Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

"Taboo" – trostruki trijumf Toma Hardija

  • TABOO -- "Episode 1" (Airs Tuesday, January 10, 10:00 pm/ep) -- Pictured: Tom Hardy as James Keziah Delaney. CR: Robert Viglasky/FX

Da li smo to mi dobili najbolju mini-seriju već na samom početku godine? Može biti, može biti, u svakom slučaju ako i ne najbolju onda svakako najinteresantniju, sudeći po pilot-epizodi emitovanoj pre 2 dana (koja je podigla dosta prašine, već mnogobrojni svetski portali bruje o njoj).
2017-3
Priča počinje sa dolaskom Džejmsa Dilejnija (Tom Hardi), samozatajnog i čudnog čoveka, koji, nakon decenijskog izbivanja iz Engleske, stiže u London tačno na sahranu svog oca. Pokojni Horas Endi Dilejni umro je sam, ostavljen od svih, polulud. No, imao je deonice u veoma jakoj trgovinskoj organizaciji “Istočno Indijskoj Kompaniji” (kompaniji koja je zaista postojala, osnovana 1600-e, dugo vremena je činila Englesku pomorskom velesilom). I, što je još bitnije, posedovao je zemlju u Americi, izvesno parče zemlje pod imenom Notka, zemljište koje je otkupio od od domorodaca (bukvalno) za “šaku baruta”. A sve je to u svojoj oporuci ostavio nikom drugom do sinu, Džejmsu.
2017-2
I tu dolazimo do osnovne linije zapleta (odnosno jednog od glavnih narativa priče, koja će se očigledno račvati u nekoliko podjednako bitnih pravaca). Džejms ima i polu-sestru, Zilfu (igra je Una Čaplin, unuka slavnoga dede, jel), koja, zajedno sa svojim mužem Tomasom Girijem, takodje polaže pravo na deo nasledstva i Džejmsov iznenadni dolazak ih je omeo u pregovorima koje su dugoročno i mukotrpno vodili sa predstavnicima kompanije. A postoje tu i tajne iz prošlosti, tajne koje dele samo njih dvoje (Džejms na samoj sahrani prilazi Zilfi i krišom joj saopštava da  njegova ljubav prema njoj nikada nije prestala i da je to jedino što “Afrika nije zalečila”.)
2017-9
A tajne kreću samo da se množe. Niko ne zna šta je Džejms deceniju i kusur radio u Africi, svakakve glasine kruže gradom a i sam Džejms umnogome doprinosi atmosferi koja se stvara oko njega, pošto se ponaša vrlo povučeno, distancirano, sa krajnje čudnim, dubokim pogledom prkosno uprtim u skoro svakoga, pogotovo u predstavnike dotične kompanije.2017-11
A dotična ,”Istočno Indijska Kompanija” je  u tom trenutku jedna od najjačih trgovinskih kompanija na svetu. Predstavljena je kao sveprisutna, dominantna sila koja pokreće kako trgovinu tako i svet a na samom čelu joj je beskompromisni, nemilosrdni Ser Stjuart Strejndž (uvek dobar Džonatan Prajs). Gospodin Strejndž poziva Džejmsa na razgovor, lukavo pokušavajući da otkupi “Notka zemlju” po povoljnoj ceni, predstavljajući je kao parče bezvrednog zemljišta ,tamo negde u divljinama Amerike. No, grdno se prevario. Džejms na sastanku pokaže da je itekako upućen u stvarno stanje stvari i ukaže mu da je Notka zemlja od vitalnog značaja kako  za samu kompaniju (otvara trgovinske puteve ka Kini) tako i za Veliku Britaniju i Ameriku, koje su u ratu i spore se za pravo nad svakim pedljom teritorije. Rekavši to, Džejms prezrivo odbacuje ponudjenu kovertu (punu novca, pretpostavljamo), saopštava da nema nameru da se odrekne bilo čega što mu je otac testamentom ostavio, odlazi i ostavlja Ser Stjuarta u besu. Besu koji će tek da pokaže svoje pravo lice, pošto gospodin Strejndž na samom kraju epizode “tužno” zaključuje da se “nadao da se ovo (otkup zemljišta) može rešiti na moderan način ali to neće moći biti moguće”. Tako da on prepušta ceo slučaj svojim podredjenima, koji verovatno ne biraju metode da ostvare šefove naredbe.
2017-8
I tu negde se završava prva epizoda “Taboo“-a, mini-serijala koji će se prikazivati na HBO-u narednih 7 nedelja. Serija i više nego obećava i znam zasigurno da ćemo nestrpljivo isčekivati svaku narednu epizodu pošto nam je ovaj pilot ostavio dovoljno misterije, gomilu nepoznanica oko Džejmsa i njegove prošlosti (pogotovo su intrigantni izvesni magijski/ezoterični detalji, koji su zasad dati samo u malim naznakama), njegovog komplikovanog odnosa sa polu-sestrom te načina na koji će se nositi sa mega-moćnom korporacijom, koja je verovatno (kao i svaka velika korporacija) beskrupulozna i pokvarena do srži. Videćemo…..
2017-10
P.S. Napisah u naslovu da je u pitanju trostruki trijumf Toma Hardija pošto se on ovde pojavljuje i kao pisac priče (i to ju je pisao sa nikim drugim do svojim ocem, Edvardom “Čipsom” Hardijem) i kao izvršni producent i kao nosilac glavne uloge. Tako da ako se serija pokaže uspešnom do kraja, to će zaista biti njegov istinski triple -win….
2017-5

(Visited 57 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Slažem se sa tekstom ,odgledao sam obe epizode koje su se pojavile,na prvo gledanje serija obećava…Malo promene ništa ne fali da se obrađuje istorija..

Leave a Reply

%d