Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Librarion za letnje opterećenje – pregled izdanja za prvu polovinu MMXX A.D.

piše : Desya Lovorov

Iako sam se prilično distancirao od fizičkih izdanja, stvarno nemam dovoljno slobodnog vremena, digitalna izdanja ne ispaštaju i zato predstavljam izdanja od početka godine (i malo ranije) uz prigodni komentar, kako to već običavam. Nema opuštanja, iako je leto!

* Слом: Кривине ума (EP) – eksperimentalni, disonantni metal koji dolazi iz ruku i mozga omladinaca iz Niša, toplo preporučujem i nadam se da radi na novom materijalu, jer se retko ko usudi da pliva u ovom žanru.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/2019

~

* Dangerous Beat: Experience Calculator (EP) – stara kajla zagrebačka i moj skoro-pa-doppelganger (haha), konstantno radi na svom zvuku i svaki put me iznenadi, jer sabire u sebi uticaje primordijalnog jungle-a/rave-a udavljenog u buretu noise-a

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/experience-calculator-ep-2019

~

* Neprijatno mi je: САД МИ СЕ ИЗВИНИ (uživo EP) – vrsni muzičari, moji sugrađani i prijatelji su izbacili EP sa snimcima sa nastupa, i nisam ni trenutak razmišljao da li da objavim. Vanredna situacija im je poprilično upropastila planove što se tiče koncerata, jer kidaju uživo i odašilju pozitivne vibracije svojim bućkurišom funk-rock/jazz-a i poezije. Što se mene tiče, ušli su u anale subotičke muzike već odavno, doživeli su i puštanje u etar na slovenačkom Radio Študentu i pobrali simpatije dela redakcije (https://radiostudent.si/glasba/dj-grafiti/librarion-records-fanzines-nastajajo%C4%8Da-zbirka-alter-scene-iz-subotice), a uskoro će biti i diskova dotičnog albuma.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/live-ep-2020

~

* Dosis Letalis: Qu’est-ce Qu’il Se Passe Ici – ukoliko i dalje bežite od harshnoise wall-a, preporučujem da prestanete i da poslušate, makar u terapijske svrhe našeg burazera pod imenom Dosis Letalis. Zaista lepo “krckanje” i umešno iskorišćen potencijal frekvencija pod krovom eksperimentalne muzike.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/quest-ce-quil-se-passe-ici-2020

~

* Turbo Kitan feat. Dragan Mirković: TURBOFOLK NIJE M’TAV

Mog burazera Kitana i njegovo čedovište i mutaciju lučeta iz Kasidola/Wien ne moram posebno da predstavljam, a recenziju možete da pročitate ovde: http://www.hellycherry.com/2020/05/turbo-kitan-mihajlo-kitevski-turbofolk.html

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/turbo-kitan-predstavlja-turbofolk-nije-mtav

~

* Nikolas Boleslavski & Ljubazni Leševi: Rokenrol za mrtve ljude – odličan, bizarni punk rock na tragu The Cramps-a, Misfits-a, sa područja gde su smrt i magija sastavni deo života (neko rekao Vlasi?) – idealno se poklopilo. “Paulina” je i dalje mega hit, a recenziju pročitajte tu: https://www.dotkomsite.com/recenzije/pogo-podgrejanih-mrtvaca-recenzija-debi-albuma-rokenrol-za-mrtve-ljude-benda-nikolas-boleslavski-ljubazni-lesevi/

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/rokenrol-za-mrtve-ljude-2019-2020

~

* Edo Žuđelović: Apples – cenim kada mi se umetnici sami jave i ponude svoju viziju, u ovom slučaju elektronsku muziku inspirisanu albumima Soft Machine – Bundles, John Frusciante – To Record Only Water For Ten Days, Grouper – Cover The Windows And The Walls, kao i paralelu povučenu sa moje strane, Silver Apples. Interesantan album, u svakom slučaju.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/apples-2020

~

190000 Pomerlykh: s/t – noise projekat koji dolazi iz Ukrajine, a jedan od članova je iz noise/grind benda Maläd. Čisti haos, očekivano od ove ekipe.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/s-t

~

МРШ!: Atentat na sluh (demo) – još jedan od projekata Grbe, mog prijatelja iz Crne Gore, koji je ne-umo-ran. Ovog puta je okupio prilično dobru ekipu, a Golubov vokal je fenomenalan, ima šlifa deran i nadam se da neće stati samo na ovom demo izdanju, iako ni ovom izdanju ne fali išta, u produkcijskom smislu.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/atentat-na-sluh-demo-2020

~

* Dishate: New World Disorder – sremačka death/grind mašinerija, vrlo surov materijal. Osetan je pomak i pored toga što su verni “tradicionalnom” zvuku, trude se da to sve zvuči kompaktno i moderno, mada, ruku na srce, ni prvom albumu ništa ne fali. Takođe, tu je i obrada kultnog Bombardera, “Spaljen”, za koju sam siguran da će privući pažnju.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/new-world-disorder-2020

~

* Various Artists // Razni izvođači: N.E.D.A. (Noises, Experiments, Drones and Ambients)Many sides of the sound (kompilacija) – kompilacija projekata koji su članovi Fejsbuk grupe N.E.D.A., vrlo interesantan presek evropske i svetske eksperimentalne scene, palicu urednika drži moj brat Dangerous Beat.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/n-e-d-a-noises-experiments-drones-and-ambients-many-sides-of-the-sound-kompilacija-2020

~

* Razni izvođači // Various artists: Extreme Animal Feast 2 (I) – ekipa znana kao Underground Muzika nikako ne posustaje. Kod mene je prvi deo kompilacije, sređen, stesan i spreman za slušanje, a drugi deo pronađite tu: https://youtu.be/wkwwUYHxozI

 

Takođe, opširan uvodnik u priču pronađite tu: https://www.dotkomsite.com/iz-garaze/nema-repete-bez-dobre-muzike-dvodelna-kompilacija-extreme-animal-feast-2-2020/

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/extreme-animal-feast-2-i

~

* Razni izvođači // Various Artists: imPENDAcija (kompilacija) – kao politički neutralan čovek i nepriklonjen bilo kojoj ostareloj drtini od ideologija (levo, desno, podjednako su mi mrske), sa umetničke i ljudske strane sam i dalje osetljiv (da ne kažem alergičan) na nepravdu i mehanizme državnih organa protiv slobode govora. Zato sam odlučio da objavim kompilaciju posvećenu Harisu Pendiću, koji podjednako podržava moje umetničke napore i usuđuje se biti iskren. Više možete pročitati u detaljima albuma.

Slušaj: https://librarion.bandcamp.com/album/impendacija-kompilacija-2020

~

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Reply