Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Frenk Lampard Senior – iver ne pada daleko od klade

WARNING: PICTURE SCANNED FOR OVERNIGHT SPORT
Frank Lampard & Frank Lampard Jnr.

Svi znamo o kome se radi kada se spomene ime Frenk Lampard. ‘Briljantni vezni igrač, fantastičan golgeter sa svoje pozicije, jedan od najboljih veznih igrača poslednjih 20-ak godina’, danas trener Čelzija… u tekstu koji smo napisali sledi priča o Frenku Lampardu, ali o onom starijem- Frenku Lampardu Senioru!

Frenk Lampard rođen je u Ist Hemu 20. septembra 1948. godine. Sa samo 5 godina izgubio je oca (koji je nosio isto ime), stoga mu detinjstvo nikako nije bilo lagano. Kao 16-godišnjak postao je član Akademije Vest Hema gde je brzo uočen njegov talenat. Samo 2 godine kasnije postao je prvotimac, a 1967. debitovao je za voljeni Vest Hem protiv Mančester Sitija. 5 meseci nakon što je postao nezamenjiv u prvoj postavi Čekićara dogodila mu se povreda koja ga je mogla koštati karijere. Zadobio je prelom noge, a nemojte zaboraviti da je to bilo krajem 60-ih, u doba kad medicina nije bila napredna kao danas.

Frenk se vratio jači nego ikad. Naporno je radio po cele dane. Priča se da je svaki dan sam dolazio na Apton Park, bez obzira na vreme napolju i trčao po tribinama i terenu kako bi se što pre vratio u takmičarsku formu. Takva predanost i odlučnost ne viđa se često u današnjem fudbalu!

Frenk je igrao na poziciji levog beka. U svojih 16 godina igranja za Vest Hem bio je nezamenjiv, ali je u to vreme bio i jedan od najboljih na svojoj poziciji u celoj Engleskoj. Zato je zaista čudno da je za reprezentaciju Engleske upisao tek 2 nastupa. Debitovao je 1972. godine protiv Jugoslavije, a kasnije je upisao još samo jedan nastup što fanovi Čekićara nikako nisu mogli shvatiti jer je kasnije pružao još bolje partije za svoj tim.

Smatra se jednim od najboljih levih bekova u istoriji Vest Hema! U 665 nastupa za Čekićare zabio je 22 gola, a osvojio je 2 FA Kupa (1975. i 1980.) i Drugu diviziju (1981.). Stariji navijači Vest Hema kažu da im je najlepša uspomena na Frenka gol glavom u polufinalu FA Kupa na Eland Roudu  protiv Evertona(igralo se na neutralnom terenu) . Nitko ne zna šta je Lampard tada radio u napadu, ali da ga nije bilo, Vest Hem možda ne bi osvojio FA Kup! Osim gola, stariji fanovi upamtili su proslavu gola kod korner zastavice, što niko pre nije napravio! Taj gol odveo ih je na Vembli, a kasnije su osvojili trofej FA Kupa!

16-godišnji boravak u Vest Hemu završio je u maju  1985. tekmom protiv Liverpula. Frenkova karijera nije završila odlaskom iz Vest Hema. Odigrao je sezonu u Sautend Junajtedu, gde je menadžer bio legendarni Bobi Mur, čovek koji je bio mentor dok se Frenk probijao u prvi tim Čekićara.

Vratio se u Vest Hem ’94. kao pomoćnik tadašnjem menadžeru Hariju Rednapu. Hari je inače Frenkov šogor, pa ne čudi da je njihovo partnerstvo u Vest Hemu trajalo čak 7 godina. Nakon što su obojica dobili otkaz 2001. Frenk Lampard Jr. takođe je otišao iz Vest Hema.  2008. Frenk Sr. postao je saradnik Brendana Rodžersa nakon što je ovaj dobio posao menadžera Votforda, a 2009. sledi Rodžersa u Reding gde se zadržao tek par meseci.

Frenk Lampard Sr. uistinu je legenda engleskog fudbala. O njegovom kvalitetu  govori broj nastupa za Vest Hem, ali i lepa sećanja onih starijih fanova. Nekako ga je zasenio rođeni sin, ali mi mislimo da svako treba znati priču njegovog oca- takođe fantastičnog igrača!

preuzeto sa : http://engleskifudbal.com/tekstovi/legendarne-licnosti/frenk-lampard-senior-iver-ne-pada-daleko-od-klade/

(Visited 67 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: