Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Alternativa nije zamenjiva – novo DIY glasilo “Alternativni fanzin”

Piše: Daniel Tikvicki (Либрарион/Crnoslovlje)

Ako ste pomislili da nema novih fanzina (šta beše to?), sem nas tu par starih kajli za nabrojati na jednoj ruci, tu je i jedan novi, pod nazivom “Alternativni fanzin”. Njegov tvorac je Vasilije Đukić, bubnjar ariljsko-beogradskog bubanj-bas dueta zvanog Fade Out. Njegovo ime na Fejsbuku je diskutabilno i zbunjujuće, ali srećom, fanzin je sasvim razumljiv, čitljiv i, naposletku, zabavan za čitanje, sa pregršt informacija o dešavanjima na, pre svega domaćoj andergraund sceni.

Iako se to možda na prvi pogled ne čini, uložen je znatni trud u dva broja, koliko ih je izašlo u poslednja tri meseca. “Alternativni” je vrlo-vrlo blizu old-school pristupu, po pitanju sadržaja i tematike, iako je sama izvedba u modernom pakovanju, što je sasvim u redu. Sam priznajem da je veoma teško izneti toliko intervjua, a da se ne ponavljaju pitanja, a Vasilije je to uradio ne trepnuvši. Verujem da je pitanja smišljao dok je prao svoju bujnu kosu, pa je imao vremena na pretek. Šalu na stranu, zaista sam prijatno iznenađen priloženim, stoga čestitam mom drugaru na podvigu. Ah, da, on već priprema i treći broj, nije lenčuga kao ja, tako da, držite gaće.

Da ne bih dalje crtao vraga na zid, sledi kratak pregled sadržaja (i po koji komentar).

Prvi broj: https://en.calameo.com/read/0053811657b935e5389c3

Intervjui sa kragujevačkom metalnom mašinerijom Oathbringer, zrenjaninska peace metal mlađarija Restore (nedavno su objavili debi-album “Revolt!”!) i niški otkačeni elektronski duo ZeroTwo, koji su godinama na sceni – tekstovi su pravi prikaz i spoj mladosti i iskustva, definitivno. Takođe, tu je recenzija NWOTHM benda Phantom Spell iz pera Lazara Mladenovića, za kog znam da aktivno prati navedenu scenu, kao i kroz rad u bendu Shangri-La. Tu je tekst o fenomenalnom bendu Dead Ideas iz “nesrećnih” devedesetih, a ko bi mogao bolje da piše o tome od onoga ko je to ispratio pomno u pravo vreme – Milan Radosavljević iz MINER Records-a, sa kojim sam uspešno sarađivao tokom godina. Tekst o crnogorskom festivalu Stay Tuned me iznenadio, jer nisam bio upućen da postoji neki aktivni DIY/alt festival u sestrinskoj Crnoj Gori, ali eto, sad bar znamo.
Za rubriku “Šta da slušam” ću podići tužbu zbog neovlašćenog pristupa mom mozgu i muzičkom ukusu, jer je Vasilije naveo 80% albuma koje i ja aktivno slušam. Naravno da neću, ali mi je izuzetno drago što ima i starih klasika (Sabbathov “Vol.4”), ali ima i Nua Genea “Bar Mediterraneo” iz 2022. godine, izuzetan letnji album za chill. Naravno, tu je Sila, Creedens-i, Jiro Inagaki… Odličan izbor, zaista.

Drugi broj: https://en.calameo.com/read/0053811651caede070074

Pretpostavljam da će naglasak i u narednim brojevima biti na intervjuima (podržavam!), stoga punom parom napred na čitanje intervjua sa užičkim HC dečacima BRAT (ko prati mlađu hardcore scenu zna za njih) i sve više aktivnijim novosadskim alt triom Grizete. Tu su i recenzije od strane gostiju iz prethodnog broja, Lazara (Shangri-La) i g. Milana (MINER Records), kao i četiri kolaža moje malenkosti (hvala Vasilijeee).

Ovog puta rubrika “Šta da slušam” ima značajno manje bisera koje i sam slušam, ali je tu dostatna količina bendova sa scene okupljenih oko “Hali Gali” kompilacije (u čiju inicijalnu ideju sam i ja bio uključen, a prisutna je tu kao predlog), i Gazorpazorp kao moj omiljeni bend i fantastični mladi ljudi, koje ovom prilikom pozdravljam. Takođe, obratite pažnju i na zrenjaninski Restore, tek će se čuti za njih.

Od trećeg broja očekujem bombu, ali ne kao posle pasulja.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Reply