Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Filmska preporuka – "Brawl in Cell Block 99"

Ah, kakav film….
Brawl-1
 Mnogo mi se dopadaju filmovi Stivena Krejga Zalera (S. Craig Zahler). Taj njegov sirov, “take no prisoners” stav/stil je pravo malo osveženje na (uglavnom) monotonoj glavnotokovskoj filmskoj sceni i ja zaista sa radošću pozdravljam svakog novog autora koji tako beskompromisno gradi svoju karijeru, daleko od svih pravila mejnstrim Holivuda. Elem, u svom rediteljskom prvencu “Bone Tomahawk” isporučio nam je uistinu nezaboravan miks horora i vesterna (o čemu smo već pisali) dok je u ovom novom, drugog mu po redu ostvarenju “Brawl in Cell Block 99” zube do kostiju uronio u grindhouse exploatation filmove, podžanr koji je svoje zlatne trenutke proživljavao ranih ’70-ih (i kojem su fantastičan omaž 2007-e upriličili Kventin Tarantino & Robert Rodrigez u istoimenom im double-feature projektu “Grind House” (gde je Rodrigez odradio prvi segment “Planet Terror” dok je Tarantino odradio drugi, znatno bolji, onaj pod nazivom “Dead Proof“).
BrawlinCellBlock99_10
A kakav je samo film Stiven Krejg napravio, madre de mios. Od uvodnih kadrova filma, kada glavni protagonista Bredli Tomas (odličan Vins Von), bivši bokser i alkoholičar, dobije otkaz na poslu (pa potom dodje do svoje kuće gde mu supruga Lorin (Dženifer Karpenter) saopšti da je imala aferu te on nju tu promptno otera u kuću i krene da se iživljava na njenom autu, lupajući stakla i farove pesnicama, kidajući haubu golim rukama), Zaler nam jasno poručuje da u ovom filmu “nema zajebancije” – sve u njemu će biti sirovo & surovo (do krajnjih granica), leteće udovi nesrećnika koji šaka Bredlijevih dopadnu, zubi i vilice će se padati na sve strane, lobanje će pucati pod nogama Tomasovim, oči će se kopati palčevima, sve u najboljoj tradiciji grindhouse-a, onako kako pravila dotičnog žanra i nalažu. Pritom Zahler pokazuje izuzetnu zanatsku veštinu, pravo je uživanje gledati kako slika pojedine scene tuča kao i kako košmar koji Bredli proživljava eksponencijalno raste iz kadra u kadar, neminovno vodeći ka brutalnoj hard-core završnici (jer tu drugačije i ne može biti).
brawl_in_cell_block_99_vince
S jednakim umećem on barata i sa glumcima te je tako uspeo da maksimum izvuče iz Vinsa Vona, Dona Džonsona, Uda Kiera (pa i Dženifer Karpenter), svi su ostvarili nezaboravne role, s tim da moram da naglasim da je Vins ovde zaista briljirao, ovo mu je verovatno najbolja uloga u karijeri, bez ikakvog preterivanja.
Brawl+in+cell+block+poster
Sve u svemu, S. Krejg Zaler se ovim ostvarenjem nametnuo kao jedan od najzanimljivijih novih autora, definitivno polako postaje ozbiljna “mlada snaga” na koju svakako treba računati i koja će nam u budućim godinama priuštiti čitav niz zanimljivih te intrigantnih dela (čemu u prilog ide i podatak da upravo završava svoj treći film, “Dragged Across Concrete“, film o dva old-skul policajca koji, zbog svojih nepopularnih metoda “ispitavanja” osumnjičenih, završe suspendovani na ulici (gde nastave da primenjuju istu taktiku), a koje igraju niko drugi do Mel Gibson i (gorespomenuti) Vins Von. Jedva čekam da vidim kako će to da ispadne, očekujem neočekivano 😉 ). Dakle, stvar je jasna – pogledajte ovaj film, nećete zažaliti…. (y) (y) (y) (y)
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5hfAExhHTMM&w=560&h=315]

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: