Nepolitikin Zabavnik

FUTURE SOUND OF DANUBE

FSOD Intervju: Necone (O Braći Burazerima, Dechko Tzaru, Vinilijadi i još koječemu…)

Nenad Radojčić sa bratom Nikolom čini dizajnerski dvojac Braća Burazeri koji stoje iza vizuelnog identiteta mnogih brendova ali DechkoTzar je prvi sinonim za njihov dugogodišnji rad. Njegovo DJ ime je Necone, pseudonim pod kojim je dao intervju za Dotkom.

– Pre osamnaest godina je stvoren Dechko Tzar, simbol klinaca novobeogradskog bloka 21 koji je ubrzo osvojio Beograd, potom region a poslednjih godina je priznat kao globalni brend koji podržavaju mnogi artisti. Kako je nastao Dechko Tzar, kako je izgledalo njegovo odrastanje i šta danas predstavlja u godini proslave svog punoletstva?

Prve majice su nastale za bend Red Zmaja i njihov singl Dechko Tzar. Kako su se brzo razdelile i prodale, bilo je logično da uradimo nove. Svaka sledeća serija se brzo prodavala i majice su dolazile do sve većeg broja ljudi. Kako više nismo mogli da postignemo prihvatanje porudžbine preko maila, poruka, telefona, Myspace-a, Facebook-a itd. odlučili smo da napravimo online shop, koji nam je posle nekoliko godina rada omogućio da otvorimo prvu radnju u Beogradu. DechkoTzar je sada mala firma sa deset zaposlenih. Uvek planiramo nove proizvode, a najveći izazov nam je da se proširimo na druga tržišta. Videćemo kako ce sve to ići.

Pored DechkoTzara, vodimo i dizajn studio. Do pre par godina smo bili samo Nikola i ja, a sada su tu sa nama još Marko i Isidora.

– Sa bratom Nikolom stojiš iza projekta Braća Burazeri koji je dizajnirao mnoge poznate komercijalne logoe od B92 i Beogradskog Sindikata do tržnoj centra Big i novog redizajniranog izgleda Frikom sladoleda. Dolazite iz Hip Hop i grafiti kulture. Koje su prve ploče do kojih si došao i kako danas doživljavaš celu tu priču kroz tradicionalni serijal žurki Vinilijada koju jedanput godišnje organizujete sa prijateljima?

Prvu ploču sam sasvim slučajno kupio u IPS-u: Makoto – Time. Išao sam da kupim neku knjigu, došao do platim i pored kase je stajala ova ploča. Nisam mogao da odolim da je ne kupim. Nakon toga, malo po malo sam krenuo da skupljam drum n bass ploče, a kada sam skupio sve sto mi je tada bilo zanimljivo, počeo sam da kupujem hiphop. Međutim, negde od 2007-2008 sve manje i manje su se puštale ploče po klubovima. 2010. je delovalo kao da su svi prešli na diskove i Serato tako da sam odlučio da napravimo žurku gde bismo samo vrteli hiphop i rnb samo sa ploča. Ali, ideja je bila da Vinilijada, kao i sve ostlale čvarkijade, slaninijade, rakijade itd, bude jednom godišnje. U suprotnom, dosadili bismo ljudima posle treće žurke. 

Funk, hip hop, garage, drum&bass, dubstep i grime su muzički žanrovi koje prezentuješ u svojim DJ setovima ali si veliki fan grupe Disciplina Kitchme. Izbacili ste majicu koje je Koja dizajnirao. Zaslužan si za izgled više muzičkih izdanja i dolazak u Beograd velikih bass zvezda. Koji zvuk te trenutno inspiriše i koji LP je “pobednik” ovog leta?

Skepta – Igonarance is bliss

Rollin’, All That Bass i It’s A Dubstep Thing! su serijali žurki koji su obeležili jedno vreme u beogradskim klubovima. Nastupao si na mnogim festivalima i sa velikanima bass muzike. Koji svoj nastup pamtiš kao najdraži, kako sada gledaš na to vreme i čijem nastupu si najviše uživao?

Marky i Stamina u Posejdonu. Prva žurka na kojoj sam radio pred vise od 100 ljudi, a na toj žurki je bilo preko 1000. Sve žurke u Skoplju su bile nezaboravne, zatim nastup sa Rasheedom u kampu Exit festivala itd.

Bilo je previše žurki i koncerata koje sam posetio i teško mi je da izdvojim samo jedan. Ono sto mi prvo pada napamet su Run The Jewels na Outlooku, Gregory Porter na Kalemegdanu, The Internet u Berlinu, Public Enemy u Hali sportova na NBGDu, Beastie Boys i Snoop na Exitu …

– Zaslužan si za vizualni identitet novosadskog DIY projekta Ritual fest i od samog starta si deo cele priče. U subotu 21. septembra ćeš u Borisovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi predstaviti svoju kolekciju dubstep ploča kao podsećanje na jedinstven serijal It’s A Dubstep Thing! koji je nastao pre deset godina. Koja je to dubstep ploča koja je obeležila taj period i koju ćeš sigurno pustiti na Ritual festu?

Rusko – Jahova je definitivno simbol tog vremena, ali tu su i Benga & Coki – Night, Breakage – Together, Joker – Digidesign, Skream – Midnight Request Line …

Ovogodišnja Vinilijada je najavljena kao finalna, da li to znači da ovom žurkom završavaš sa organizovanjem muzičkih događaja ili ti samo trenutno velika posvećenost poslu uskraćuje vreme da se baviš muzičkim događajima?

Ove godine je poslednja – deseta, sto ne znači da sledeće godine neće biti prva – jedanaesta Ne odustajem od organizovanja, samo to radim u mnogo manjoj meri s obzirom na dva paralelna posla koja radim. Nažalost, nema dovoljno vremena za sve.

Za kraj razgovora nas interesuje tvoj pogled na trenutnu grafiti scenu, popularno oslikavanje i crtanje murala i koje su to nove snage urbane dizajn zone?

Nisam toliko u toku sa dešavanjima na grafiti sceni. Ali, poslednje što sam video i što me je baš oduševilo je mural koji su radili drugari iz Novog Sada (prim. Aut. Stefan & Uroš, mural na Mašinskoj školi u Kralja Petra I u Novom Sadu)
https://www.instagram.com/p/B2g1DKPBQnX/?igshid=1nz6ofuhhfcek

Necone će nastupiti na Ritual festu u subotu 21. septembra u Borisovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi uz gosta iz UK – Daddy Teacha, lokalnu ekipu Baseline i Butchaa selecta. Dođite da slušamo ploče i plešemo uz sjajnu selekciju reggae i bass muzike. Cena ulaznice je 250 rsd do ponoći a 400 rsd u ostatku noći. Vidimo se na Đavi!

Razgovor vodio i transkribovao : Milorad Popović Šef

(Visited 195 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: