Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Salvador Kabanjas : Od gola u mreži do metka u glavi

Salvador Kabanjas je paragvajski fudbaler, reprezentativac (44 utakmice, 10 golova) koji je najveći deo svoje karijere proveo u meksičkim klubovima Čipas i Amerika.Igrao je špica i krilnog napadača.Bio je srednjeg rasta (173 cm), ali se odlikovao velikom brzinom, eksplozivnošću i osećajem za gol.
FILE MEXICO SOCCER CABANAS
Još u matičnom klubu “12. oktobar“, prvu seniorsku sezonu je začinio golovima, dao je 17 golova na 18 utakmica.To ga je preporučilo većem paragvajskom klubu, “Adaks Italijano” gde je za nepune tri sezone dao 29 golova.Sledeća stanica u njegovoj karijeri je bio Meksiko, gde se igrao ozbiljniji fudbal i gde se daleko više plaćalo fudbalerima.U “Čipasu” je za tri i po godine, dao 59 golova na stotinjak utakmica a vrhunac karijere je odlazak u “Ameriku” iz Meksiko Sitija, koji važi za jednog od najvećih fudbalskih klubova Srednje Amerike.Tamo je na svoj konto upisao još 66 golova.tih godina je bio najbolji strelac Meksičke Lige, takmičenja Kopa Libertadores i nacionalne selekcije.


Navijači su ga obožavali, a selektori listom zvali u reprezentaciju Paragvaja, gde je takođe imao jednu od glavnih uloga.U kvalifikacijama za Mundijal 2010. je bio glavni strelac Paragvaja sa šest golova.Bio je najbolji igrač utakmice kada je Paragvaj pobedio Brazil sa   2: 0 i bio je najzaslužniji što se fudbalska reprezentacije njegove zemlje plasirala na Svetsko Prvenstvo u Južnoj Africi.Taman kada je hteo kao i većina fudbalera sa američkog kotinenta, da se otisne put Evrope, pominjala se Premijer Liga, a od klubova su najzaintersovaniji bili Mančester Junajted i Sanderlend, desilo se nešto što je uticalo da članak o Salvadoru Kabanjosu Ortegi, nađe svoje mesto u DOTKOMu, u rubrici o fudbalerima koji nisu napravili karijeru kakvu zaslužuju, jer, ruku na srce Kabanjes je mogao da se proslavi još više i sigurno je, shodno svojim fudbalskim kvalitetima, mogao da napravi zavidnu karijeru i u Evropi.
kabanjas-2
Tog, nesrećnog, 25. januara, Kabanjas je sa suprugom i njenim bratom izašao u jedan popularni bar u Meksiko Sitiju, u koji su izlazili pripadnici meksičkog džet-seta, ali i kriminalci, pripadnici raznih bandi .Negde oko četiri ujutro, klub je još bio krcat, a Salvador Kabanjas je otišao u toalet iz kojeg se nije vratio.
Kada je ženin brat, zabrinut, pošao da ga potraži, imao je šta da vidi.Kabanjas je ležao na podu toaleta, upucan u glavu iz neposredne blizine.Bio je živ, ali bez svesti.Ispostavilo se da je u njega pucao poznati visokorangirani član narko-kartela Sinaloa, Hoze Balderas Garza, odranije poznat policiji (vrlo popularan pojam i kod nas !).Postoji nekoliko verzija priče zašto je došlo do obračuna, ali je najverovatnije okidač za svađu bio Kabanjasov flert sa Garzinom pratiljom.

Oporavak je bio dug i skup. Klub je plaćao skupe tretmane prvih nekoliko meseci nakon ranjavanja, dok je čitav slučaj bio pod budnim okom javnosti. To je trajalo sve do kraja Svetskog Fudbalskog Prvenstva u Južnoj Africi kada je klub prestao da plaća lečenje.Ostatak je Salvador Kabanjas morao da plati iz svog džepa a kad je potrošio I poslednju paru, napustila ga je žena I odvela dvoje dece.Supruga je na sudu dobila svu imovinu koja je preostala, pare I nekretnine.I dan-danas ovaj bivši fudbaler vodi sudske procese protiv bivšeg kluba, Amerike jer smatra da je ovaj bio u obavezi da plaća sve troškove lečenja dogod važi ugovor koji je istekao tek 2012.Uporedo, sudi se I sa suprugom za koju kaže da mu je prevarom uzela elektronske potpise, dok je još bio u bolnici.Jedna od brojnih verzija mogućeg Kabanjasovog ranjavanja je bilo fiktivno, naručeno ubistvo od strane supruge, ali to nikad nije dokazano.


Salvador Kabanjas se posle godinu i po od ranjavanja vratio na teren u dresu svog matičnog kluba, “12. Oktobar”, ali više nikad nije uspeo da se vrati u vrhunsku formu i mada je potpisao još dva kratkoročna ugovora sa nižerazrednim klubovima, morao je 2014. godine da okači kopačke o klin.

Kabanjas, još uvek sa metkom u glavi, jer niko nije smeo da ga izvadi, iz straha da će oštetiti mozak i njegove funkcije, danas radi u pekari svog oca i razvozi hleb i pecivo.O svom životu kaže da je bio na dnu, popeo se na vrh i skotrljao se sa njega.Ali, ne odustaje, jer je borac i jer još uvek ima puno razloga da živi, a to su roditelji, njegovo dvoje dece i brojni navijači koji mu i dalje, kako mu se čini , uzvikuju njegov nadimak “Ole, ole, ole, ole, Ćava, Ćava” !
kabanjas-pekar
 

(Visited 146 times, 1 visits today)

Leave a Reply