Nepolitikin Zabavnik

MOVIZZZ

Znaš li svoj IDENTITET ?!

ID-Movie-Review

I.D. je Britanski film snimljen još 1995. u Produkciji BBC -a,  na temu fudbalskih huligana. Ali, ne samo i to… Režiju potpisuje Philip Davis dok glavne uloge tumače Reece Dinsdale, Sean Perwee i Warren Clarke. Radnja je smeštena ue 1980., Engleska – London.  Snimano je takođe u Rotherham – i Bradford – u. Film možda najbolje opisuje neka vrsta podnaslova koja ga prati.- “When you go undercover, remember one thing… Who you are.”

Iako bez pompeznih imena, film je nominovan za režiju na Thessaloniki Film Festivalu, a na Valenciennes International Festival of Action and Adventure Films, gde je Philip Davis dobio nagradu publike za režiju. Na IMDb sajtu je ocenjen sa 7.4. Trajanje: sat i 50 minuta.

ciVzy1m9KRiqRh4RSaXaLOZ3rqa

No, za sve Vas koji niste pogledali ovu krimi dramu, samo par reči. 4 Policajca dobiju nalog da oforme jedinicu koja će pratiti  i infiltrirati se u redove ” The Dogs”, navijačke grupe, nižerazrednog fudbalskog kluba ” Shadwell “. Zvuči poznato? Da, imamo i mi par filmova na tu temu… Ali o njima “možda”… “Nama” dugo treba da nam dođe “odande” do “ovde”. Ovde ipak dolazi do mnogo brže promene. Od običnih “Bobija” do “Detektiva” sa ciljem infiltriranja i skupljanja podataka o glavnim facama koje kontrolišu fudbalske huligane i mnogo veće ilegalne radnje, dvojica kao logistička podrška i dvojica koji treba da “uđu” u ” The Dogs”, koji nisu naivna fudbalska skupina navijača. Od te dvojice glavni lik “John“, ambiciozni policajac kreće neverovatnom brzinom i “za ne poverovati” potezima se bliži vrhu samog lanca komande dok, drugi lik – “Trevor“, koji je razumnija strana ovoga dvojca, ostaje kao kamuflaža koja počinje da smeta… Ali zašto? Zašto, kada su radeći na slučaju sva 4 policajca nesvesno postali verni navijači “Shadwell” -a !!!

Džon svakim svojim postupkom na stadionu i van njega odlazi korak dalje, i dalje, i dalje, a sve bliže… Čemu? Sebi ili Cilju zbog kog je došao? Razum počinje da se cepa jer osećaj za pravdu koji mladi policajac nosi u sebi, se bori sa razumom i savešću u koje je on strastveno uneo celog sebe, ne štedeći se ni malo, jer njegov pogon jeste želja da pravda izađe na videlo. Ali, večito pitanje. Je li pravda zaista slepa?

tumblr_nk3n5m3k0Z1t5anvgo3_1280

Džon iako radi “pod maskom” ne može da izađe iz “lika” kog predstavlja, dok sam  u sebi duboko veruje da i dalje radi “pravu stvar”. Ali, ovom temom bi smo otišli u psihoanalizu samog lika, što ne predstavlja cilj da se predstavi film koji je zaslužno dobio naziv “kultnog” među mnogim ljubiteljima 7 umetnosti i subkulturnih grupa. Jer pored glavne akcije odvija se i jedna paralelna – psihološka. Duboka borba unutar nekoga ko veruje u sistem, poštuje tradiciju i vernost a zatim sve to otkriva na mestu koje treba da uništi. Po mnogima je ovaj film samo još jedan film o fudbalskim huliganima dok za druge predstavlja problem sa kojim se suoči svaki pojedinac koji se nađe između “čekića i nakovnja” sopstvene savesti. Na vama je kako će te gledati i shvatiti isti.

John1

Film je prepun nasilnih scena i zabranjen je za publiku ispod 18 godina. Bez obzira što se kod nas emituju i mnogo gore slike sa “večitih derbija” u udarnim terminima na nacionalnoj frekvenciji bez razmišljanja.  Režija je urađena sjajno, gotovo da se može “omirisati” atmosfera stadiona a fotografija dočarava večito “sivi” London verno i bez presedana. Zanimljivo je da su u  filmu snimane fiktivne ekipe Shadwell grada i Wapping FC koja mesta u stvari zaista postoje u severnoj oblasti zloglasnog Londonskog East End -a. Veruje se da su inspiracija za film bili navijači Millwall FC – a kao i West Ham United FC -a, čiji su sukobi u tom periodu bili veći nego “što je protokolom dozvoljeno.” Najavljen je i nastavak snimanja ovog filma pod imenom “I.D.2 ” i početak snimanja je najavljen za 2015. Hmm… mi čekamo, da po scenariju Vincent O’Connell -a koji je radio i na prvom delu, dok će režiju ovaj put preuzeti Joel Novoa, ovo čedo izađe na svetlost LCD ekrana i Bioskopa.  Do tada se podsetite ovog remek dela, i zapamtite nije reč “samo” o nasilju…

13090180

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Reply