Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Srećno Crno i tužno Belo

Skoro nisam gledao dobar film, a da ima neko zvučno ime među glumcima. Tako sam verovatno preskočio i “The Sunset Limited“, valjda od straha kako će da režira Tommy Lee Jones, i to još priču u kojoj će pored njega da glumi i Samuel L. Jackson. I na moju sreću, prevario sam se. “The Sunset Limited”  – se 2011. godine pojavio na TV ekranima. Režiju je potpisao Tommy Lee Jones koji uz Samuel L. Jackson-a glumi drugu ulogu u ovom TV filmu. 2 Velika glumca i dve maestralne uloge koje nisu karakteristične za njih, ali koje su pokazale da mogu i mnogo više nego što se da primetiti po naslovima „velikih“ ostvarenja Holivuda u kojima su igrali.

the-sunset-limited-dotkom-novi-sad-2017.

Nakon samo par minuta kako je film startovao, moji najveći strahovi da će biti totalni promašaj, pali su u vodu. Srećom. Sreću nije imao „Beli“, kako se u filmu zove lik koga glumi Tommy Lee Jones, jer ga je spasao „Crni“ – lik Samuel L. Jacksona. Radnja filma nas vodi u jedan stan bez televizora, radija i mnogo čega još, u kome stanuje crnac u svojim kasnim pedesetima. On je bivši osuđenik, koji je čekajući da mu istekne kazna u zatvoru spoznao boga. Oduševljen svetom, pun poleta i radosti, on će jedne večeri na putu za posao, spasiti „Belog“ iz njegovog pokušaja samoubistva. I radnja filma nas vodi u stan direktno posle ovog događaja. Celih 90 minuta će se nadovezivati dijalog za dijalogom. Pitanje za pitanjem. Jedan će drugome pokušati da objasne i odbrane svoje stavove po pitanju boga, sveta i budućnosti.  Dok je crni asocijacija za reč „živeti“, beli postaje sinonim za sve što je crno.

the-sunset-limited-dotkom-novi-sad

 Dok razgovaraju shvatite da ste odavno čuli gomilu toga. Da ste neka pitanja i sami postavljali, ali isto tako ostajali uskraćeni za odgovor. Ne, ni ovde se niko ne bavi odgovorima, koliko postavljanjem pravih pitanja, čak i kada se pitanja stavljaju pod pitanje. Iako se na prvi mah ne čini tako, oba lika se bave istraživanjem čovekove psihe i strahova. Lik „Belog“ će na racionalan i trezven način ispretumbati sva vaša uverenja bilo da je u pitanju Bog, ljudi ili vaši bližnji i njihovi postupci. Ne dozvoljava da bilo šta ostane uljuljkano i uspavano. Njegovi stavovi o svetu koji se ne menja još od starih Grka na ovamo, su protkani činjenicama iz prošlosti ljudskog postojanja, njegove učmale sadašnjosti i budućnosti u kojoj za ljudsku vrstu neće biti mesta.  „ Crni „ će naprotiv, pokazati sebe kao čoveka bez boga – tužnog i ružnog. Čak će i sve svoje loše osobine koje je imao do robije pripisati liku koji je „živeo bez boga“. Zato su u životu sa Bogom njegova uverenja daleko optimstičnija, radosnija i vedrija. Ova dva lika će se poput nekih ovnova na balvanu zatim „sudarati“ 90 minuta, dijalogom potkrepljujući svoje tvrdnje događajima koji su ih pratili, ali i postavljanjem pitanja koje će gledalac primiti ili postaviti isto tako. Upravo to je prava draž ovog filma. Skoro sve ono što se ponekad pitamo i zatim vrtimo glavu levo – desno, odbijajući da prihvatimo odgovor će se naći tu. Glumci su delo preneli na film izuzetno iskreno i ne mogu da se oduprem utisku da su i sami prošli kroz priču koja se odvija u tom stančiću u nekom crnačkom Getu.  Priču je napisao Cormac McCarthy koji je, između ostalog napisao  i „ No country for old men“ i „the Road“. Tommy Lee Jones nije omanuo kao režiser i sam odabir teme koju obrađuje mi ga je približio više u ovoj ulozi nego u bilo kom njegovom glumačkom ostvarenju do sad. Mislim da je ovo i više od preporuke, jer sama priča koja ne hrli ka hepiendu ima više dodirnih tačaka sa nama. Ma koliko mi želeli da je obrnuto…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=l0MSitTAYyA?ecver=2]

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: