Nepolitikin Zabavnik

Otvoreni Prelom Duše

Reklama u Krigli

„Reklame za pivo su mahom glupe, moronske, stupidne, idiotske, kretenske, debilne… Uglavnom ženski rod tretiraju kao dekoraciju, a koriste humor iz nižih razreda osnovne škole. Znate li zašto? Cilj takvih reklama i nije da otvorite pivo –  već da otvorite SLEDEĆE pivo.“ – pročitah u jednom članku, što me je motivisalo da malo porazmislim o tome kakvih sam sve „pivskih“ reklama video, a zaključak do kojeg sam došao me je prenerazio (da se i ja malo ovajdim o popularnu formu u naslovima novinskih članaka).

pametna-reklama-za-pivo

Da se samo razumemo : ovo piše veliki ljubitelj navedenog alkoholnog pića…i tamnog i svetlog…uvoznog i domaćeg…Lava i Jelena, tako da me iskreno duša boli dok ovo pišem, ali smatram da je moja dužnost da ukažem što većem broju ljudi na one fine detalje oko nas pa makar me to koštalo podsmeha, „a mene ako se sete, sete se...

Znate…još u vreme kada su momci izgledali kao momci, alkoholna pića su se smela reklamirati samo ako su na određenim sajmovima bivali nagrađivani. Tako, na TV se nije mogla videti reklama za alkohol koja nije izgledala skromno sa prostim prikazom boce i predstavljanjem nagrade koju je to piće dobilo. Nije bilo potrebe prikazivati nakazne i uvredljive reklame, pivo se i tada pilo u velikim količinama, jedino što se malo kasnije počinjalo. Dekadencija modernog marketinga srozala je značaj reklame za pivo sa jedne pozicije, gde se vrednovao samo kvalitet pića na drugu, mnogo nižu, gde se vrednuje samo ukupan zbir potrošača.

pivo_4

Taj razvoj pivskih reklama izrodio je čitav niz bljutavog polusmeća a ja sam evocirao uspomene samo na neke od najgorih…

  • U početku stvaranja svoje poznate fraze, jedna ex-domaća pivara je u svojoj reklami insistirala o tome kako je potrošač grabljivica … i vidiš lika, ulazi u kafanu i šmekerski bira mesto u blizini neke ribetine, komentator brutalnim glasom govori o tome kako pravi mužjak bira svoj plen (pa zum na njene sisetine), kako ga odvaja (scena njihovog odlaska iz kafane), scena najžešćeg seksa pod satenskim pokrivačima, i SADA IDE ONO NAJBOLJE – obeležava svoju teritoriju, i onda prikaz na lika koji šora u klozet i VVRRRMAOO zum u njegove zenice u kojima se ogleda boca tog piva.

pivo-3

  • Ima ona gde riba nešto priča svom momku u pabu, zapravo riba ga nešto opasno napušava…a on MORA da gleda u njene sise, i neprijatno mu je i opet pogled na sise, a komentator opet nekim zverskim glasom o tome kako pravi muškarci…pa piju to pivo jebiga, i gledaju u poprsja.
  • Nema ceka Lazo“, „Neka čeka Ceca“, „Cepaj Kolina“, Ceca sa gajbom piva na vratima…taj serijal reklama je bio totalna glupost. Sećam se i neke gde je bila družina koja ide na roštilj…ali imena kojima su im se naratori obraćali su bila urnebesna: Ćoškara, Skituljko, ma strašno. Pa i ona je slična kada živinče kupi ekipu u pola posla i uvodi ih u kafanu da piju pivo.
  • O reklamama koje se svode na puki prikaz ženskinja, u bikinijima, auto kombinezonima, uniformama i sličnim fetiš opremama ne bih ni pričao jer broja im se ne zna, istovremeno svodeći muškarce na šovinističke seks manijake, koji samo piju pivo, jedu i prde.

reklama-za-pivo-hajneken

Da ne ispadnem hejter, pivskih reklama ima i dobrih i kreativnih, ali sada se sećam onih debilnih, a uostalom te dobre predstavljaju samo izuzetak od pravila. Generalni trend je da reklame budu sve debilnije, jer se prilagođavaju nivou konzumenta, a što je najgore postaju toliko politički korektne da mi pripadne muka od same pomisli na scenu gde dete škraba bojicom po zidu, a majka sva srećna drži krpu i sprej u ruci odmahujući glavom vragolasto. Pa meni bi moja majka odvalila instant šamarčinu čim bih približio bojicu zidu, bre.

pivo_zdravlje_srca

Al ko ga šiša, uzeću sad jedno ledeno iz frižidera jer život je lep, teška nam je duša, al nam srce puno, živeli – uzdravlje, i ima da zovem moju draganu da mi servira čips u bikiniju dok gledam Premijer ligu.

Živeli.

 

by Emberica.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Volem pivo bez komentara !!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: