Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Katabazija reizdala kultni debi album “Prvi silazak”

Kao dug svim iskrenim poštovaocima, uz jaku želju da im ovaj antologijski album načine dostupnim u bilo kom delu sveta se nalazili, članovi danas već nekoliko godina počivše Katabazije i najstarija srpska nezavisna izdavačka kuća Take It Or Leave It Records s ponosom predstavljaju reizdanje bisera regionalne darkwave gothic rock scene – njihov čudesni album prvenac “Prvi silazak”.

Debi album, simbolično nazvan „Prvi silazak“, objavljuju zadnjih dana 2013.godine. Sadrži jedanaest pesama (deset autorskih i jednu obradu – “Divlja horda“, slovenačke Borghesie). Snimljeni su video spotovi za pesme “Maldororovo pevanje”, “Kelija” i “Rebro”. Ono što im je u tom trenutku zafalilo bila je reprezentativna medijska promocija, malo više zajedničkog slobodnog vremena, od brojnih drugih obaveza, kako bi koncertno što većem broju ljudi predstavili svoj veliki muzički kapital, kao i album objavljen i na digitalnim platformama.

Video singlovi:

Kompletan album:

  • Reizdanje prvog albuma Katabazije je podsećanje na postojanje nečega plemenitog što smo, igrom slučaja, iznedrili – hvala Gospodu. U ovom veku, veku skandala, nemorala i bluda naše je bilo da posvedočimo i ništa više od toga. Nismo bili kadri za nešto drugo, ali smo kao svedoci onoga što nam se dešava mogli samo to – da posvedočimo. Katabazije danas u živom obliku nema, ostaje nam njen obris… ostaju nam njene pesme koje, ako posmatramo duhovno, više i nisu naše. One su vlasništvo Tvorca i samo Njegovo delo, dok smo mi imali tu blagodat da sprovedemo u delo Nj zamisao – reči su koje je povodom ovog bitnog dešavanja izrekao frontmen grupe Ljubiša Jovanović.

Album na digitalnim platformama:

Google Play: http://bit.ly/2QeHSkp

Amazon: https://amzn.to/2IlIdPu

Deezer: http://bit.ly/2DBc2wH

iTunes: https://apple.co/2zBRNek

Spotify: https://spoti.fi/2DB8nPC

Prvo su se 2011. godine na kruševačkoj sceni pojavila dva, vrlo neobična, drugara iz detinjstva – Ljubiša Jovanović, autentični poeta mraka, sa nekoliko objavljenih knjiga poezije i zapisa (danas u narodu poznat kao Ponoćni Vodeničar) i Dušan Sredojević, povučeni gitarista ispostaviće se vrlo specifičnog senzibiliteta. Obojica iz gotovo epskog sela Jasika (u njemu je rođen i Stanislav Binički), kraj Zapadne Morave, oglasili su se sa scene, na promociji jedne od Ljubetovih knjiga, iznenađujuće dobrom kombinacijom vizantijskog pojenja i električne gitare.

Samo godinu dana kasnije, okupili su za svojom idejom spektakularnu ekipu kreativaca: basa se dohvatio legendarni vođa Scarpsa Saša Ognjanović, njegov ortak Fet Zlaya (Scarps, ZAA, 2Totems) seo je za bubneve, a za klavijature i produkciju postade zadužen Zoran Vasić (ZAA)… i mnogi bi ustvrdili da je nastala nova legenda. Mit začet na sred mračnog trougla – Mizar, Borghesia i Sisters Of Mercy. Rodila se Katabazija, krštena po stepeništu koje vodi ispod oltara u Pravoslavnim crkvama.

 

Podsećanja radi – nakon ovog debija Katabazija je snimila i drugi album “Ustaj!”, koji je početkom septembra 2017. godine objavio isti diskograf (TIOLI) i koji se takođe može naći na svim relevantnim digitalnim platformama, kao i na kompakt disk formatu.

Od 2016. Ljubiša Jovanović i Saša Ognjanović rade kao darkwave duo Ludwig Ludwig i njihovo premijerno dugosvirajuće izdanje “Popodnevna zabava za ljubitelje žabokrečine” pred publikom će se pojaviti do kraja novembra 2018.

Ivan Stanimirović Rizinger

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: