Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Zvuk severa – kompilacija subotičkih bendova i muzičkih projekata (LIBRARION records) )

Melodije ispod ravničarske crnice – kompilacija subotičkih bendova i muzičkih projekata “ЗВУК СЕВЕРА // ÉSZAK HANGJA // ZVUK SJEVERA”

Iako se za sever Srbije vezuju drugačiji muzički napevi i tradicije, a prva asocijacija su tamburaši, grad  Subotica je pojavom rokenrol subkulture zapljusnuta novom energijom i samim tim, od tog trenutka pratila svetske tokove. Takođe, festival Omladina, koji je sam po sebi institucija, značajno je oblikovao Suboticu kao muzičko žarište u kom su se pevači zabavne muzike, ali i alternativni bendovi i umetnici afirmisali i sledili dalje svoj zvezdano-trnoviti put.

S druge strane, kompilacija subotičkih bendova i muzičkih projekata “ЗВУК СЕВЕРА // ÉSZAK HANGJA // ZVUK SJEVERA”, izdata od takođe subotičkog izdavača LIBRARION Records, ne bavi se glavnim muzičkim tokovima, “na površini”, ne bavi se muzikom koja je na nišanu i na tacni poslužena svima, već silazi u podzemlje, u famozne, pomalo mitske subotičke podzemne tunele, gde struji drukčiji vazduh i energija koja privlači samo posvećene. Ti posvećenici su prisutni .

Za vrlo kratko vreme (nepuna dva meseca), oko ovog projekta se okupio značajni broj muzičara, umetnika koji su ponudili svoju viziju, sada uobličenu u album u trajanju od 2 sata raznolikog materijala: Anne feat. Ristonn, Arrhythmia, Brigita, D ZOO, delta43, Desya Lovorov Experience, Dethvox, Dobar Dub, Etil feat. Zli jezici, Faust, GotGameBoi, Harmonija Haosa, Jolana Brown, КАПЕРНАУМ, Los Cobrilos, Monamie feat. Armand, Mortal Corruption, Neboysha, Neprijatno mi je, Neuroleptic Trio, Nikola Radonjić, Rajahman feat. Lesa UTC, Stefan Sadovek, The Coil, The Valley, Tijana Vladić, Triler, Veliko, W.O.M.C., wb41 i YusYus.

Na kompilaciji su se našli i regionalno afirmisani bendovi, kao i oni koji obitavaju duboko u andergraundu ili svom mikrokosmosu, a prisutne su i kolaboracije između samih muzičara. Kako je LIBRARION izdavačka kuća otvorenog koncepta, kompilacija „Zvuk severa“ u sebi objedinjuje sve moguće podžanrove potekle iz  rock/metal/punk subkulture, elektronske i jazz/eksperimentalne muzike, kao i par kantautorskih pesama. Time je postignuta veoma čudna ravnoteža i odraz je multikulturalnosti koju Subotica ponosno gaji, što se odražava i u naslovu kompilacije (srpski-mađarski-hrvatski, kao zvanični jezici sredine).

Kompilacija je neprofitni projekat, i namenjen je nenametljivoj ali odlučnoj promociji subotičke alternativne muzičke scene.

Celu kompilaciju možete skinuti besplatno/ili uz mogućnost donacije: https://librarion.bandcamp.com/album/szak-hangja-zvuk-sjevera-kompilacija-2018

U planu su pripreme za fizičko izdanje, a primerci će biti najpre biti ustupljeni učesnicima.

LIBRARION Records bi želeo da se zahvali svim učesnicima i prijateljima, koji su nesebično ustupili svoj materijal i uputili reči podrške, kao i izdavačkim kućama koje su dale dozvolu za objavljivanje pojdinih numera (NOCTURNE Media – D ZOO i MINER Recordings – Faust). Neizmerna zahvalnost se upućuje kolektivu i grupi građana Urlik, umetnici Dušici Vojnić Kortmiš na crtežu koji nosi vizuelni identitet albuma, pabu „Samo pivo“, koji je premijerno pusto celu kompilaciju na dan objavljivanja, 16. juna 2018. godine, i g. Darku Kovačeviću i portalu Subotica.info.

Neurednik, Desya Lovorov

LIBRARION Records

Facebook / Instagram

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: