Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Reizdanje “nultog” albuma kultnog subotičkog benda Sherbet Underground

piše : Desya  Lovorov
Konačno je digitalizovano nulto – praizdanje grupe Sherbet UndergroundLive in Gustav ’93”, prvobitno objavljeno za Ludi Kepec (V.K.S) Production, na kome se nalaze neke kasnije snimane i objavljivane pesme, kao i neke samo tada zabeležene. Nakon toga sledi studijski prvi zvanični album “Sherbet Underground” za Metropolis records 1995 godine, popilarni “Krastavac”, kao i potonja tri albuma; “Balkanska reciklaža” (1996), “Džon Travolta i Crveni Bandit u noći punog meseca” (1998), “Piknik na Ratištu” (2000) za hrvatski Slušaj Najglasnije.
 

Ovo izdanje možete preslušati i skinuti na sledećoj adresi: https://sherbetunderground.bandcamp.com/album/shund-live-at-gustav-93

Takođe, postoji i video prezentacija jednog od hitova: 

 
https://www.youtube.com/watch?v=djFtnTLgphw&feature=youtu.be

Ovo je, naime, prvi omot gde nema prikaza njihovog totema-krastavca.


Sherbet Underground je muzički sastav iz Subotice nastao 1992. godine, a osnovali su ga Antal Geza i Aleksandar Petrović- Mečka. U početku su nastupali kao dvojac sa programiranim drum & bass matricama, vodeći se postulatima alt rock-a i funka. U aprilu 1992. godine im se pridružuju Takač Tibor – Faki, klarinetista, Dejan Čemerlić – trubač i Zvonko Šarić koji na nastupima govori poeziju.
 
S obzirom na to da svoju kompleksnu muziku, u pomenutoj postavi, nisu uspeli da predstave samo uz pomoć vokala, gitare i matrica, odlučuju se da naprave ritam sekciju tako da u bend dolaze basista Boršoš Augustin i bubnjar  Krstić Velibor. Njihova ideja bila je da ukažu na multidisciplinarnu odliku umetnosti, odnosno da muziku povežu sa igrom, pozorištem, poezijom i stripom. Tokom karijere komponovali su i muziku za brojne predstave. Može se reći da je iz Sherbeta kasnije poteklo nekoliko bendova koji su manje-više ostavili ili i dalje ostavljaju trag na subotičkoj muzičkoj sceni. 
 
 
 
(Visited 73 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: