Nepolitikin Zabavnik

FUTURE SOUND OF DANUBE

Dimensions International Series 2018: Novi Sad w. Avoid & Doo

Dimensions Festival International Series: Novi Sad
Borisov atelje, Petrovaradin Fortress
Subota 4. avgust 2018.

Avoid aka Vladimir Acic
Doo / Beyond House

Official Partners:
Extra BASS, Baseline Crew, Pozitivan ritam

Od svog osnivanja 2012. godine Dimensions je stekao svetsku popularnost zahvaljujući svom eklektičnom izboru izvođača koji predstavljaju niz muzičkih pravaca od džeza do tehna, a duga lista imena koja stižu na tvrđavu Punta Christo od 30. avgusta do 2. septembra su Jon Hopkins (live), Bonobo (celovečernji set), Lena Willikens, Amp Fiddler, Helena Hauff, Detroit In Effect, Nina Kraviz, Batu, Peggy Gou, James Holden & The Animal Spirits, Azymuth & Marcos Valle, Alfa Mist, Nils Frahm, John Talabot, Margaret Dygas, Maurice Fulton, Jlin, Kid Drama, MC Fokus, Gigi Masin, SP:MC, Alix Perez, Kuiyuki (live), Josh Cheon (Dark Entries), Avalon Emerson, rRoxymore i Steve Spacek.

U sklopu svoje veoma uspešne svetske turneje, kultni nemački muzički sastav Kraftwerk će u sredu, 29. avgusta u pulskoj Areni otvoriti 7. Dimensions festival. Kraftwerk u istorijski amfiteatar dovode svoj hvaljeni 3-D show, fuziju koncerta i umetnosti, pravi Gesamtkunstwerk – totalno umetničko delo. Uz Kraftwerk na pozornicu Arene se penje njihov sunarodnik, nemački kompozitor i muzičar, Nils Frahm, detroitski haus i tehno autoritet Moodymann, džez saksofonistkinja i kompozitorka Nubya Garcia i još dve dame: Josey Rebelle i Debora Ipekel koje će svojim izborom plesne muzike zagrejati Arenu. Ulaznice za Dimensions Arenu već su u prodaji i mogu se kupiti putem Entrio sistema po ceni od 350 kuna (~48 evra, ~5600 rsd).

Jackin’ plesnu produkciju predstavljaju legende Detroit In Effect i Silicon Scally, elektro donose kultni muzičari koji se retko pojavljuju – The Exaltics, DJ Stingray posebno CPU x Electrix veče sa Billy Nastyjem, DMX Krewom i CPSmithom. Dimensions festival voli da izađe u susret ljubiteljima tehna i hausa, dovodeći izvođače poput Peggy Gou, Helene Hauff, Nine Kraviz, Huneea, Saoirsea, Palms Traxa, Skee Maska, Craig Richardsa, Jon K, Dimensions Soundsystem, Cosmic Slop, Love Muscle team, K-HAND, Oyvind Morken, Red Greg i Alexander Nut. Fanovi tehna svakako će doći na svoje i uz proverena imena kao što su Margaret Dygas, rRoxymore ili Avalon Emerson, na čijem setu se događa spektakularna fuzija tehna, brejksa i elektra. Mračne tehno tonove emitovaće Lee Gamble, a London Modular Alliance uživo će izvesti svoj tech-heavy set. Svoj live show donosi i Steve O’Sullivan, koji će braniti i boje minimal tehna u svojoj inkarnaciji pod uticajem daba poznatoj kao Bluetrain.

Ljubitelje hausa obradovaće povratak Maurice Fultona, kao i dolazak Red G-a, San Sodae i Justa Nathana. Cenjeni španski dj John Talabot dizaće tenzije živahnim disco himnama. Najavljeni su Josh Cheon, kao i japanski live-act Kuniyuki. Iz Singapura stiže kolektiv Darker Than Wax s članovima: RAH, Funk Bast*rd i Marco Weibel. Članica Dimensions familije, Lady Blacktronika poznata i kao Femanyst predstaviće se publici višeslojnim, nežnim deep hausom.

Dašak stare škole donosi nastup Underground Resistancea koji predstavljaju projekat Depth Charge. Tu je i legendarni Marcellus Pittman, kao i Darkhouse Family projekat koji spaja soul, haus i džez.

Zvuk regije predstaviće Ilija Rudman, Petar Dundov, Eddy Ramich, Avoid poznant kao Vladimir Aćić, Skeptik, Mimi, DJ Labud, Jan Kinčl & Regis Kattie, Felver b2b Jogarde, Insolate b2b Volster, Borut Cvajner i Roli.

Živi nastupi takođe će spajati nespojivo, a vrhunac će biti koncert kultnog benda 80-tih Maximum Joy i njihova zanimljiva fuzija panka, regea i diska. Kraljica Eglo Recordsa, Fatima, vraća se na Dimensions s posebnim live setom kao najavom novog albuma. Nikako ne treba propustiti nastup Stevea Spaceka, još jedne legende futurističkog zvuka koji ga je učinio jednom od ključnih figura britanskog soula. Mladi Poppy Ajudha predstaviće svoju dozu svežeg soula i džeza, dok se više eksperimentalnih i ambijentalnih tonova očekuje od Gigi Masina, koji na festival donosi element etera.

Uz njih u live verziji slušamo Amp Fiddlera, Kerem Akdaga kao i repera Open Eagle Mikea. Savršena muzička podloga za festivalsku plažu biće brazilske legende Azymuth i Marcus Valle, zatim iransko-kubanski kvartet Ariwo, The Comet Is Coming sa svojim džez, soul, hip-hop i rok miksom. Džez leži u samoj srži Dimensionsa od samih početaka, a ove godine festival okuplja neke od njegovih najuzbudljivijih predstavnika: Sons of Kemet, Joe Armon-Jones, Maxwell Owin, Ezra Collective i Yazmin Lacey. Na nešto nižim frekvencijama i sa više basa stižu stalni gosti festivala Mala i The Bug, cela Hessle Audio ekipa: Ben UFO, Pearson Sound i Pangaea, zatim Batu, dBridge, Skeptical i Fixate.

Posebnost festivala su party brodovi, koji će svakodnevno isplovljavati iz festivalske luke kod tvrđave, i otisnuti se na muzičko putovanje pulskom zalivom i oko Briona. Preko 20 brodova krenuće na pučinu u pet dana festivala, a među kapetanima se nalaze velikani scene elektronske muzike kao što su Peggy Gou, Mala, Helena Hauff, Josey Rebelle, DJ Stingray, Craig Richards i Billy Nasty.

Dimensions Festival 2018 će se po prvi put ovog leta spustiti u podzemni svet Zerostrasse tunela ispod samog grada Pule gde će se održati posebne žurke. Pulski podzemni tuneli ugostiće prve večeri Volvox, Saoirse, The Exaltics i Josh Cheon (Dark Entries) a u subotu 1. septembra Batu, Paula Temple, Anastasia Kristensen i dBridge.

Ulaznice za zabave na brodovima i u tunelu Zerostrasse se kupuju posebno a informacije možete pronaći putem – Pozitivan ritam & Dimensions Festival.

Regionalna festivalska ulaznica koja važi za četiri festivalska dana i noći na tvrđavi Punta Christo (ne uključujući koncert otvaranja) mogu se kupiti putem Entrio sistema po ceni od 660 kuna (~90 evra, ~10 500 rsd).

Novosadska žurka zagrevanja za Dimensions festival održaće se u subotu 4. avgusta u kultnom prostoru alternativne scene Borisovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nastupiće novosadski predstavnik na Dimensionsu – Avoid aka Vladimir Aćić i Doo ispred beogradske ekipe Beyond House. Doživite delić festivalske atmosfere i sjajne muzike koja vas očekuje u Puli. Cena ulaznice za promo žurku iznosi 400 rsd do 01:00h a 500 rsd u ostatku noći.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Reply