Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

"Oblik vode" – bajka ili priča o zabranjenoj ljubavi ?

gillermo-del-toro
Giljermo Del Toro je reditelj jasnog i prepoznatljivog filmskog vizuelnog identiteta. U njegovim filmovima čudovišta su neretko, gotovo uvek, glavni junaci, a bajke način pripovedanja. Tako je i sa njegovim najnovijim ostvarenjem „Oblik vode“ iliti po engleski „Shape Of Water“, filmom ovenčanim mnogim nagradama, od kojih su najznačajnije „Zlatni lav“ sa Filmskog festivala u Veneciji i četiri Oskara, od kojih je onaj za najbolju fotografiju bio itekako očekivan, ali je Oskar za režiju iznenadio gotovo sve u filmskom svetu. Nije da ga Del Toro nije zaslužio, ali, možda, ne baš za ovaj film, jer su filmovi kao „Đavolja kičma“, „Panov lavirint“ ili „Grimizni vrh“ pokazali sav Del Torov talenat.


Scenario filma je, verovatno, svima dobro poznat, pa ne bih puno o njemu. Za one sa jeftinijim kartama, reći ću samo toliko da je ovo jedna klasična bajka o ljubavi između sirotice i čudovišta, ispričana na prepoznatljiv način kada je Giljermo del Toro u pitanju. Predivna fotografija i čudesne boje pričaju priču prepune arhetipova – sirota, pa još nema čistačica, matori, neshvaćeni gej-umetnik, beskrupulozni vojnik, spreman na sve da bi zaštitio državu, dvostruki agent i, konačno, čudovište koje moramo zavoleti. Sam reditelj je rekao da je ovo omaž jednom od njegovih najdražih filmova „Čudovište iz Crne lagune“.
shape-of-water-9
Priča je prilično predvidiva, ali drži pažnju i zaista bih bio bezobrazan kada bih rekao, da je ovo loše ostvarenje. Naprotiv, ovo je sasvim dobar film, ali ne od onih koji će promeniti sedmu umetnost. A američka akademija filmskih umetnosti i nauka je odavno izgubila kredibilitet i Oskari odavno nemaju onu težinu kao, recimo, sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka.
Za kraj, preporučiću vam da, ipak, odgledate ovaj film jer je gluma zaista odlična, kostimi i muzika sjajni, a povratak u sredinu prošlog veka, makar i kroz pokretne slike uvek lep.
 
A poenta filma ? Čini mi se da je ta da su ljudi skroz otišli u aut, pa daju sebi za pravo da određuju koga je u redu voleti ili ne. Priča o ljubavi prema vodozemcu je, u stvari, priča o svim zabranjenim ljubavima danas.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XFYWazblaUA&w=560&h=315]

(Visited 12 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Volim Tora, ali ovaj film mu je baš bio onako…

Leave a Reply

%d bloggers like this: