Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

” TRUMAN ” – huMAN

TRUMAN

A film by Cesc Gay


Truman je špansko-argentinski film o čoveku koji umire od raka. Rekli biste, opet jedna gorka i teška priča. Dosta nam je takvih, jednu živimo, a gomilu smo videli, čuli i upoznali. Ali,grešite ! Ovo ni izbliza nije takav film. Ovo je jedna, pre svega, topla priča o prijateljstvu, ljubavi i sitnim detaljima u životu zbog kojih ponekad treperimo, smejemo se, plačemo…

Moj omiljeni glumac današnjice Ricardo Darin (argentinski maestro) glumi, a kao da ne glumi, Huliana, čoveka koji je bolestan na smrt i saznavši da mu nema leka rešava da dok privodi kraju bivstvovanje na planeti Zemlji, završi sve poslove koje je počeo ,da ne ostane nikom na teretu i da umre na miru. E,sad ,ova priča je ispričana tako da u sat i četrdeset pet minuta nebrojeno puta se smešite ili smejete grohotom, pronalazite sebe u nekim situacijama, krišom skrivate suzu u oku i na kraju filma dugo razmišljate o istom. Za mene je to smisao umetnosti. Razmišljanje o njoj.

 

Hulian je ustvari čovek pun mana, džangrizavi sredovečni pozorišni glumac koji umire od raka, odbija hemoterapiju, sam sebi sređuje pogreb, pozajmljuje pare kao da će imati vremena da ih vrati, dugo nikom ne govori koliko mu je ostalo od života i pokušava da živi što je normalnije moguće. Truman je ustvari pas, Hulianov najbolji prijatelj koga pokušava da udomi nekom ko će se lepo starati o njemu, ali svakom nalazi manu. Taj odnos između Huliana i Trumana nosi celu priču i izaziva emocije gledaoca, a rak je samo sporedna činjenica, tek tužna odrednica koja je non-stop tu, ali nekako sa strane. Hulianovi prijatelji, Tomas (koji je došao iz Kanade da se oprosti) i Paula pokušavaju da se odnose prema njemu kao bolesnom čoveku, ali im on to ne dozvoljava i ljuti se svaki put kad to pokušaju.

Ne bih dalje prepričavao film da ne biste predvideli šta će se dalje dešavati, ali ću još jednom podvući da je ovo izvrstan film i preporučujem ga svima vama kojima je dosta holivudske patetike, predvidljivih završetaka i “ušminkanih” priča o životu.

“Truman” zavređuje da malo manje od dva sata vašeg života posvetite ovom divnom filmu.

 

 

13090180

(Visited 51 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: