Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Sećamo se fanzina “QUO VADIS!”

Tradicija fanzinaštva je u Novosađana duga i vrlo plodna. Vrlo brzo posle izdavanja prvih fanzina u Jugoslaviji, “Zagrebački Trubač”, logično, iz Zagreba,  “Kreten“iz Pančeva ili “Urbana Gerila” iz Beograda i u Novom Sadu su se pojavili prvi slični papirnati uradci, “Prkosno Udarnički” i “Punk proces“, početkom 1982. godine.

Fanzini su prethodili internetu i povezivali ljude sličnih interesovanja i ukusa, pre svega muzičkog. Danas su internet i društvene mreže pojeli “fanzinaštvo” mada neki “monoliti” u Srbiji i Novom Sadu i dalje stoje “Out Of The Darkness“, “Infinitum“, “Librarion“, “Ciklonizacija“, “Uncut Reality“i naravno, najdugovečniji štampani srpski fanzin “Oprem Dobro“, VaseRadovanovića… Sam način komunikacije koji su fanzini negovali postao je suvišan, ali ima nas koji vole da pročitaju slova o nečem što nas interesuje sa papira. Naravno da je štampanje fanzina neisplativo (a kad je i bilo isplativo ?, upitaćete), ali, eto, neki se na to ne obaziru.

Ceo ovaj uvod sam napisao jer želim da vam predstavim jedan fanzin nastao još 1992. godine pod imenom “Quo Vadis”,autora Nebojše Reljina – Fekija. Mnogi ga znaju kao pevača HC /punk ” Proleće“, ali ja znam da je on multitalentovani umetnik koji je na stranicama Dotkoma već predstavljen u intervjuu koji smo radili pre neke dve godine. Nije “Quo Vadis” ni bolji ni stilski drugačiji od mnoštva fanzina izdatih osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, ali smo ga nabavili kompletno skeniranog i prosto bi bila gre`ota ne objaviti ga. Makar u ime nostalgije koju osećamo mi, matorci, koji smo odrastali uz fanzine, kasete, ploče, a bez Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera. Opet, ovi mlađi bi mogli da vide(ako već i nisu, kakav entuzijazam je postojao u ono vreme) . Pa, izvolite !

(Da biste uveličali fotografiju prosto kliknite na nju. Da ne kažete kako nismo rekli :))

  

(Visited 438 times, 1 visits today)

Leave a Reply