Nepolitikin Zabavnik

FUTURE SOUND OF DANUBE

Future Sound Of Danube intervju: A Skitzo aka JD Ahmaad (specijalno za DOTKOM)

A Skitzo aka JD Ahmaad, pravim imenom Ahmed Talović je Sarajlija koji strastveno radi od 2000. godine, kada je naučio zanat od svog mentora i brata, DJ Psychowskog. Počevši od premotavanja audio kaseta, produbljivao je svoj zvuk tokom godina rada, a unapređivao ga svirajući instrumente i vrteći ploče.

Povodom njegovog nastupa u subotu 1. Februara u Kulturnom centru LAB dao je ekskluzivni intervju za Dotkom.

  • Kao klinac si uplovio u vode didžejinga i veoma brzo postao prepoznatljiv po vrhunskoj tehnici miksanja i skrečovanja. Kada si otkrio gramofone, koje si prve ploče slušao i “best ever” singlica koja je odredila tvoj DJ put?

Od samog pocetka dj-inga turntableism je bio prva ljubav.
Kasnije se opet javila ljubav prema dance muzici, kao i da produciram slične trake.
Prve ploče koje su mene odredile: Technotronic – Pum up the jam, KLF – What time is love, Whoodini – Magic Wand, ali i umjetnici i projekti poput: Steve Wonder, The Prodigy, Goldie, Dj Shadow, Prince, Dj Krush, Massive Attack, Aphex Twin, Orbital, Ninja Tune Records, Warp, Kompakt Records itd.

 

  • Tvoj talenat i energija su neverovatani, bio si učesnik Red Bull muzičke akademije i svojom veštinom za gramofonima si osvojio ceo Balkan. Nastupao si širom planete. Koji ti je omiljeni gig i žurka koju ćeš pamtiti zauvek?

Uvjek imaš dobre i loše gigove, izdvojio bih jedan od boljih – Cinema City Festival u Novom Sadu, bio sam “warm up” LTJ Bukemu, kao i gig u D-Edge klubu u Sao Paolu, Todays Art Festival u Holandiji, Sonar festival u Barceloni.

  • Svi su očekivali da ćeš zauvek nastaviti u smeru virtuoza za gramofonima ali ti si promenio način prezentovanja muzike i okrenuo se produciranju i stvaranju muzike. Šta je to što te je pokrenulo da promeniš smer, promeniš ime pod kojim nastupaš i kreneš sve ispočetka?

Želio sam proširiti svoje znanje, i početi praviti svoju elektronsku muziku. Dj-ing ce ostati uvjek moja prva ljubav, ali produkcija je čime se zelim takodjer baviti u budućnosti. Sve je krenulo od mog starijeg brata koji je počeo sve to da radi u Reasonu, kasnije sam gledao svoje prijatelje koji nisu bili Dj’s, kako stvaraju svoju muziku. Dok sam živio u Novom Sadu, počeo sam blejim u studiu kod Cell D-a, X-Coast koji je tad uveliko razvaljivao muzičku produkciju. Gledao sam sta radi i učio od njega, iako mi je tad to sve nekako bilo strano i nejasno. Kasnije informisanjem, edukacijom, i vježbanjem stekao sam neke od osnova muzičke produkcije,a sto se tiče alter ega nikad dosta, uvjek pronadješ novu inspiraciju za kojom ideš.

  • Veoma si posvećen muzičkoj produkciji i svoju muziku “izdaješ” za inostrane izdavačke kuće. Koje izdanje ti je najdraže i šta možemo da očekujemo od tebe u narednom periodu?

Jedno od mojih dražih izdanja je “Mournful Eyes” za izdavačku kuću SoundTeller Records, kao single izdanje “It’s Over” za Where the hearts is NY, i “It’s Not Over” izdanje za 90watts iz Holandije.

  • FSODStudirao si u Ljubljani i tamo držao radionice kako bi mlade ljude podučio veštini miksanja i produciranja muzike. Zadnjih godina vodiš školu “Modular” u Sarajevu koja je “izbacila” par generacija novih snaga BiH scene. Kako gledaš na trenutno stanje stvari u elektronskoj muzici u svom gradu i regionu, koga bi pohvalio i koga vidiš kao novu nadu sa ovih prostora?

Trudim se da prenesem znanje na ljude koje zanima muzika. Učim ih da bolje razumiju, budu svoji i kreativni, da zive to čime se bave, da budu posvećeni i istrajni. Gledam pozitivno na scenu koja se poboljšala u zadnjih par godina, zahvaljujući odredjenim organizacijama, klubovima, festivalima koji su nastali u Sarajevu. Pored toga Modular škola je tu da edukuje i pronadje nove talente.

 
  • Pre petnaest godina si prvi put nastupio u našem gradu, Novi Sad ti je u srcu i često mu se vraćaš. Jedno vreme si i živeo ovde. Nastupićeš 1. februara na FSOD zabavi u kulturnom centru LAB. Publika koja te već poznaje šta može da očekuje od tebe kao i nova generacija klabera koji će te slušati po prvi put, imaš li neku poruku za Novosadjane?

Jedva čekam da se vratim na jedno od omiljenih mjesta sa starim drugarima i mnoštvom dobre muzike.
Vidimo se 1. februara.!!!

A Skitzo će nastupiti na FSOD zabavi u subotu prvog 1. februara u kulturnom centru LAB uz dvojicu odličnih novosadskih didžejeva – DJ RaDa & Pushta G. Cena ulaznice je 250 rsd. Očekuje vas sjajna plesna zabava povodom rođendana Novog Sada u okviru projekta FuturaKultura 2020.

 
 
intervju uradio i priredio : Milorad Popović
 
 
(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: