Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Jorgos Lantimos : Ubistvo svetog jelena

 
 Kritičari su ovaj film pokušali interpretirati sadržajno od poređenja sa elementima grčke mitologije do traženja smisla u postavljanju kadrova sa jedne, sa druge strane, naravno, elitna visoko profitabilna garda poturila je svojoj publici najnoviju vrednosnu predigru. Unutar filma imamo poigravanje još i sa žanrovima pa pre nego li bude proglašen horor filmom, psihološkim trilerom sa napetim završetkom, nekoliko reči.
killing-of-sacred-deer
Tematizovanjem u najužem smislu porodice, u onom trenutku kada svojim postojanjem ona zadaje vrednosti sledećim naraštajima, režiser crpi energiju publike. Porodica predstavlja stub društva, hrišćanski fundamentalizam tako nalaže, i ono što je pametno u ovom filmu je otvaranje te strane kada religija postoji samo kao ideja i nešto u vazduhu. To su ljudi koji ne posećuju crkvu, nisu religiozni. Međutim, to podrazumevano ponašanje u ovom filmu koči, bode oči, i tako je određeno.
The-Killing-of-a-Sacred-Deer-trailer
Kriza znači početak ili kraj. Kako se meni čini, autor je smelo odgovorio na to pitanje koje pred nas postavljaju vodeći društveni teoretičari pa ne čudi što se radi o porodici koja je na visokoj nozi. Začaran krug. Anksioznost. Paraliza.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CQFdGfwChtw&w=560&h=315]
Preslikavanje dominantnih vrednosnih kategorija je ono što ovaj film čini drugačijim. Reklamni program u reklamnom programu. Pitanje vođe, autoriteta, nadležnog, odgovornog…
Dakle, da li treba da postoji ? I na koji način se reguliše, da li je samoregulacija nedovoljna. Kada smo uvedeni u trans?!
Zorica Jošić
 
 

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d