Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Na neki način,on je verovatno besmrtan – Johan Krojf

MUNICH, GERMANY - JULY 7: Dutch forward Johan Cruyff controls the ball under pressure from a West German player during the World Cup final between West Germany and the Netherlands 07 July 1974 in Munich. West Germany won 2-1 to earn its second World title after 1954. AFP PHOTO (Photo credit should read STAFF/AFP/Getty Images)

 

Juče se pronela vest – od raka  je umro u 69. godini poznati holandski fudbaler i trener Johan Krojf. Otišao je jedan od najboljih fudbalera koji su ikad hodali zemljom.I ne samo fudbalera,nego i trenera – vizionara. Bio je umetnik u kopačkama,neumorni kreativac,vođa na terenu i produžena ruka “tvorca totalnog fudbala” Rinusa Mihelsa, holandskog trenera koji je doneo možda i najveću promenu u moderan fudbal. Rođen 25.aprila 1947. igrao  je aktivno preko 20 godina za Ajaks, Barselonu, Levante i Fejenord sa malim izletom u Američku Fudbalsku Ligu u cilju popularizacije nogometa.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/22/08/16BFFC51000005DC-0-image-a-2_1445498889104.jpg

Odigrao je preko 500 zvaničnih utakmica i dao skoro 300 golova. Isticao se nesvakidašnjom tehnikom, lucidnim pasovima, izvrsnom taktičkom obukom i pre svega velikom harizmom koja mu je donela mesto vođe gde god da je igrao.A igrao je fenomenalno.Ako je Pele obeležio šezdesete, Maradona osamdesete a Ronaldo i Mesi početak 21.veka onda su sedamdesete sigurno i nesumnjivo pripale Johanu Krojfu. Tri puta je dobijao “Zlatnu kopačku” kao najbolji fudbaler sveta 1971.,1973. i 1974. godine.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03188/Johan_Cruyff_3188531k.jpg

Osvojio je kao igrač preko dvadeset titula i kupova. Kao trener Barselone postavio je temelje onoga što je “Blaugrana” sada i svetu je predstavio “tika-taku”. Preferirao je napadački fudbal, ali je bio taktički genije i veliku ulogu u svakoj pobedi njegovog tima  imala je sama postavka igre i taktički zadatak svakog igrača. Jednom je rekao :”Kada vidim da igrač šprinta,znači da je kasno krenuo”. Poznate su još i sledeće njegove velike misli o fudbalu :

„Igrati fudbal je jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je jedna od najtežih stvari na svetu“

„Na terenu je samo jedna lopta… Bolje da bude kod tebe“

„Kvalitet bez rezultata je besmislen. Dobri rezultati bez kvaliteta su dosadni“

„Da sam želeo da me razumete, bolje bih vam objasnio“

„Kako to, ne možete da pobedite bogatiji klub? Ja nikada nisam video vreću novca kako postiže gol“

„Svaka mana ima svoju prednost“

„Ako počnem da trčim malo pre drugih, izgleda kao da sam brži“

„Fudbalska tehnika nije kada možete da žonglirate loptom 1000 puta. To svako može da nauči. Onda može da ode u cirkus i zaposli se“

„Treba da se potrudimo da protivnikov najgori igrač najčešće dobija loptu, tako ćemo je najlakše vratiti u posed“

„Na neki način, ja sam verovatno besmrtan“

Sa njim je otišao veliki deo fudbalske istorije i ja kao fudbalski fanatik i obožavalac imam da kažem samo jedno : “Johane Krojfu, hvala ti za sve što si učinio za fudbal i za svet uopšte”.

https://youtu.be/2GtwCfjI0Z8

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: