Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Biser Nezavisnog Kino Kluba Novi Sad

Motovun Film Festival 2007. je imao kao učesnika Nezavisni filmski centar Kino Klub Novi Sad, osnovan 2001. koji su u formi filmskih žurnala predstavili Vojvodinu, zemlju partnera festivala. Ideja koju su napravile 2 klase režije sa novosadske akademije umetnosti, pojačane mnogobrojnim prijateljima, bila  je da se stvori produkcijska kuća koja bi se bavila pre svega autorskim, nekomercijalnim filmom. Ne samo da su ostvarili svoj cilj, već su ga i premašili! Neki su se zadžali kao saradnici, neki su otišli a neki novi su došli, a Kino Klub Novi Sad je nastavio sa produciranjem, filmskim radionicama, organizovanjem Festivala malih i nezavisnih produkcija Filmski Front, i još mnogim drugim projektima. Jedan od njih je bio upravo i na Motovun Film Festivalu 2007. Njihovi filmski žurnali pod nazivom “Motovunske filmske novosti” možda nisu imale odjeka u mejnstrim svetu  Republike Srbije, ali zato u paralelnom svetu gde je glad za umetničkim delom neugašena, su ostavili trag i zato ih se i danas prisećamo. Pitali smo Filipa Markovinovića – multimedijalnog režisera i vlasnika produkciske kuće MAFIN, i sada, saradnika Kino Kluba Novi Sad kako je došlo do toga.
kino-transp-fw_-180x180
 
Dotkom: Kako ste došli do saradnje sa Motovun filmskim festivalom?
F. Markovinović: Pa cela stvar je nastala povodom gostovanja vojvođanske delegacije na Motovunskom filmskom festivalu 2007. godine. daklem, Motovun film festival svake godine ima zemlju ili regiju partnera i 2007. godine to je bila Vojvodina. Kad smo to doznali (mi u Kino klubu Novi Sad) nazvali smo, tačnije Goran Filipaš je, Roberta Kolara i rekao mu je kako se po Zagrebu priča da mi učestvujemo na festivalu. I eto, blef je uspeo, mada cenim da je Robert znao da je u pitanju blef, i dobili smo posao.
 
images
 
Sad, svake godine na festivalu oni imaju nešto kao filmske žurnale, vezano za sam festival, to su Rajko Grlić, koji je tada bio umetnički direktor festivala i Igor Mirković smislili. Videli smo kako to izgleda i pokušali da napravimo nešto slično.
 
 Dotkom: Kako ste to realizovali i ko je sve učestvovao u samom projektu?
F. Markovinović: Posle niza predloga iskristalisalo se ovih pet scenarija koji su potom pokrivani slikom iz arhive Kino kluba i u manjoj meri iz arhive RTVa. Scenarista žurnala je bio Dragan Stanković, za vizuelni deo smo se postarali Marin Malešević i ja, a produkcioni deo je uradio Goran Filipaš.
photo
Pogledajte jedan od žurnala koji je Kino Klub Novi Sad uradio te godine, ako vam se svidi ostale možete pronaći na YouTube -u. I podsetite se da postoji i nešto više od … Ma , uživajte !!!!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZzbiKTzeOmU&w=560&h=315]
(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: