Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

“Vere i Zavere” – i preporuka ko vrata !

Godinama već imam odbojnost prema serijama koje su izašli iz srpske kuhinje. Sve mi je nekako nedorečeno, nedovršeno, ne dopada mi se način glume, sve mi je kao pomoću štapa i kanapa. Uglavnom, scenario je prepun rupa, čak i povremeni glumački majstorluci proverenih “mahera ” tog zanata nisu mogli da me oduševe do te mere da povratim izgubljeno poverenje u našu kinematografiju. Poneki film mi se čak i dopao, ali serije su bile blagi užas. Sa donekle, izuzetkom “Vratiće se rode” nisam gledao seriju vrednu pomena u zadnjih bar petnaestak godina. Užasi tipa “Bela Lađa”, “Selo Gori”, “Ravna Gora”, “Komšije” i slične nebuloze su mi samo davali za pravo da je bolje vreme provesti u cepanju drva nego u gledanju domaćih serija. Sve do pre mesec dana. Tada je uz prilično veliku propagandu i marketing RTV-a krenula serija “Vere i Zavere”. Isprva sam mislio :” Oh, ne, evo još jedne priče o hrabrim partizanima vojvođanskih atara…” ali, na sreću, grdno sam se prevario. Od prvog kadra u kojem se pojavljuje gnjurac koji izranja iz mutnog Dunava i pojave dva “policijska tristaća” shvatam da neće biti baš tako. Ovo će biti nešto drugačije. Nešto sasvim drugačije…

http://www.lepotaizdravlje.rs/wp-content/uploads/2016/03/Jelena-Polovina31-1024x680.jpg

Serija “Vere i Zavere” je nastala prema istoimenom romanu jednog od najznačajnijih  novosadskih savremenih pisaca – Aleksandra Tišme (1924. – 2003.). Radnja ovog romana koji je izašao još 1983. godine smeštena je u milje novosadskih ulica i u njemu su na oštar i beskompromisan način opisane ’40-te, ’50-te i ’60-te godine prošlog veka – u kojima je Novi Sad prolazio kroz razne političke, društvene i etničke promene, kao i kroz utvrđivanje značenja osnovnih pojmova – časti, morala, ljubavi i vere. U osnovi je to ljubavna priča , tačnije afera između lepe novosadske Nemice koja je krajem rata morala da pobegne iz grada (iz očitih razloga), a posle 20 godina se poslovna vraća u njega i Srbina, heroja Drugog svetskog rata koji se u miru ne snalazi baš tako dobro.

Iako su se poznavali još u gimnazijskim danima romansa se budi tek kada oboje u zrelim godinama shvate da im je ovo možda zadnja šansa da učine nešto od svojih života i vrate sreću u njih. Da ne bih prepričavao sve što se dešava u seriji, a moram priznati da ni sam ne znam sve detalje, jer je do sad prikazano tek četiri epizode (od dvanaest), rekli biste, pa šta , ništa naročito, već je bilo takvih priča, takvih životnih puteva, ispričanih mnogo ranije i mnogo puta ranije. Meni se u ovoj seriji svidela ta lakoća pripovedanja, to stalno preplitanje sudbina običnih ljudi, raznih vera i nacija, ta večita borba dobra i zla koja se odvija u svima nama i taj piščev dar da nam približi i olakša da zavolimo ili zamrzimo neke likove iz serije / romana.Fantastična fotografija, režija a posebno umešno ubacivanje autentičnih dokumentarnih snimaka iz ratnih dana / godina sa uspehom vas teraju da iščekujete šta će se desiti sledeće, šta je to što nas čeka u sledećoj epizodi.

Odlična gluma ne baš “najpopularnijih” glumaca na ovim prostorima, mada se za jednu Mira Furlan to nikako ne bi smelo reći, (ali mislim da je baš to osveženje i jedan plus više što nema jednih te istih glumaca kao u gomili serija pre ove) još bliže dočarava i objašnjava šta je pisac hteo reći. U iskušenju sam da kupim knjigu ali se bojim da ću onda prekinuti čaroliju iščekivanja nedelje u 21 sat i moje omiljene tv stanice – RT Vojvodina. Još jednom, od srca vam preporučujem da, ako već niste, počnete da pratite ovu izuzetnu seriju jer stvarno vredi. U moru kiča i neukusa koji nam se nudi ovo je oaza umetnosti i profesionalizma. Ako ste propustili prve epizode ovog serijala možete ih potražiti na oficijalnom sajtu RTVa. (Link za prvu epizodu je – http://media.rtv.rs/sr_ci/vere-i-zavere/18596)

13090180

(Visited 26 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Mogao bih da bacim pogled ili dva…

Leave a Reply

%d bloggers like this: