Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Filmska preporuka – I Don't Feel at Home in This World Anymore

netflix-i-dont-feel
Nekako mi je skroz promaklo sa radara da se ” I Don’t Feel at Home in This World Anymore” pojavio na torentima još tamo u februaru/martu, i da je tu u pitanju rediteljski debi Macona Blaira. Budući da je mr. Blair u poslednjih par godina sa prijateljem mu Jeremy Saulnierom odradio dva vrlo zapažena filma, “Blue Ruin” i “Green Room“, (gde su ravnopravno podelili zaduženja, te ih je tako Macon oba producirao, a Saulnier odrežirao), živo me interesovalo na šta će da mu liči debitantsko ostvarenje. I mogu vam reći da se nije obrukao, naprotiv, isporučio nam je još jedno krajnje interesantno delo (čime je definitivno zaslužio da pomnije obratimo pažnju na buduće mu projekte).
i-dont-feel-at-home-in-this-world-anymore
U ” I Don’t Feel at Home in This World Anymore” pružio nam je sjajan miks crne komedije, trilera & drame (drame sa naglašenim socijalnim komentarom), što je u stvari i najveća vrednost filma – naime, Blair je tako vešto isprepleo dotične žanrove da mi, kao gledaoci, već nakon 15 minuta gledanja skapiramo da nemamo pojma kojim pravcem će on zapravo otići i kako će se film (zapravo) završiti. U ovo post-postmoderno doba kad je većina filmova bolno predvidljiva, to uopšte nije mali uspeh, zar ne?
Melanie-and-Elijah-header
Plus, čovek je izvukao maksimum od kompletne glumačke ekipe, niko tu nije bio loš, s tim da su glavni protagonisti, Melanie Lynskey i Elijah Wood, meni bili naprosto fantastični (pojma nisam imao da večna stalkerka Čarlija Šina iz “Dva i po muškarca” može tako dobro da odglumi svoju ulogu). A po načinu kako oslikava svoje likove (i po veseloj bizarnosti istih) mene Blair neodoljivo podseća na braću Koen, isti mu je pristup toj galeriji živopisnih likova koje nam je u filmu predočio (i baš poput braće K jasno nam pokazuje da ima dovoljno razumevanja da ni one najgore ne prikaže jednodimenzionalno, monotono crno-belo)). Uglavnom, samu radnju vam neću prepričavati (jer ako krenem neću (tako lahko) stati pa će se ovo pretvoriti u omanji esej), dovoljno sam rekao, pogledajte film, zanimljiv je, interesantan je, vredan je gledanja…🙂 (y)
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6WBV7q_1DgQ&w=560&h=315]

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: