Nepolitikin Zabavnik

Otvoreni Prelom Duše

RAZVODIMO LI SE OD PAMETI ?

piše : Rea Sartori

 Pojavi se neka besmislena vest kako se tamo neka glumica razvela i pohrle one horde idiota što svoje noći i dane provode ispred ekrana, prateći rijalitije, da komentarišu nju, njen život, roditelje, decu, bivšeg muža… Onda dele savete kako to treba, pa ospu paljbu kako je ona loša, kako je od roditelja nasledila „lošu karmu“. Sve se utrkuju ko će jače da popljuje sve što se zamisliti može. Onda se pojave samozvani branioci te javne persone, pa izazovu rasprave medju nezvanim komentatorima koječega-kojekude. Elem, savršeno nebitna vest da se tamo neka glumica razvela (ko da se drugi ne razvode, moš mislit!), postane viralna do bola, postane vest dana… bar do sledeće „vesti dana“.

Isplivala je na površinu neka plitkost uma, neka gadna žabokrečina što se dugo skrivala, pa joj se sad ukazala prilika da zablista medj budalama.

Tehnologija nam je donela bezbroj mogućnosti da  učimo, da je pametno upotrebimo, al zalud! Od tako željno čekane demo(n)kratije (bar od jednog pozamašnog dela populacije), narod je pokupio ono najgore. A možda mu je i namerno baš to servirano. Pohrlili su ka navodnoj slobodi govora, a onda su je skinuli do gola, posuli perjem i katranom, pa izveli u sramnu šetnju selskim atarom. Sad kad svaka šuša može da priča i radi šta god mu se prohte, od te buke neukosti i besramlja, pametni zaćutaše. Neće mudar da se nadvikuje. Čeka da ono stado što se krmi solju počne da žedja. Požedneće, pa će se podaviti u istoj onoj žabokrečini koju su s mulja digli na površinu, sve verujuć da su Bogu bliže ako glasnije aču, muču i viču.

A i taj Bog… I njega isturiše na prve strane. Samog Boga staviše na naslovnice, tik uz POPularne kriminalce, VIP dame, javne ličnosti sumnjivog porekla, političare, narko-dilere, razne BOSSove u crnim džipovima i ostalu gamad što se namnoži od onog kapitalističkog, buržoaskog viška, koji bi trebalo narod da hrani. Jok! Narod je gladan i žedan. Sve gladniji i žedniji. Narod je samo solju nakrmljen i nekako potuljeno besan. Obesna je uvek neka nevidljiva sila, neka vladavina iz senke, neko što je naumio da koliko sutra hrani narod insektima i ubedjuje ga kako je to bolje od hleba i pečenja. Mogli bi nas slobodno povesti u klanicu obećavajući nam da ćemo lično, u real time-u, moći da pratimo seks neke poremećene žene i kakvog otpadnika iz društva. Samo čekam kad će hordama prirediti rijaliti iz nekog crkvenog hrama ili samostana. Ne bi me začudilo da pakleni plan ide i dalje, mnogo dalje od toga.

Sodoma i Gomora su u nama, u neznanju, u činjenici da narod uvek ide linijom manjeg otpora, linijom krčenja creva, linijom animalnih nagona, linijom krda. Kad već nismo sposobni da budemo sopstveni pastiri, bar da umemo da zastanemo i zapitamo se:

Kome/čemu smo to dopustili da bude nevidljivi pastir, te da nas vodi direktno u provaliju iz koje povratka nema!?

Dok nam s jedne strane preti srednjevekovna zatucanost i inkvizicija, s druge strane nam se nude sadržaji koji direktno propagiraju pakleni plan Vrlog Novog Svetskog Poretka. Više se čovek ne može pouzdati ni u nauku jer je tom sferom mister Dolar prvo zavladao. Ne kaska za njim ni gospodja Funta, ni mališan Euro. Zovi ga kako hoćeš, al odavno je Bog prekršten.

Lično verujem da se samo kvalitenim obrazovanjem može nešto menjati na bolje. Istovremeno sam savršeno svesna činjenice da ni toga više nema.

Koja će nas nova utopistička ili kakva god ideja vratiti na put, ne znam. Znam samo da nam je očajnički potreban izlaz iz ovog lavirinta zabluda.

 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: