Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

“METROPOLIS”- Vanvremenski stalan!

Jedan od vizuelno najraskošnijih te najimpresivnijih filmova svih vremena svakako je Fric Langov “Metropolis”. Snimljen davne 1927. godine,ovaj Langov monumentalan uradak je ne samo jedan od prvih dugometražnih SF-a,već je ujedno i nešto najbolje što je ekspresionistički Nemački film izrodio.

Teško je objasniti svu vrednost i značaj ovog pionirskog ostvarenja, dovoljno je samo naglasiti da ne postoji filmski stvaralac na koga “Metropolis” nije ostavio dubokog traga, kako sa vizuelne tako i sa idejne strane. Vizuelno, film je crpio inspiraciju iz svih tadašnjih modernih pravaca u arhitekturi , od Bauhausa preko Kubizma pa sve do rubnih područja Futurizma. Idejno, film je aktraktivan kako tada tako i danas, ništa od svoje aktuelnosti nije izgubio pošto u samoj svojoj suštini priča (neprolaznu) priču o večnoj borbi izmedju proleterijata i buržoazije (klase su u Langovoj antiutopiji strogo odeljene, u samim vrhovima grada živi povlašćena bogata industrijska klika, dok pri samom dnu, u dubokom podzemlju bitišu šljakeri koji upravljaju mašinama koje grad pokreću.

mt3

Klase se ne mešaju i (vrlo) retko se susreću. Zvuči poznato, zar ne?) Kako decenije prolaze film samo dobija na vrednosti, pa je tako i jedan od najcenjenijih filmskih kritičara Robert Ebert jednom prilikom lepo primetio:“Metropolis is one of the great achievements of the silent era, a work so audacious in its vision and so angry in its message that it is, if anything, more powerful today than when it was made.”


Orginalna kopija filma se bila zagubila u vremenu & prostoru, mnogobrojni pokušaji adekvatne restauracije orginala su usledili (jedna od poznatijih je ona Giorgia Morodera iz 1984), sa više ili manje uspeha no, konačno, nakon mnogo truda & muka i pribavljanja orginalnih printova sa svih strana sveta, 2010. se napokon ukazala digitalno pročišćena i od svih šumova & krckanja očišćena verzija, verzija koja je izdata i na DVD-u i Blu -Ray-u -“The Complete Metropolis”. Ako ste u prilici nabasati na na nju (u pitanju je verzija od 148 minuta) na nekom od torenata, ne oklevajte, skidajte o’ma ovo remek-delo, nećete se pokajati, u pitanju je sam dragulj filmske baštine…

download

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZSExdX0tds4&w=560&h=315]

Film sa Nemačko / Engleskim titlom možete pogleadati klikom na link: 

photo

by: Dejan Josić

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Reply