Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Pola čovek – pola zver ! Ime mu je Didije(r) !

Pola čovek, pola zver – ime mu je Didije(r) ! Tako su mu pevali u znak zahvalnosti navijači Čelzija i pre i posle, a naročito za vreme finala Lige Šampiona 19. maja 2012. kada je prvo izjednačio u 88. minutu regularnog dela utakmice na 1 : 1. a kasnije i pogodio poslednji penal u seriji i tako Čelziju doneo prvi (i za sada jedini) pehar Lige Šampiona.
Didier_Drogba_Champions_League_Winner
Rođen 11. marta 1978. godine u Abidžanu, glavnom gradu Obale Slonovače, zemlje koja pripada zemljama zapadne Afrike i koja na jugu kroz Gvinejski zaliv izlazi na Atlantski Okean. Već u petoj godini roditelji su ga poslali u Francusku, da živi sa svojim ujakom, tada profesionalnim fudbalerom, Mikelom Gobom koji je svoju karijeru proveo uglavnom u Drugoj Ligi Francuske, u klubovima kao što su Brest i Bezanson. Roditelji su mu se preselili u Francusku 1991. godine pa je tako Didije ponovo odrastao sa svojom porodicom. Kao tinejdžer nije važio za previše talentovanog fudbalera, pa je tavorio u omladinskoj ekipi Le Mana. Prvi profesionalni ugovor je potpisao za Gengamp 1999. godine, a „eksplodirao“ je tek sa 24 godine u sezoni 2002/03 kada je postigao sedamnaest golova za ekipu koja se stalno borila za opstanak. Olimpik iz Marseja ga je kupio sledeće godine za 3,300 000 funti i tamo skreće pažnju na sebe dobrim igrama i golovima. Naročito dobro ga je zapamtio beogradski Partizan kojeg je u grupnoj fazi Lige Šampiona 2003. godine potopio het-trikom. Tada sam i ja prvi put uvideo kakav potencijal krije jedan od najboljih centarforova na kugli zemaljskoj u istoriji fudbala.
didier-drogba-chelsea-780
Kako to već biva, „ jači ker“ ga je odveo u London već sledeće godine jer je ruski tajkun Roman Abramovič rešio da svoju novu igračku, fudbalski klub Čelzi, pojača sa „ stenom kamenitom“ i „ ubicom golmana“ Drogbom, za „ciglo“ 24 miliona funti što je onda bila rekordna suma u engleskom fudbalu. Kada vidimo da danas te pare daju za „ prosečne bekove“ , onda možemo zaključiti da to nije bila neka cifra, obzirom koliko je Čelziju Drogba dao i doneo. Statistika kaže da su Drogba i Čelzi zajedno osvojili 4 pehara Premier Lige, 4 FA Kupa, 3 Liga Kupa, jedan pehar Lige Šampiona, dva Komuniti Šilda (Super Kupa Engleske).
Didier-Drogba-Ivory-Coast
Osim toga Drogba je i dok je igrao za Galatasaraj (dve sezone) osvojio jedno tursko prvenstvo, jedan kup Turske i jedan turski Super Kup. U svojoj karijeri igrao je još kratko i za Šangaj Šenhuu i dve sezone za Montreal Impakt u američkoj MLS ligi. Prestao je sa aktivnim igranjem krajem oktobra prošle godine. Zvanični podaci kažu da je odigrao 767 utakmica i postigao 351 gol. Dva puta je bio prvi strelac Premier Lige. Ipak, juče se pojavila vest da je Drogba kupio deonice američkog kluba Finiks Rajzinga čiji će ujedno biti i igrač. Finiks Rajzing se takmiči u United Soccer League u SAD, ili u drugom rangu takmičenja.


Ono što ga izdvaja iz mora vrlo dobrih i odličnih igrača i stavlja u red vrhunskih i onih koji su ostavili neizbrisiv trag u najpopularnijem sportu na svetu je njegova sposobnost da bude najbolji kada je to najvažnije. Naime, Didije Drogba je odigrao u svojoj karijeri ukupno 12 finala, u 11 od njih je dao bar jedan gol, ukupno ih je u tim mečevima postigao 13, a osvojio je 10 trofeja u tim finalnim utakmicama. Takvu statistiku nemaju ni Mesi, ni Ronaldo. 
Didier-Drogba-legend
Osim toga, Drogba je poznat i po tome što je, zajedno sa svojim saigračima iz reprezentacije Obale Slonovače, doprineo da se zaustavi građanski rat u njegovoj zemlji. Njegov autoritet je bio toliki da su ga čak i zaraćene strane poslušale kad ih je zamolio za primirje i prestanak „besmislenog“ rata. Od 2007. godine nosi titulu „Ambasadora Dobre Volje“ Ujedinjenih Nacija.
didier-drogba-mls-contract
Ja kao navijač Londonskih „plavaca“ još od početka devedesetih, znači, ne kako zlobne duše znaju da kažu, „plastičar“ , od ere Romana Abramoviča i velike love koja je ušla u klub, mogu reći samo da mi je Didije najomiljeniji igrač Čelzija svih vremena i pored toga što su u njemu igrali naši Jokan i Bane, što još igra Nemanja, što su plavi dres nosile takve veličine kao što su Lampard i Teri.
didier-drogba-underwear
Drogba je, kažu, bio uvek taj koji je donosio pozitivnu atmosferu u svlačionicu, ohrabrivao ekipu i kad ne ide, trčao, skakao, borio se i napred i nazad. Igrao je po potrebi i levog beka, kad Murinjo odluči da „ parkira autobus“ i uvek je sebe podređivao ekipi, otud i cifra od 71 asistencije u plavom dresu. Bio je veliki igrač i još je veliki čovek. Ljudina.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zBs0eCBCHuM&w=560&h=315]

(Visited 96 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Anonymous

    Najbolji !

Leave a Reply