Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

ARMAGEDDON – POVRATAK LAVICE  i V.I.T.R.I.O.L. KONCERT IZ “STUDIA M”

Nakon dva nova singla ARMAGEDDON -a : „Polaris 2018“. i „Lavica 2019.“, Tmina Records, 19.02.2019., objavljuje online, istovremeno dva albuma: ARMAGEDDON „Duhovi Šume“ i  V.I.T.R.I.O.L. „Šapat Prošlosti“. Oba albuma su autorski rad Đorđa Letića.

„Duhovi Šume“ predstavlja jedini album ARMAGEDDON-a na srpskom jeziku, a sastoji se od najboljih numera sa niskotiražnog izdanja „Savage DemoNS“, od pre tačno 20 godina, plus 2 bonus pesme. Popuno nova verzija starog hita „Lavica“ je urađena specijalno za ovo izdanje i traje duplo duže nego original! Ubačeni su dodatni vokali i gitare, još dve solo deonice i dva refrena, ali je u potpunosti zadržan retro zvuk iz 1999.

Specijalan bonus, samo za najiskrenije fanove benda, je neobjavljen snimak rock verzije pesme „Jednoj Vili“, koja je poznata samo kao akustična balada, objavljena na albumu „Heavy Metal Saga“ 2002. Demo snimak ove pesme urađen je za svega 90 minuta! U to vreme ARMAGEDDON je još uvek bio one-man-band, tako da su snimci svih pesama rađeni mnogo brže nego danas, sa mnogobrojnom ekipom, koju je komplikovanije organizovati. Nakon opsežnih postprodukcijskih zahvata i editovanja, kvalitet demo snimka podignut je na najviši mogući nivo i čak je urađen spot za pesmu! Retro rock atmosfera ove pesme je toliko jedinstvena, da ne postoji ni jedna slična kompozica, koja u toliko iskače iz ARMAGEDDON stila. Bitno je napomenuti da su za SVE pesme sa albuma urađeni spotovi, u prepoznatljivoj video produkciji Čabe Nemeta i Rastka Perišića.

Radio drama „Ukleta Šuma 2018.“, takođe se nalazi na ovom albumu, kao bonus pesma i to u produženom izdanju. Takođe metal verzija pesme „Ukleta Šuma“ je postproducirana, produžena i obogaćena dodatnim vokalima, introm i outrom.

 

Za kraj, možemo reći da je više u pitanju više rock nego metal album, potpuno drugačijeg stila, sa bar dve komercijalne pesme („Lavica“ i balada „Polaris“). Album je izdat isključivo zbog insistiranja „najokorelijih“ fanova, iskrenih kolekcionara obimnog ARMAGEDDON opusa. Kamen koji je izazvao lavinu, pokrenuo je prijatelj benda Zagor Tennej, a zatim je sve išlo po inerciji… Originalni artwork albuma „Duhovi Šume“ delo je umetnika Čabe Nemeta. Online izdanje postavljeno je na besplatno preuzimanje preko zvaničnog sajta benda www.armageddon.rs

U planu je i fizičko izdanje ovog albuma, koje će najverovantije biti bonus disk u sklopu nekog novog ARMAGEDDON projekta, tj CD box-a.

V.I.T.R.I.O.L. „Šapat Prošlosti“ je legendarndi koncertni album iz „Studia M“,  prve postave V.I.T.R.I.O.L.-a, koji konačno, posle 19 godina, izlazi kao audio izdanje. Svi snimci su postproducirani, uklonjeni su šumovi, ali je u potpunosti očuvana atmosfera koncerta, uz aplauze publike.

Na koncertu su učestvovali: Jelena Tepavac Erdeljan – flauta, Marija Nikolić Vasić – flauta, Jelena Krmpotić – flauta, Agota Kučera Vitkai – sopran, Florijan Balaž – violina i Đorđe Letić – španska gitara.  Na albumu postoji 16 autorskih kompozicija Đorđa Letića, od kojih 4 nikada nisu studijski snimljene. Zvučno su zabeležene jedino na ovom nastupu, tako da predstavljaju prave raritete, pošto prvobitna postava ansambla više ne postoji. Bonus kompozicija je engleski tradicional „Greensleeves“ iz XVI veka, sa varijacijama na flauti Jelene Tepavac Erdeljan.

Takođe još dve bonus pesme su čista ekskluziva: „Uspomene“ i „Šumska Vila“, koje su uživo izvedene u jutarnjem programu RTV-a  u martu 2004. godine u 7.30h ujutro. Ovaj težak zadatak pripao je Florijanu Balažu – violinisti i Đorđu Letiću – autoru muzike i gitaristi. Iako su bili hladni jutarnji časovi, obe pesme odsvirane su bez greške, što je srećom, tonski zabaleženo.

Ceo album je postavljen na besplatno preuzimanje preko oficijalnog sajta ansambla www.vitriol-music.com  

Artwork je delo renesansnog slikara Hijeronimusa Boša, prilagođeno za format diska od strane Čabe Nemeta.

Specijalno za ovu priliku, pored dva navedena albuma, sa navedenih sajtova, postoji i ekstra iznenađenje – besplatno preuzimanje 14 autorskih izdanja Đorđa Letića (dvanaest ARMAGEDDON-a i dva  V.I.T.R.I.O.L-a)!

       

(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: