Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Hatem Ben Arfa – karijera upropaštena najgrubljim startom svih vremena ili protraćeni talenat

NEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - APRIL 09: Hatem Ben Arfa of Newcastle celebrates scoring to make it 1-0 during the Barclays Premier League match between Newcastle United and Bolton Wanderers at the Sports Direct Arena on April 9, 2012 in Newcastle upon Tyne, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Ja, iskreno, ne pamtim mnogo talentovanijih igrača u istoriji fudbala od Hatema Ben Arfe, Francuza tuniskog porekla. Tehnika koju on poseduje blizu je, ako ne i jednaka, onoj koju imaju najveći mađioničari sa loptom – Ronaldinjo, Maradona, Zidan, Mesi, ali je njegova predanost poslu ekvavilentna jednom matorom čuvaru gradilišta.

Rođen u predgrađu Pariza, 1987. godine, sa fudbalskim pedigreom jer je i njegov otac Kamel, bio fudbaler i uspešno je nastupao i za tunisku reprezentaciju. Počeo je da se igra fudbala još 1994. Godine u ASV Châtenay-Malabry pa je preko kluba iz Bulonjske šume i Versaja došao do omladinske škole Olimpika iz Liona. Tamo je i započeo seniorsku karijeru sa nepunih 17 godina. Četiri godine u Lionu gde je odigrao 64 utakmice i dao 7 golova preporučile su ga Marseju gde je gotovo isti učinak (63/9) ali za dve I po godine. Kao već veliki igrač i reprezentativac Francuske (odigrao do sada 15 utakmica i postigao 2 gola) prelazi u Premier Ligu i Njukasl. Njegov uspon i dokazivanje u daleko jačoj ligi prekinuo je divljački start Najdžela De Jonga, tada zaposlenog kao “mesar” u Mančester Sitiju. Taj start je ostao zabeležen kao jedan od najgrubljih u istoriji fudbala, a rezultat je bio dvostruki prelom noge Hatema Ben Arfe. Ta povreda , a i ne baš previše sportski način života bile ja osnovni razlog zašto ovaj “čarobnjak sa loptom” nije uradio više u svojoj karijeri.   

Skoro godinu dana, tačnije, 11 meseci i 20 dana je trajao oporavak Ben Arfe i ponovo je zaigrao tek krajem septembra 2011. godine. Tek povremenim bljescima pokazivao je kvalitet zbog kojeg je doveden u Njukasl, ali nikad nije povratio staru formu. Po sistemu toplo-hladno je igrao dve sezone , da bi ga tadašnji menadžer Alan Pardju poslao na pozajmicu u Hal Siti na čitavu godinu, ali je Ben Arfa u decembru naprasno odlučio da mu je dosta engleskog fudbala, kiše i magle i odjezdio za Francusku, usput raskinuvši ugovor sa Njukaslom na svoju štetu.  Tada su mu predviđali da je izgubljen za fudbal I da nikad više neće igrati na nivou na kojem ume da odigra. Rekao je “da mu je dosta ljudi koji mu ne veruju, osuđuju ga svaku sitnicu i broje svaki njegov pogrešan korak”. A nije da nije bilo pogrešnih koraka, od nedolaska na treninge do burnog noćnog života i opijanja. Tu polusezonu je proveo samo povremeno trenirajući ne odigravši ni jednu utakmicu.

Na neverovatan način produžio je taj privremeni ugovor sa Nicom i za sledeću godinu i odužio im se na najbolji mogući način – odigrao je sezonu za pamćenje i sigurno, sezonu svoje karijere. Postigao je 17 golova u 34 utakmice, imao još 11 asistencija i bio je najbolji igrač ekipe koja je bukvalno u poslednjem kolu izgubila mesto u Ligi Šampiona, ali je i mesto u Ligi Evrope bila odlična stvar za Nicu. Naravno, fenomenalne igre privukle su najbolje i najbogatije ekipe Evrope. Odlučio se za PSŽ i…pogrešio. U prvoj sezoni je još i odigrao nekoliko utakmica za klub, ali u drugoj često nije bio ni na klupi. Tadašnji trener PSŽ-a Unaj Emeri ga nije voleo i nije verovao u njega i nije ga stavljao u tim pravdajući se njegovim nezalaganjem na treninzima. Sitne i krupne povrede, sitne i krupne nepravde koje su ga pratile čitavu karijeru nastavile su se i u Pari Sen Žermenu . Pošto su obe strane bile nezadovoljne dvogodišnji ugovor nije produžen i Hatem Ben Arfa je postao slobodan agent. Verovatno najtalentovaniji slobodan igrač na svetu u ovom trenutku. Bukvalno, u trenutku pisanja ovog članka Hatem Ben Arfa je potpisao ugovor sa francuskim prvoligašem Renom na dve godine. Očekujem da pokaže šta sve zna u novom dresu i u novoj sezoni, a zna mnogo. A tek mu je 31. godina…

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: