Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Recenzije iz Pakla – Top 5 zaboravljenih horor filmova (Part 4)


piše : Milan Kovačević

To je to! Dođosmo do četvrtog i finalnog dela ovog famoznog serijala. Svaka lista sadržala je pet (5) filmova, što znači da sa ovom, završnom, pred sobom imate čak DVADESET (20) opcija za gledanje! Trudio sam se da liste ne budu suvoparne pa u ponudi imate nešto starije filmove, ali i nove uradke koji iz nekog razloga nisu pronašli svoj put do vas. Kao mala dopuna i razbijač monotonije, na ovoj listi se nalazi film kojeg lično ne smatram kvalitetnim, ali vreme koje sam utrošio na njega takođe ne smatram izgubljenim – shvatite to kako želite. Oktobar je, ja vodim računa o vama – zaronite u horor!

5. Shocker (1989)

Još jedan film zbog kojeg moram da se zahvalim lokalnoj trafici. Kada sam kao mali ugledao ludački omot i glumca Miča Pilegija u zagrljaju električne stolice, znao sam da me čeka zabavan materijal. Preskočio sam užinu i kupio ’’Šokera’’. Tada mi ime Ves Krejven (režiser ovog filma) ništa nije značilo, ali nekoliko godina kasnije shvatio sam kakav sam nebrušeni dragulj imao u rukama. Što se same radnje tiče, u prilici smo da pratimo serijskog ubicu koji biva osuđen na smrtnu kaznu, ali ga poljubac električne stolice ne ubija već od njega pravi još manijakalnijeg monstruma koji poseduje mogućnost menjanja forme. Zvuči vrlo jednostavno – i jeste – ali je pored toga neizmerno zabavno. Topla preporuka za neobavezno horor veče, ili za zagrevanje pred maraton horor filmova!

Od mene 6,1/10.

4. The Faculty (1998)

Pitanje je da li ovaj film možemo kategorisati k’o horor, jer neke izraženije jeze u suštini nema (barem što se tiče mog ukusa), ali sama tematika koja uključuje bića sa druge planete koja nam nikako ne žele dobro, može ovaj film ugurati u kategoriju fantastike sa prsohvatom horora, i nekoliko bazena krvi, čisto da se nađe. Dobro poznati režiser Robert Rodrigez donosi nam film koji se odigrava u srednjoj školi i uključuje zbunjene adolescente koji su sigurni da sa profesorima nešto nije kako treba. Naime, vanzemaljska forma života koja obuzima ljude od njih pravi krvi žedne jedinke, pa učenici moraju stati na put zlu kako se ludilo ne bi proširilo na celu Ameriku. Kako će to učiniti, pitate se? Pa na jedan krajnje originalan i zanimljiv način, koji uključuje omiljenu razbibrigu dokonih srednjoškolaca – DROGU!

Od mene 7/10.


3. Jason X (2001)

Od deset osoba koje tvrde da su pogledale sve filmove iz ’’Petak 13.’’ franšize njih barem sedmoro laže. Ne kažem da je pomenutu stvar nemoguće uraditi, ali sama činjenica da određeni filmovi serijala svojom apsurdnošću vređaju inteligenciju može da objasni mnogo toga. U prevodu – ko je lud da gleda ovakva sranja?! Verovali ili ne, ja sam. Do filma ’’Džejson X’’ sam došao na sličan način kao i do filma ’’Šoker’’ – famozna crvena trafika i njen oskudni asortiman filmova. Tada nisam znao za IMDB i ostala mesta gde se rečenice svake budale smatraju filmskom kritikom, pa nisam imao mnogo izbora – gledao sam sve što je omotom asociralo na horor. Ovaj film ću objasniti jednom rečenicom – ’’Petak 13.’’ u svemiru. Dovoljno? Iako je ovo film koji se lagano može svrstati u treš, određene scene spašavaju ga sigurne propasti. Obratite pažnju na momente kada Džejson ulazi u svojevrsnu hologramsku porno simulaciju – ono morate videti sopstvenim očima. Horor nestaje, a budalasti stonerski humor preuzima kormilo i film nepovratno vodi u ambis zvani ’’toliko loše da je dobro’’. Da se razumemo, ’’Jason X’’ ne smatram dobrim filmom per se, ali je definitivno materijal vredan gledanja – čisto da naučite kako se ubija franšiza!

Od mene 5,2/10.

2. Frailty (2001)

Iskreno, dok ga nisam video u ulozi Rast Kola u fenomenalnoj prvoj sezoni popularne serije True Detective, nisam baš mirisao Metjua Mekonahija. Smatrao sam ga prosečnim glumcem koji pohodi romantične komedije i lomi ženska srca, a istina je bila daleko od toga. Dobro, ne baš daleko jer je dotični zaista učestvovao u hrpi prosečnih ljubića, ali film ’’Slabost’’ o kojem sada pričam prikazao nam je Metjua u sasvim drugačijem svetlu – barem za to vreme. Ovaj psihološki triler sa elementima horora govori o čoveku koji se ispoveda agentima FBI-a i govori im o sopstvenom detinjstvu, pri tome evocirajući uspomene na fanatičnog oca koji je bio ubeđen da kroz izvesne vizije dobija božanske naloge za uništenje demona koji koračaju prerušeni u obične ljude. Zajebano,a? Da li je u pitanju zabluda i ludilo, ili je Bog zaista odabrao čoveka koji će odraditi božiji posao? Pogledajte sami. Definitivno se isplati i ’’Slabost’’ vam iskreno preporučujem! Metjua sam u međuvremenu zavoleo i smatram ga izuzetnim umetnikom i mega-carem, da se ne brinite!

Od mene 7,4/10.

1. Spring (2014)

Kada sam operisao nos, bio sam osuđen na ležanje nekih dvadesetak dana – da, verovatno se pitate zašto sam morao da ležim toliko dugo kada, na kraju krajeva, nisam operisao noge nego nos – ali doktori mi tako rekoše, pa sam to i uradio! Iskreno rečeno, nije mi teško palo jer sam dnevno gledao nekoliko filmova – između ostalog i ovaj. ’’Spring’’ je ljubavna priča ispresecana natprirodnim telesnim hororom. Moram priznati da nisam bio uplašen gledajući ovaj film, ali to ne treba da vas obeshrabri. Ono što sam osećao gledajući ga može se okarakterisati kao određena strepnja za sudbinu glavnog karaktera (kao i tuga koju ne bih sad da objašnjavam). Na samom početku filma, upoznati smo sa mladićevom groznom sudbinom koja uključuje smrt majke i nihilizam koji prožima njegov svakodnevi život. U želji da izađe iz kolotečine u kojoj se zatekao, on odlazi u Italiju u nadi da će mediteranski vazduh i promena sredine razbistriti njegove mračne misli. Tamo ovaj bledunjavi mladić upoznaje prelepu devojku koja postaje njegova tiha opsesija – ali naravno, stvari nisu onakve kakvim se čine. U početku, devojka ne pokazuje izrazito interesovanje za našeg dečkonju, ali kada osećanja krenu da preovlađuju mladi par biće stavljen na test koji prevazilazi sve ostale. Verujte mi.

Od mene 6,9/10.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: