Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Cro-Mags prvi put među Srbima…

                                            War Flames vs Cro – Mags

 Novi Sad su, 29.10. pogodile dve oluje, jedna u poslepodnevnim, a druga u večernjim časovima. Direktno iz SKCNS Fabrike, Cro – Mags sa svojim gostima. Bend koji se već dugo čekao u prestonici Punk/HC subkulture u Srbiji. Oluja za pamćenje koja je usisala oko 500 poklonika Cro – Magsa, uz svesrdnu pomoć bendova War Engine i First Flame i iza sebe ostavila, ne pustoš i razaranje, nego gomilu srećnih fanova.
IMG_2694IMG_2702IMG_2715IMG_2696
War Engine ili ti midgeti iz kvarta. Da, to su oni kepeci o kojima smo pisali mali milion puta. Oni koji su izdali onomad odličan album „The Verdict“. Baš oni su, na našu radost, imali tu čast da otvore ovaj spektakl. Svirku otvaraju pesmom „Memories“, nastavljaju sa svojom dobro poznatom i po meni jednom od boljih pesama „Absence of God“. Dule i ekipa su nam dobro poznati kao veseljaci koji nikada neće odrasti, koji su, ako ne publici, barem sebi pravili štimung na sceni. Naravno, nije u njima problem, momci su sasvim na mestu nego publika koja se polako okupljala i ipak čekala zvezde večeri. Reči hvale za momke jer su na pauzi između pesama podsetili sve prisutne da mogu da doniraju novac u kutiju za Dečije selo. Svirku zatvaraju svojom pesmom „Game Over“ koja je i ujedno poslednja pesma na njihovom novom albumu. Na kraju njihove svirke se desio mali peh. Puklo je kanapče od gitarče, ali Dule je mali pa je bilo dovoljno da prisloni gitaru na zemlju i tako nastavi dalje da svira. Jes da nije mogao da se đipa okolo, ali je na kraju uspeo da uradi jedan jump on the head sa bine pravo u publiku koja ga je, na svojim nejakim rukicama, nosala. Dobar izbor organizatora za uvod.
IMG_2743IMG_2733IMG_2747IMG_2753IMG_2744
First Flame, bend koji postoji par godina, ali sklopljen od samih iskusnih i dobrih muzičara koje predvodi NS publici dobro poznati frontman, koji iza sebe ima dosta odlilčnih bendova, Milomir Gluhajić. Bend koji iza sebe ima dva izdanja, 2014. godine „Above The Clouds“ i 2016. „Awakening“. Pošto bend prvi put slušam uživo, par pesama bih izdvojio, koje su prijale mome uhu. „Affection Forever“, „Surrender“ i „Footsteps“. Mislim da sam malo napravio krivi raspored, ali naši dragi čitaoci mi neće zameriti. Njihov nastup je trajao nekih 30-tak minuta (20-tak minuta se čekalo na početak njihovog nastupa). Publika je već tada dostigla kritičnu masu i sa nestrpljenjem čekala bend koji čekaju da poseti ove krajeve već nekih 30-tak godina.
IMG_2801
Uvodnom kompozicijom „Music for the Funeral of Queen Marty“ iz legendarnog filma „Paklena pomorandža“ na binu se pojavljuju, poput tornada, CRO – MAGS !!!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aGQ753YQSIU&w=560&h=315]
Worlds Peace“, pa „ Show You No Mercy“. Kakav uraganski početak ! Posle toga išla je nešto sporija pesma ,“Malfunction“ , ali je „Crush The Demoniac“ sa drugog albuma koju su posvetili političarima ponovo razgalila publiku.
 
IMG_2782IMG_2783IMG_2769IMG_2772
Usledila je „Ulična pravda“ pa još dve brže stvari , da bi onda usledilo odavanje počasti svojim idolima „ Bad Brains“ . Usledili su „ Its The Limit“ i „Life On My Own“ gde im je pomogao i pevač First Flame-a Milomir. „ Dont Tread On Me“ je trebala da zatvori koncert ali je euforija bila tolika da je bis krenuo gotovo momentalno. Već na prve taktove „ We Gotta Know“ KOMPLETNA publika je napravila takav haos koji sam ja jako retko viđao na koncertima, a verujte mi na reč, bio sam na baš dosta njih.


Svi su pevali uglas, skakali na binu, sa nje, gurali jedan drugoga, igrali pogo… U zaustavnom vremenu dobili smo i neverovatan hit „ Hard Times“ u kojem je egzaltirana publika izvukla i poslednje atome snage ne bi li dala do znanja Cro- Magsima koliko im je zahvalna što su posle 36 godina postojanja navratili i do našeg grada.
IMG_2794
 
Nisam imao pojma da je koncert koncipiran tako da predstavi samo prvi, mnogima njihov ponajbolji album „ Age Of Quarrell“, tako da mi je pomalo bilo žao što nisam čuo nijednu pesmu iz devedesetih kada sam ih baš intenzivno slušao, tipa „ The Other Side Of Madness“ ili „ Near Death Experience“, ali ništa zato…

…Bio je to izvanredan događaj i odličan koncert kojem je jedina zamerka što je bio kratak. Ali jebitačan…
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=teWSY6ysOqs&w=560&h=315]
(Zahvaljujemo Milošu Neciću iz Smedereva koji je postavio delove koncerta na YT i koji nam je dozvolio da ih upotrebimo kao ilustraciju)
                                                                                       Goran Stepančev

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: