Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Bambijeve muzičke varnice – prikaz “Iz pepela: kompilacija požarevačkih bendova” (Ciklonizacija Promotion, 2020)

piše : Desya Lovorov

https://ciklonizacija.bandcamp.com/album/-

Nadam se da se neće niko ljutiti na moju pošalicu u naslovu, jer, ruku na srce, nevino i detinje poimanje Požarevca može biti samo fabrika Bambi – da se ne lažemo. Ove “odraslije”, podmuklije stvari ćemo ostaviti po strani i pričaćemo o lepom društvenom vezivu (a da to nije pivo), o muzici.

Muzičku istoriju grada je vrlo teško sažeti, opisati, a kamoli naknadno sakupiti materijal, kada ganjaš gomilu ljudi, diskove i kasete, obrisane harddiskove i slično, mogu potvrditi i iz svog iskustva. Moja luda sreća je što živim u Subotici, “gradu festivala Omladina” i dostatnom broju muzičkih projekata koji su mi u ogromnoj većini poznati. S druge strane, divim se drugarima sa scene i meni ravnim entuzijastima (zapravo, ludacima), naročito ako su iz manjih sredina. Pored staropazovačke kompilacije, pojavila se i požarevačka koju je prikupio i objavio moj stari kolega Toni iz Ciklonizacija Promotion-a i vokala srpsko-telenovelističke atrakcije Fernando Colunga Ultimate Experience. Verujem u njegov sud i trud, stoga je pred vama muzika stvarana u periodu od 1991. do 2019. godine.

Spisak izvođača:

Aurora / Brain Damage / Damage / Divert / Eye Wide Shut / Feeding the Dead / Fernando Colunga Ultimate Experience / Guybrush Treepwood / Headshot Campaign / Magnus / Momma Look A Boo Boo Day / PoRock / Rock Republic / Scar Process / Steadfast / Witherated / Балканабис / БукеФали / ВИС Социјални случај / Гробданиште / Инфинитив / Концепт / Мајски преврат / Мелотерапија / Парк / ПРИПЯТЬ / ПСП! / Сербска / Сигурно није Грета Гарбо / Слатка мала изврнута торта / Суноврат / Сутра умире данас / Трансфер блама / Хатор / Чврге / Чича Гореио / Чудаци / Чудесни буџ

Priznaćete, neki nazivi bendova su baš simpatični i opasno pucaju na nostalgiju!

Ovom prilikom su izostavljeni projekti koji se bave onom drugom stranom muzike (nadam se da će i toga biti), stoga tu dominira isključivo gitara, a žanrovski se kompilacija kreće u rasponu od classic/hard rock-a do grindcore-a, sa par izuzetaka džeziranog rock-a i crossover-a (ne znam kako da ih nazovem tačnije) koji se ne libe eksperimentisanja.
Što se koncepta tiče, pesme su lepo izmešane, pored činjenice da svaki bend ima po jednu ili dve pesme, što prilično utiče na dinamiku slušanja. Naravno, 65 pesama nije malo i samo mi sa čeličnim živcima možemo u cugu da preslušamo ovakvog “kapitalca”, ali s obzirom na to da kompilacija i služi tome da se upoznaš sa scenom i pobereš omiljene stvari, njena svrha je na samom početku ispunjena.

 

Da odmah pređem na lični plan, prvo što sam primetio jeste bend Guybrush Treepwood koji sam apsolutno stavio u zapećak mozga, i njihova stvar “Telo” koja me i dalje “vozi”, a dva jedina albuma koja imaju su suvo zlato alt. rock/crossover-a u prvoj deceniji XXI veka. Nisam znao da su iz Požarevca, ali eto, svaki dan čovek nešto novo nauči.
Takođe, prepoznao sam Transfer Blama, sjajni i dosta poznat punk rock sastav, ПРИПЯТЬ i Eye Wide Shut (imam po kasetu od oba benda), prilično novi grind sastav Čiča Goreio (žestoka sprdnja i odlična muzika), kao i pomenuti FCUE (koji su popularni u Latinskoj Americi više nego u matici), PoRock, Grobdanište, Čvrge o kojima sam ranije čitao i slušao.

Međutim, moram da izdvojim dva sastava koja su me vrlo prijatno iznenadila, a to su Momma Look A Boo Boo Day koji me podsećaju na moje sugrađane Neprijatno Mi Je (ali su verovatno stariji momci u pitanju) sa maltretmanom jazz postulata i opasno su blizu filozofiji jednog John Zorna i bend Чудесни Буџ, koji imaju brutalne pesme, ali je količina zajebancije i bola u kurcu toliko jaka da ljudi možda nisu dovoljno obratili pažnju na muziku – srećom, ja čujem oba. Pride, ako sam dobro shvatio, pevaju na vlaškom, zvuk žanrovski apsolutno nepodređen bilo čemu, a cepa, stoga je zabava na još višem nivou.

Naravno, to ne znači da preskočite druge bendove, jer verujem da nećete ostati ravnodušni, u kom god maniru slušate muziku.

Naoštrite uši i zaklonite oči, jer se požarevačka muzika digla iz pepela.

 
Из пепела: компилација пожаревачких бендова, by Various Artists [FREE DOWNLOAD]
65 track album
ciklonizacija.bandcamp.com
 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d