Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Kada umre čovek na Balkanu…

images (1)

 

Jednoga dana u svome stanu, poznati kompozitor na svom računaru ostavlja upaljenu web kameru, udahne, i zatim prosvira sebi metak kroz glavu. Komšija koji je čuo pucanj ulazi prvi i zatiče scenu koja se ne pojavljuje u kadru, ali njegovo lice mimikom odaje sve. I zbunjenost i strah, nevericu i nelagodu. Ubrzo mu se pridružuje i supruga sa još jednim komšijom, i dok čekaju policiju i hitnu pomoć koju su obavestili o nemilom događaju, polako počinju da pristižu u kadar još neki drugi likovi koji ovaj film kompletiraju u jednu vrhunsku priču pretočenu u film. Najblistaviji momenat ovog ostvarenja je to što je snimljeno za 4 dana, i iz jednog filmskog kadra. Ovako nešto je uradio još samo Hičkok.

smrt-coveka-na-balkanu-ceo-film-2012-2-youtube-thumbnail-320x180

Režiju za film: “Smrt čoveka na Balkanu” po sopstvenom scenariju režira  Miroslav Momčilović , ( “Sedam i po”; “Čekaj me ja sigurno neću doći”) nakon toga  osvanulo je i njegovo novo ostvarenje “Smrdljiva bajka” sa “izgubljenim” Žarkom Lauševićem u jednoj od glavnih uloga. Ovaj režiser, ima osećaj za dobru priču, ima petlju, i iznad svega mislim da ima jako dobre šanse, da se neki od njegovih filmova jednog dana nađu rame uz rame sa klasicima domaće kinematografije. Za svoju prepostavku  prilažem jedan argument – Film iz jednog kadra, sa minimalnim budžetom, snimljen u 4 dana.

transform

Glumačku ekipu sačinjavaju sjajni Emir Hadžihafizbegović, Nataša Ninković, Radoslav Milenković, Anita Mančić i još neka imena koja samo svojom epizodnom ulogom teraju gledaoca da se prepozna u nekom od likova dok se u isto vreme zgražava i umire od smeha posmatrajući ih. Ovaj nadasve inteligentan film, otkriva najgore aspekte balkanaca ali u isto vreme i jednu skrivenu ljudsku stranu, na koju, kao da nema vremena da obrati pažnju. Svaka scena koju čini malograđanština, strah od autoriteta, sitni interesi, sujeverje i nedolično hedonističko ponašanje u datoj situaciji prikazana na platnu, padne u vodu svaki put kada režiser i pisac ubaci “dodir” ljudskosti u celu priču. Transformacija likova od početka filma do njegovog kraja ostavlja pitanje ko je tu bolje odigrao svoju ulogu? Mada je Emir Hadžihafizbegović, mora se priznati, brilijantno uradio svoju ulogu, što je potvrdila i publika na premijeri održanoj u Novom Sadu, 21. juna 2012. na festivalu “Cinema City” – gde je ovaj glumac dobio nagradu za najbolju mušku ulogu, a Miroslav Momčilović za najbolju režiju i scenario.

smrt coveka na balkanu 1

Možda je ovaj film prošao slabije zapažen kod domaće publike zbog samog naslova, lošeg distributera, predrasuda da se radi o još jednom filmu koji govori o neponošljivosti življenja na ovim prostorima, ne znam ni sam. Ali ovaj film nije sastavljen od vulgarnosti, jeftinih trikova za privlačenje pažnje, niti veselim dosetkama presrećnog seljaka kome nikad u životu nije išlo. Ovo je film pun crnog humora, kao i naše ogledalo. Svidelo se to nama ili ne. Odbacite sujetu i nemojte tako lako nipodaštavati domaću kinematografiju… Uz dobru priču, ovako se pravi film! Bez efekata.Dušom. 🙂

 

Film možete pogledati ovde        photo      Смрт_човека_на_Балкану

 

 

 

13090180

 

 

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

0 Comments

1 Pingback

  1. Novi Sad bez reči

Leave a Reply

%d bloggers like this: