Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

El LOCO – “…Iguita!”

 

Visok metar i sedamdeset sedam, osamdeset centimetara. Brz. Duge kovrdžave kose, Kolumbijac, Rođen 27. avgusta 1966. godine. José René Higuita Zapata ima jedan nadimak koji će ostati iza njega zauvek… El Loco -Ludak.

Palio sam se na njega kao klinac. Nisam ništa znao o jebenom fudbalu. Na Vošinom “malom istoku”, kao i da nisi bio na tekmi. S’kim god da ideš. A  Sad ću se osrati jeli Italija 90. ili Mexico 86. Skupljali smo sličice ko ludi. tapkali ih, bacali u vis, brojka -slika -šta se nosi? Čija bliža do zida… Novodadski – BeGe.. Bili smo kockari. Deca, koja se kockaju…

Ali tih godina Kolumbijci su meni prirasli za srce zbog ” Iguite” kako smo ga mi zvali. Neverovatno lud golman, koji je istrčavao, driblajući do sredine terena, ne retko napadajući i sam gol protivnika… A Golman ,, jbt… ?!!! Lud lik! Naprimao se naravno neverovatno glupih golova zbog svojih “izleta”, ali zato je Iguita, “rokao” slobodnjake, penale i pri tom napravio “Škorpionov ubod” Kako su ga prozvali mediji, mnogo pre nas, koji je zabeležen kao 4. na mestu ikada prikazanih momenata u svetu sporta. To je za njega bio zez. Ali za ostatak sveta tog dana 6. septembra 1995. na Vembli stadijumu u “prijateljskoj” tekmi protiv Engleske… Kad je Srozao Džejmija Redknapa. I celu “imperiju i kolevku fudbala”. To je bilo To. Magija….

Igrao je aktivno negde od 1985. do 2010. Od tada prelazi na mesto trenera, stručnjaka, saradnika…Jedne osobe bez koje ideja ne može da zaživi… u 380 utakmica dao je 41 GOL!

Golman. Najbolji drugar fudbalera? Hmm…Samo za Kolumbiju je u 68 puta dao 3 komada..

Narvno imao je i on svoj  “veliki šit” kad je 1990. Dao Kameruncima mogućnost da odu u četvrt finale, samo zato jer je El Loco krenuo do sredine terena solo, bespotrebno, i ni manje ni više “dao” loptu njihovom “špicu”… Ostalo je istorija…Sve u svemu to se više ne rađa. A i ako se rađa, uči se nekim drugim vrednostima i pravilima igre… No magic at all…

Image result for rene higuita

Jeste bio je hapšen više puta, jednom je bio i suspendovan jer je bio pozitivan na koku… ? Gle čudna mi čuda? Otkud kolumbijac, kome su drugari Maradona i Eskobar na “koki”… Keve ti… Pa da uzmemo nekoga nešeg “prvotimca” i da ga testiramo na alkohol, “samo”, ne daj bože šta bi flaster pokazao… Njega su ’93. optužili za kidnapovanje i to sve vezano sa Pablom.. Platio hrpu love, malo ležao, izašo’ nastavio dalje… Ne benda živu silu. Uostalom to je Njegov Život. Mala Vida….Želeo je da se otisne u političke vode, učestvovao u nekim rijaliti šouovima… Ali, fudbal… Fudbal. Ili ta Okrugla mekana lopta je SVE što on ima vezano za ovaj svet. Ili sve što je vezano za njega, sve što će odjekivati u večnosti, jeste to. Fudbal.

 

 

 

 

 

13090180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: