Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

” RIZNA ! ŽIVELI “

Pravi ljubitelji fudbala vam mogu nabrojati na desetine igrača koji su imali potencijal da naprave veliku karijeru ali razni razlozi su ih sprečili u tome. Povrede, nemilost kod trenera, političke prilike ali i nesportski život i iste takve navike udaljile su mnoge talentovane fudbalere od vrha i boljih i uspešnijih sportskih karijera.

Ovim člankom hteli bismo da podsetimo čitaoce na jednog istinskog “majstora u kopačkama” i fudbalera koji je sve znao o fudbalu i što je još važnije i umeo da pokaže šta to sve zna.

Njemu u čast su navijači Crvene Zvezde pred jedan “večiti derbi”, (1994. godine), razvili transparent na kojem pored nacrtane flaše pisalo “Rizna,živeli” !

Rizna je ustvari Zoran Riznić, bivši fudbaler Mačve, Rada, Crvene Zvezde i grčkih klubova OFI-ja i Larise, vižljasti i tanki igrač sredine terena, prava “desetka” što bi se reklo, kreativac, paker, asistent ali i strelac nekih golova koji se i danas pamte.

Rođen je 10. aprila 1968. u Šapcu, tamo je počeo karijeru i igrao je u mlađim kategorijama i na početku seniorske karijere, odakle je otišao u beogradski “RAD”, a posle pet sezona u “Crvenu Zvezdu” gde se zadržao samo jednu sezonu. Ostao bi sigurno i duže da ga tadašnji trener nije odstranio iz tima zbog nesportskog ponašanja i neispunjavanja obaveza, (čitaj – pijanstva).

Ljupko Petrović se prisećao kako je to izgledalo  : – “Mnogo sam fudbalera u životu video koji nisu napravili velike karijere jer su imali slab karakter ili životne navike koje su ih odvukle od fudbala. Riznić je svakako bio jedan od njih. Neviđen talenat. Ode uveče u kafanu i napije se, a onda sutra na treningu napravi čudo, da svi ostanemo bez teksta“.

Petrović je jednom pokušao da odvede Riznića kući iz kafana, a ovaj ga je ubedio da nastavi da pije sa njim.

Ih, koliko sam ga puta našao pijanog u kafani. Jednom ga nađem, pijan kao… da ne kažem šta. I ja tu polako sa njim, pitam ga: “Rizno, pa šta će ti to?” A on meni kaže: “Sedi, šefe, da pijemo zajedno.” I ja, šta ću, uzmem viski. Častio me pićem kako bih mu oprostio loše ponašanje ispričao je Petrović.

On sam o svom “poroku” govorio je sledeće : – Bio sam bela vrana jer nisam krio da volim kafanu i da pijem pivo. To sam radio javno, čaša mi je uvek bila na stolu, a ne ispod njega. Tvrdim da 90 odsto fudbalera voli da izađe i popije, ali se kriju pa niko o tome ne priča”.

Kada je “dara prevršila meru” jer je umesto na terapiju posle jedne povrede otišao u kafanu Ljupko Petrović ga je odstranio iz tima,a i o tome je Riznić znao da kaže : ” To je bila trenerova odluka,i ja sam je poštovao,iz ove perspektive vidim da je potpuno bio u pravu .Uprkos tome i danas smo u dobrim odnosima”.

(Riznić je treći sleva u gornjem redu)

 Jednom je bio pozvan i u selekciju sveta na jednu revijalnu utakmicu u Sankt Peterburgu protiv selekcije Rusije ali je zakasnio na avion jer se zapio sa svojim kumom. O tom događaju kaže : ” Izgubio sam premiju od 10.000 dolara, priliku da se pokažem pred menadžerima i da upoznam Franca Bekenbauera, koji je bio selektor reprezentacije Sveta”.

Kasnije je igrao u OFI-ju sa Krita sa kojim je napravio istorijski uspeh, ulazak u Kup UEFA, i zbog dobrih igara u dresu OFI-ja primetile su ga bogate gazde Olimpijakosa, koga je tada trenirao naš stručnjak Dušan Bajević. Ipak do transfera nije došlo jer ni Bajević a ni Riznić nisu mogli da garantuju da neće biti “nefudbalskih izleta”. Karijeru je završio u Larisi sa kojom se nije lepo rastao jer su mu ostali dužni 10000 evra.

Danas, “Rizna” uživa u penzionerskim fudbalskim danima, posvetio se individualnom treniranju sina Branka, tinejdžera koji igra u mlađim kategorijama “FK Rad” i za koga garantuje da je veliki potencijal. Na pitanje da li se boji da će od njega naslediti “ljubav prema čašici” šeretski odgovara sa “Bog će ga znati”.

Živi u Šapcu, sa suprugom Danijelom, ćerkama Nenom i Tijanom i pomenutim sinom Brankom. Često ode u kladionicu, ponekad popije pivo a na ono “Rizna živeli” samo se setno nasmeši kao da i sam zna da je mogao i trebao da ostavi mnogo dublji trag u “najvažnijoj sporednoj stvari na svetu”.

 

 

 

 

 

13090180

 

(Visited 1,008 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: