Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

ZID MORTAL predstavlja „Svet koji je prodao čoveka“

Bend ZID MORTAL nastavlja sa promocijom svog trećeg studijskog albuma pod nazivom „Monopol i riziko” objavljenog za izdavačku kuću „Take it or leave it Records“.

Četvrti spot sa ovog albuma je urađen za pesmu pod nazivom “Svet koji je prodao čoveka”. Režija i montaža su delo Zorana Lazarevića Lakija, a snimci grada dronom su rad timaDronCrew.Ovaj video rad je sniman u uslovima vanrednog stanja i izolacije.Članovi benda se nalaze u različitimdelovima Beogradadok je jedan član na kruzeru u Nemačkoj.

Svet iz naslova pesme je svet nepravde, svet koji se okomio na čoveka, svet koji se ogleda u društvu prožetom pohlepom, predrasudama, korupcijom, agresivnošću i bahatošću. Ali nepravda ne mora samo da nas čini ogorčenima, vremenom može da nas ojača, da osvestimo dobro koje imamo i da nas natera da se borimo jer uvek možemo da preduzmemo nešto. Ova pesma i spot su ono što smo mi preduzeli.“ – poručuje nam Zid Mortal.

 Iz toga sledi i poruka pesme : Svet u kojem se čovek sve više povlači pred onima koji bacaju smeće kroz prozor, pljuju na ulici, guraju se preko reda u prodavnici, prolaze kroz crveno, ne isplaćaju plate, ne vode pse na povocu, puše u liftu ili kada je prinuđen da prihvata stanje u kojem se u medijima promovišu mediokriteti, kada komunalna policija ne može da ga zaštiti od komšijske buke, kada ne ulazi u raspravu sa bahatim vozačem ili kada mu nameću da ništa ne može da promeni s pravom se može reći da ga je prodao.

Autor pesme Goran Šobić Sirano kaže: „Naziv pesme je izveden iz naziva Bouvijeve pesme koju je izvodio Kurt Kobejn – „Čovek koji je prodao svet“. Jer, kada nas je Kurt napustio postalo je jasno da je to još jedan primer kako je svet ustvari prodao čoveka. Tekst pesme, kada je nastala, jeste posvećen Kurtu Kobejnu ali sada pesmu posvećujemo ljudima u izolaciji. Nažalost, znamo kakve su posledice na Kurta ostavili i svet i izolacija. Prvobitni refren pesme je glasio: „Kosmos je moguća granica ako tako kaže Holivud. Kurte, da li čuješ kako zemaljska kugla jeca? Kasnije je tekst promenjen u „Kako da borim se, kako da pobedim, da te ne povredim?“Rock’n’roll oduvek poziva na akciju, Zid Mortal poziva na borbu.Na borbu pojedinca protiv celog sveta. Kurtu želimo da počiva u miru a vama da sa mirom idete na počinak. Jer, svako jutro je nova prilika za borbu.

Zid Mortal je do sada objavio dva albuma, “Iskon“ 2001. godine i „Svemir i ljudska glupost“ 2005. godine. Svirali su na EXIT festivalu, na prvom „Belgrade beer fest“-u, na Zaječarskoj Gitarijadi, kao predgrupa Ribljoj Čorbi, više puta sa Hitom Radija 202 po Srbiji, nekoliko humanitarnih koncerata i dr. Naziv benda nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan. To je ono ograničeno vreme u kojem Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom, pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji.

Album „Monopol i riziko“ je sniman u studiju “Devotion”, Beograd, snimatelj je bio Marko Živanović a miks i master su delo Dragan Petronića. Dizajner omota je osmislio Ivan Apostolski Apostol. Na albumu su svirali: Nenad Šobić (vokal, gitara), Goran Šobić (gitara), Slobodan Bugarčić (gitara), Željko Adžić (klavir), Đorđe Golubović (bas gitara), Milan Jejina Yeqy (bubanj). Kao gosti na albumu se pojavljuju: Jovana Milošević (Maraqya), Milena Branković (Trigger), Katarina Popović (Etar), Robert Perić (Feud, Rapid force), Vidoja Božinović – Džindžer (Riblja Čorba), Nikola Zorić (Riblja Čorba), Nikola Demonja Jr.

Deezer link na album:

https://www.deezer.com/en/album/72443692

 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: