Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Nepodnošljiva lakoća pogađanja – Marko VAN BASTEN

Ne pamtim centarfora koji je sa takvom lakoćom i elegancijom davao golove kao Marko Van Basten. Glavom, nogom, kukom, bedrom…

marco.jurgen

…Davao je golove makazicama, iz voleja, iz slobodnjaka, penale nije promašivao…Imao je samo jednu manu, sklonost ka povredama. Imao je članke od stakla i koleno od porcelana i čim je prešao dvadeset petu-šestu više je vremena provodio po lekarima nego na treninzima. Karijeru je završio u tridesetoj, tako rano za jednog profesionalnog fudbalera. Moglo bi se reći da je svetskoj fudbalskoj publici ostao dužan, ali ne, njegovih 300 (tačnije 301) zvaničnih golova u samo tri dresa koje je oblačio kao senior (Ajaks, Milan i reprezentacija Holandije) i danas pamte ljubitelji fudbala širom sveta.

marco-van-basten-1

Osvojio je po tri nacionalna šampionata i sa Ajaksom i sa Milanom i Evropski Šampionat 1988. sa “Oranjem“. Bio je Zlatna Kopačka 1986. godine, FIFA Player Of The World 1992. godine i tri puta Zlatna Lopta Evrope. Osvojio je još gomilu nacionalnih Kupova, Dve Lige Šampiona sa Milanom, 1989. i 1990. godine. Verovatno bi na svoj konto dodao još gomilu trofeja da ga povrede nisu sprečile da se upiše u najbolje fudbalere svih vremena, mada mnogi kažu da nije daleko od tih najboljih. 

marco-van-basten-2

Nije bio tip sidraša, gorostasa, mada je svojom visinom plenio (tada je 188 bila zavidna visina za fudbalera), lako se kretao i osećao igru. Mnogo golova je dao iz ubacivanja iz drugog plana. Glavom je igrao skoro nepogrešivo, odličan odraz mu je u tome samo pomagao. Bio je dešnjak, ali je bar trećinu golova postignutim nogom dao levom. Ma, bio je savršen centarfor čija bi cena danas kada najbogatiji klubovi za prosečnog napadača daju po 50 miliona evra bila sigurno merena trocifrenim brojem miliona iste valute. 

marco-van-basten-7

Rođen je 31. oktobra u Utrehtu 1964, pravim imenom Marsel, ali ga svi znaju kao Marka, gde je i počeo karijeru ali je već sa 16 godina prešao u omladinski pogon Ajaksa, koji i dan-danas važi za jednu od najboljih omladinskih fudbalskih škola na svetu i koja sa neverovatnim uspehom štancuje talente koje kasnije prodaje bogatijim klubovima za lepe pare. Ipak, od transfera Van Bastena u Milan 1987. godine se nisu baš ovajdili jer je napadač tada bio pred krajem ugovora pa je plaćen samo, čak i za tadašnje prilike, bednih 600 hiljada dolara.

marco-ruud-frank

U Berluskonijevom “Super Timu” je zajedno sa sunarodnjacima Rudom Gulitom i Frankom Rajkardom žario i palio italijanskim i evropskim stadionima. Holandskoj reprezentaciji je više nego iko pomogao da osvoji prvi i jedini put Evropski Šampionat 1988. godine.

marco-van-basten-6

I danas se prepričava njegov lob udarac sa desne strane u suprotne rašlje Rinata Dasajeva, u finalu protiv tadašnjeg moćnog SSSR-a. To je bio peti njegov gol na prvenstvu kojim je učvrstio svoje zvanje najboljeg strelca na tom Šampionatu.

marco-van-basten-4

Okačivši kopačke na klin, zbog učestalih povreda i nemogućnosti da igra na najvišem nivou, odlučuje da pređe u trenere, ali se tu ni izbliza nije proslavio kao dok je bio fudbaler. Karijeru trenera je počeo u omladinskoj školi Ajaksa, nastavio kao selektor Holandije, ali je na dva velika takmičenja njegov tim izbačen još u ranoj fazi tako da je dobio otkaz 2008. godine. Kasnije je trenirao još prvi tim Ajaksa, Herenven i AZ Alkmar , ali nigde nije napravio neki zapaženiji uspeh. 

marco-trener

Trenutno je funkcioner FIFA i pobornik je radikalnih promena pravila fudbalske igre. Samo neki od njegovih predloga su pravilo po kojem bi samo kapitenima bilo dozvoljeno da pričaju sa sudijama, izbacivanje ofsajda i drugačije izvođenje penala, nalik onom u hokeju. 

marco-van-basten-fifa

I dalje sam veliki fan njegovih fudbalskih kvaliteta, ali se kao trener i funkcioner nije baš pokazao, rekao bih…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KC-_WDCaD7I&w=560&h=315]

(Visited 190 times, 1 visits today)

Leave a Reply