(Visited 263 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: