Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

“I am Mother” – pravi, punokrvni, ozbiljni SF (meni skoro pa instant classic)

 
Pogledao sam “I am Mother” prekjuče i evo, dva dana kasnije, još uvek razmišljam o njemu. Etička (i entička) pitanja mi se samo množe, prosto moram da ga vam predočim & preporučim:
Godina nedefinisana u (bliskoj) budućnosti, prvi dan dogadjaja znanog kao “extinction event“. U podzemnom bunkeru stvorenom za repopulaciju ljudske vrste (u slučaju totalne katastrofe, dotičnog izumiranja) pale se svetla, droid se aktivira iz svog hiberniziranog stanja, odlazi do prostorije u kojoj je pohranjeno 64 000 ljudskih embriona, bira jedan (naziva APX03) i kreće da ga razvija. 13 657 dana kasnije, gledamo dotičnog droida (koji se naziva Majkom) kako podučava ljudsku jedinku ženskog roda a tinejdžerskih godina (koju naziva Ćerkom) komplesknim moralnim i etičkim disciplinama, sve u svrhu predstojećeg “ispita”, koji je iz nekog razloga jako bitan da ga Ćerka prodje. Devojčica je veoma pametna, voli svoju Majku, sluša je i veruje joj bespogovorno, tako da bez ikakve sumnje prihvata Majčino insistiranje da bunker nikako ne sme napustiti pošto je nivo kontaminiranosti & zagadjenosti planete još uvek toliko velik da bi izlazak iz dotičnog značio sigurnu smrt, plus tvrdi da je površina planete nam još uvek nenastanjiva i da se male šanse da je preostalo ikakvih živih bića tamo napolju. Jedino je kopka to što je Majka samo nju “aktivirala”, što nije razvila/probudila sve ostale embrije. Driod joj pojašnjava da “Majkama treba vremena da nauče” odnosno devojčica mora da ispuni sve zadate standarde i prodje uspešno test pre nego što se krene u “budjenje” ostalih ebriona (što implicira da je u stvari devojčicina svrha da bude buduća majka narednom naraštaju čovečanstva.)
 
 
I tako,meseci se nižu, dani prolaze u rutini, Majka strpljivo podučava Kćer raznim doktrinama & veštinama, zadovoljna je stepenom njenog razvoja, brzinom kojom usvaja sva validna ljudska znanja i načinom na koji promišlja, govori joj da je ona njena specijalna devojčica i da će, ukoliko prodje ispit koji se približava, biti spremna da se aktivira naredni embrion (za kojeg bi Devojčica volela da bude muški tj. Brat) pa potom naredni i naredni, sve dok i poslednji ne bude oživljen/aktiviran, čime bi misija obnove ljudske vrste krenula da se razvija punim tempom.
 
 
Zemaljski dani nastavljaju da (mirno) teku, idila Majke i Ćerke se neometano odvija sve dok jednog dana ćerka ne začuje gromke udarce u spoljašnja vrata bunkera i vapaje nepoznate osobe koja preklinje da bude puštena unutra. Posle (ni)malo premišljanja, zapanjenja što čuje ljudsko biće s onu stranu zone “izumiranja”, Devojčica otvara airlock i pušta unutar postrojenja (u predkomoru za dekontaminaciju) Ženu, ranjenu, uspaničenu i prilično sludjenu no svakako ne radioaktivnu ili izobličenu kojekavim mutacijama. I tu kreće prava priča koju ne mogu nastaviti dalje je predstavljati zbog zato što bih ispojlerisao previše te ću stoga ovde stati i ostaviti na vama da film pogledate i vidite u kom pravcu će se razvijati dalja radnja.
 
 
Uglavnom, radi se o odličnom lo-fi SF-u, najboljem kojeg je do sada Netflix izbacio i (za sada) jednom od najboljih žanrovskih filmova koji se pojaviše u ovoj deceniji. Moram da pohvalim režisera ovog ostvarenja, Granta Sputorea, kojem je ovo debitantsko ostvarenje i koji je zaista sjajan posao odradio, potom scenaristu Majkla Lojda Grina koji je ozbiljnu, duboko promišljajuću priču osmislio kao i mladjanu dansku glumicu Klaru Rugaard (koja odigra ulogu Devojčice kao da ima godine i godine glumačkog iskustva) te uvek sjajnu i na visini zadatka Hilary Swank koja je i ovog puta ostavila jak utisak glumeći Ženu, jednu od poslednjih pripadnika “stare” ljudske vrste. Šta dalje da vam pričam, pogledajte film čim pre, vredi itekako, pa onda možemo da na miru konverziramo i polemišemo o svim predočenim nam idejama i mnogim moralnim implikacijama koje iz njih proizilaze (što inače čini (neki) SF film pravim, istinskim SF-om)…
 
 
P.S. Referenci na kultne produkte SF žanra ima nekoliko (što sam ih ja primetio), od samog izgleda Majke koja je, sa tim velikim plavim inteligentnim okom direktan omaž Halu 9000 iz “Odiseje 2001” pa do par detalja koji će biti poznati onima koji su igrali (jednako) kultni “Portal“. Verovatno toga ima još, tko naidje na njih i prepozna ih, nek obzani u grupi obavezno, biće super saznati ima li još “easter eggs”-a u ovom vrsnom uradtku, koji se zaista nema čega postideti…
 

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: