Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Hiqulus na "Testu Vremena"

HIQulus 13

HIQULUS je mladi novosadski band koji je skrenuo pažnju još prvim singlom “Test Of Time”. Autentični izražaj izdvaja ove mlade “novosadiste” od gomile sličnih alternativno-progresivnih rock/metal bendova. Meni lično, na prvu loptu vrlo mi se svideo glas Branislava Reljina, čoveka zaduženog za vokalne radove, iako ni gitare Miroslava Dimitrijevića – Kikija ne zaostaju u smislu kvaliteta. Ostatak benda stoji rame uz rame sa pomenutom dvojicom, pa tako basista Vid Latinović, bubnjar Mlađa Popović i Igor Stepa Stepanović , klavijaturista i čovek zadužen za specijalne efekte upotpunjuju ovu uigranu ekipu i itekako pomažu da konačan proizvod biva tako kvalitetan.

HIQULUS 12

Tražio sam epitete kojima bih nahvalio ovu novosadsku petorku, ali od svega mi je u glavi ostalo samo – SVETSKI. I mislim da je to dovoljno, album je odsviran, otpevan i isproduciran svetski i potpuno u kvalitetnom rangu ostalih bendova sličnog žanra koji je, čini mi se, prilično popularan i trendy, a to je mešavina alternativnog i progresivnog roka sa elementima metala i blagim uplivima elektronike. Negde sam pročitao da gitarista voli da sluša Karnivool, Dead Letter Circus i Porcupine Tree i to se, naravno, itekako čuje na ovom izdanju, ali to uopšte nije mana, naprotiv. Sve najbolje što imaju da ponude pobrojane grupe HIQULUS su uzeli, smućkali i predstavili svoju smešu navedenog i kao što i sam naziv albuma kaže učinili taj zvuk prilično unikatnim. A ta fuzija je više nego sveža, iskrena, energična i ubedljiva.

HIQULUS 4

Po sopstvenom priznanju bend svira “Ambiguous Electro Progressive Rock” (Ambiguous – dvosmislen) . Definitivno muzika ovog benda nije komercijalna, nije “na prvu loptu i prvo slušanje”. Album traži malo više vremena kako bi se kroz više slojeva otkrilo sve što je bend zamislio da prikaže publici. Produkcija je urađena u novosadskom studiju “Road” a glavni majstor za nju je bio Dragan Alimpijević i posao je uradio odlično.

Bend nisam gledao uživo, a mogao sam, jer su ove godine već dva puta svirali u Novom Sadu. Iskreno, iako relativno pomno pratim dešavanja na lokalnoj sceni, nekako su mi promakli, ali sam obećao sebi da ću to itekako da ispravim. U februaru su učestvovali na humanitarnoj svirci “Novi Sad Za Dejana (Kovačevića)” a pred kraj aprila su imali promociju albuma “Unique” u Quarteru.Prvi put sam bio sprečen a drugi put je događaj bio prilično loše reklamiran tako da nisam znao za njega. Treći put ne znam šta bi moglo da me spreči da pogledam trenutno najbolji novosadski bend. Svaka čast i Wolframu i Northern Revivalu i Grate-u i ostalim odličnim lokalnim grupama, ali HIQULUS su trenutno nešto najbolje što Novi Sad ima da ponudi na alternativnoj sceni.

HIQULUS 14

Ako imate načina poslušajte obavezno ovo čudo od albuma, ako ne, imate na youtubetu uploadovan ceo album “Unique” pa preslušajte. Vredi.

Nadam se da ćete uskoro moći i pročitati intervju sa nekim članovima benda. Probaćemo da stupimo sa njima u kontakt. Vredi.

(Visited 32 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Anonymous

    Gde je intervju sa chlanovima banda?!? Pozdrav iz Grcke…

  2. Comment by post author

    Uskoro,vrlo uskoro ! Nemojte biti tako nestrpljivi 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: