Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Prljavština na kvadrat – Officer Downe

OFFICER DOWNE (2016)

Režiser : Shawn Crahan

Uf, uf, uf…Policajac Terrence Downe…Kako god da krenem, sa koje god strane, ne mogu da nađem ništa što bi ovaj fiktivni lik smestilo na zvezdano nebo na kom se već uveliko baškare njegovi prethodnici Judge Dredd i Robocop. Možda zbog toga što je ovaj policajac nešto najgore što je filmsko platno ikada prikazalo, u smislu da bi trebao biti junak priče, a dobili smo apsolutnog anti-junaka, ili baš zbog toga što ga ne želim videti u tom društvu časnih i odvažnih. Da, ipak je ovo drugo u pitanju.
Ne, ne želim još jednog hrabrog, napaćenog, pravednog policajca koji bi dušu dao za svog kolegu i za svoj grad. 
Treba mi prljavština na kvadrat, ona vrsta taloga koji ume da se nosi sa talogom u kom se kreće. Jer, sa prljavštinom moraš oštro i bez ikakve selekcije. Prljavština ne može biti manje prljava.Ona je upravo to – odvratan smrad, talog, mulj u kom bitišu samo oni kojima je to prirodno okruženje.


U jednom takvom okruženju, u gradu koji se pozdravio sa svojim mirom i koji dahće na izdisaju, smrtno ranjen otrovom društva ogrezlog u kriminalu, korupciji, trgovini oružjem, narkomaniji i obezvređivanju ljudskih života, zakon sprovodi policajac koji je već odavno mrtav. Njegovo telo podvrgnuto je nizu eksperimenata u laboratoriji skrivenoj u podrumu policijske stanice u Los Anđelesu. Uz pomoć tajne tehnologije, njegova uskrsnuća ga uvek iznova i iznova vraćaju na ulice, na kojima vrši egzekucije i iza sebe ostavlja nered koji čiste obični smrtnici, odred policije koji je zadužen da ovom super-čoveku bude samo pratnja. Pod budnim okom šefice odeljenja za suzbijanje kriminala, Downe je nezamenljivo oružje koje se nakon svake, od bezbroj svojih smrti, vraća još jači i sposobniji, da bi sasekao kriminal u korenu. On je potpuno nezamenljiv, bez ikakvog osećaja za svoje kolege, mašina koja ubija i ne staje kad joj se jednom izda naredba. Ovaj zombi-policajac ima neverovatnu snagu koja ga, uz pakleni arsenal oružja, čini pretnjom br 1 za okoreli svet kriminala, na čijem je čelu zloglasna korporacija Fortune 500. Ovo sedište zla unajmljuje čuvenog Zen Master Flash nindža ratnika, kao jedinog koji može da se suprotstavi policajcu i otera ga u podrum odakle je i došao.

Međutim, uprkos manevrima ovog majstora ( njegov govor u filmu nije sinhronizovan sa pomeranjem usana, što mu daje čar , kao likovima iz filmova sedamdesetih, poniklih na pojavi Bruce Lee-ja),on to ne uspeva. Njegova borba sa sirovom, divljom prirodom ne-mrtvog predstavnika zakona, sa njegovim olovnim pesnicama, sa dizanjem iz nokauta i upornim ostajanjem na nogama, izluđuje ga i tera na ekstremno hiper-nasilje, pa možete da vidite zaista veličanstvene scene borbe između ova dva titana. Sama organizacija Fortune 500 sačinjena je od iskarikiranih likova koji se skrivaju iza grotesknih maski. Svoje užasne planove kuju na sastancima, u sobi okićenoj glavama svojih žrtava. Oni su beskrupulozni, odvratno vulgarni, nemilosrdni, gladni krvi.


Policajac Downe slučajno uništava jednu od njihovih operacija na terenu i tako sav bes tog zloglasnog konglomerata okreće protiv sebe. Uz sve to, policajac se upušta u rat sa beskompromisnim kultom smrti – “Savez Anđela Čuvara” ,koji vodi Vrhovna Majka. Ona i njene podanice obučene su kao časne sestre. One su zastrašujuće bezobrazne, pokvarene, naoružane do zuba, nasilne, seksi i potpuno lude. To filmu daje jednu novu dimenziju, uvodeći nas u bezrazložno nasilje koje, eto, ipak postoji, bar da bi zabavilo gledaoca.


Ništa u ovom filmu, osim zabavne i odlične glume Kim Coates-a, nije ono čemu bi se trebalo pridavati više pažnje, jer su ostali likovi suviše “mekani” i bezlični.
Sama tematika koja se bavi genetski usavršenim i nadograđenim oruđem moći u ljudskom obliku, sažvakana je bezbroj puta u mnogim, odličnim delima, što u filmu, što u romanu ili stripu i nema tu mnogo nedoumica i “kvaka” koje će ovaj uradak učiniti nezaboravnim. Ali, ipak, sirovost, nesavršenost i gomila promašaja u filmu, daje mu neki sjaj, daje mu snagu i tera vas da ga odgledate i zadovoljno zaspete posle toga. I ne, ovo nije film koji treba pljuvati.Samo ga ne trebate suviše ozbiljno uzeti zdravo za gotovo.


Film je urađen po grafičkoj noveli pisca Joe Casey-a i crtača Chris Burnham-a i ocenjen je oznakom R zbog eksplicitnog sadržaja, obilja seksa, vulgarnosti, krvi i nasilja, psovanja i vređanja, što ga, svakako, čini privlačnim.
Zato, samo napred, nemate šta da izgubite pored tolike, adrenalinom nabijene, akcije!
Sigurna sam da će biti zadovoljni svi okoreli fanovi dobrog treša, što ovaj film svakako jeste!

Clementine Kruczynski

Za još zanimljivih tekstova posetite stranicu PREDARTOR 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: