Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

LOGAN – poslednje zbogom Džejmsu "Loganu" Hovletu

 2017 208
Dakle, “Logan“, film kojem je pošlo za rukom da preraste uske okvire (superherojskog) žanra i postane nešto mnogo angažovanije – ozbiljna kritika modernog, globalnog sveta u kojem obitavamo. Sve boljke od kojih današnje savremeno društvo boluje (iako se sama radnja odigrava u bliskoj budućnosti, 2029-e) su u njemu jasno istaknute. Logan, sad već ostareo mutant (sa sve škripavim kandžama koje sve teže izlaze iz svojih ležišta pa tako mora ručno da ih vraća na njihovo mesto) živi u egzilu (negde u bespućima Meksika) sa još starijim i onemoćalim profesorom Čarlsom Ksavijer-om, mutantom koji kao i svaka osoba pozne dobi pati od boljki tipičnih za to razdoblje života (od kojih su demencija i Alchajmer svakako najizraženiji).
2017 220
Preživljava tako što vozi limuzinu, negde po rubnim područjima Teksasa, razvozeći po partijima raskalašnu elitističku mladež, koja posprdno likuje i dovikuje dok prolaze uz granični, “trampovski” zid, sve smejući se u lice stotinama nesrećnika koji poslušno stoje u migrantskim redovima ne bi li se dokopali “obećane zemlje” (koja to svakako (odavno) više nije).
2017 214
Naravno, tu su i sveprisutne korporacije koje dominiraju nepreglednim poljima žitarica, uspešno proizvodeći svojim preskupim mašinama GMO- produkte (koji, kako to lepo reče farmer u filmu “imaju ukus govneta”. I da, plasiraju se u tečnom stanju, kao neki kukuruzni šejk. (??!!)) Putevima dominiraju autohtoni automatizovani kamioni (znači, bez ikakve potrebe za ljudskim resursom (vozačem/kamiondžijom) koji prevoze raznovrsnu robu do luka gde se dalje razvozi širom vrlog novog sveta. Sveta u kojem su i Logan i profesor X totalno nebitni faktor, relikvije starog doba, doba na svom zalasku. I ne samo njih dvojica, uopšte su svi (preostali) X-ljudi nepotrebna pojava, jer zašto bi bili bitni kada korporacije sada imaju tehnologiju da same razvijaju svoje sopstvene mutante, apgrejdovane ljude kojima je namenjena uloga poslušnih izvršitelja naredbi. A pošto se poslušni vojnik stvara od malih nogu, svi ti budući korporacijski X-menovi su u trenutku dešavanja radnje deca u svom adolescentskom uzrastu.
2017 224
I tu dolazimo do okosnice radnje, žena po imenu Gabrijela, medicinska sestra u jednoj takvoj ustanovi, biotehnološkoj korporaciji “Alkali-Transigen“, pronalazi Logana i nudi mu (moli ga) da za 50.000 dolara preveze jedanaestogodišnju devojčicu po imenu Lora preko granice, do Severne Dakote i svojevrsnog utočišta koje se (simbolično) zove Eden.
2017 226
 
Iako je u svom stilu (uz psovke & gundjanje) otera od sebe, splet okolnosti dovešće do toga da Logan, profesor i Lora naposletku ipak krenu put Edena što ujedno predstavlja i poslednju (samim tim i najbitniju) avanturu čoveka zvanog Volverin.  Ta finalna misija iscpršće poslednje atome njegove snage, Logan će uspeti da zabljesne još samo jednom ali kakav će to samo bljesak biti!
2017 223
Dalje neću ništa više opisivati, sve preko ovoga bilo bi puko spojlovanje radnje. Sve u svemu, film dostojan završetka karijere jednog od najomiljenijih superherojskih likova i, kao što napomenuh na početku, jedna od boljih kritika društva (što se mene tiče, stoji rame uz rame sa još jednim filmom takvog tipa, prošlogodišnjim “Hell or High Water” koji je, zahvaljujući tome što je pre svega drama (neo-vesternovskog tipa) po vokaciji, bio nominovan za nekoliko Oskara što opet posredno svedoči koliko je sam “Logan” ozbiljno ostvarenje, svetlosnim godinama udaljen od bilo kojeg drugog filma iz superherojskog miljea). Suma sumarum,  režiser Džejms Mangold je uspeo da (zahvaljujući dobroj priči, ozbiljnoj posvećenosti i savršenoj glumi svih protagonista filma) snimi ne samo jedan od najboljih superhero-filmova, nego i jedan od najboljih filmova 2017-e (gledajući uopšteno, bez obzira na žanr). Ozbiljna preporuka!!
2017 215
P.S. Za sam kraj višegodišnje epske sage (višedecenijske, ako uračunamo sve “X-men” filmove u kojima se Logan pojavljuje), finalni kadar, poslednji pogled čoveka znanog kao “Wolverine“. Zbogom!
2017 217
(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: