Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Dotkom vs. Željko Diklić (intervju povodom otvaranja SOULPEDDLER-a)

Željko Diklić je gitarista, bubnjar, sintisajzerista u nekoliko novosadskih bendova. Povod je ipak, nešto drugačiji…

ako vas mrzi da čitate, a vi posetite naš Youtube kanal i pogledajte ovaj razgovor : 

 • Željko, Brutal Studio, Indoor Design, Soulpeddler, pa onda Casillas, Sell Them Sin, Undergrind, Whorses…Lista je predugačka. Kako sve, čoveče, postižeš ? I da li možeš da kažeš šta ti je od svega ovoga na prvom mestu ? Šta ti je najvažnije ?

Ne mogu da ti kažem, haha ? Snaga volje i ne baš tako dobra organizacija…

 • Što se tiče bendova u kojima sviraš, sve se to može staviti u neki alternativni rok, ali se ipak svi oni prilično žanrovski razlikuju. Šta mi možeš reći o tome ?

Bilo mi malo dosadno da sviram stalno isto. Uvek se tu nešto novo događa, nešto drugačije. Ne mogu da se držim samo jednog pravca. Prosto, tako mi prija…

 • Čak u svim tim bendovima sviraš različite instrumente. Koji ti je ipak primaran ?

Jeste, menjam ljude, bendove, instrumente…A instrument? Nijedan ne znam dovoljno dobro da sviram,ali, ipak ću reći – gitara.

 • Kad bi morao da se prisetiš momenta kad si odlučio da pređeš na ovu alternativnu stranu da li bi mogao ? Šta je to što je odredilo da ćeš se toliko baviti muzikom u svim njenim aspektima ?

Hm…Nakon neke prve ideje, nakon prve melodije koju sam smislio. Tad je sve počelo. To saznanje neograničenosti me je povuklo na dalji rad. Samim tim, ta činjenica da idem u različitim pravcima mi je bila zanimljiva.

 • Postoji li neki bend na svetskoj sceni u kojem bi voleo da zasviraš ?

Na svetskoj sceni ? Ne mogu to da kažem, zato što, prosto, ne bi mi odgovaralo ,a ni njima, jer bih im napravio haos i preuredio to što sviraju. Neko gostovanje dolazi u obzir kao na primer u bendu Kamper, trenutno, ali ne bih pristupio nekom bendu koji mi se sviđa iz pomenutih razloga. Ne bih im dozvolio da naprave takvu grešku, haha.

 • Hajde da prebacimo loptu na Soul Peddler. To je i glavni povod za ovaj intervju. Objasni nam šta je to Soul Peddler i šta bi trebao da bude ?

Soul Peddler je fabrika ploča, vinila. Mi proizvodimo vinile. Time se bavimo, s tim što smo pokrenuli više paralelnih priča. Ovaj prostor je jedna od njih. Novi prostor za koncerte, izložbe, radionice. Plan nam je da držimo razne radionice, ali o tom-potom. Sve je ovo još na samom početku, ali, prvenstveno, SoulPeddler je fabrika vinila. Mi pravimo ploče. I prodajemo ih. Od nedavno postoji i vinil outlet…

 • Fabrika ploča ? Mogu li ja sad, recimo, imam bend i imam materijal koji bih da objavim, da vas kontaktiram I kažem : “Želim 200 komada ovog albuma na vinilu”. Koji su uslovi da bi mi objavili singl, EP ili album ?

Uslovi su prosti. Platiš i dobiješ ploče, haha. Cenovnik postoji. Cena zavisi od kvaliteta omota, boje vinila, broja ploča. Ima jako puno opcija i spram toga se formira i cena. Najbolje je ipak, da se vidimo i direktno porazgovaramo pa se negde ta cena može i korigovati. Cena može da bude i stvar dogovora.

 •  Prostor je čini mi se, zaista odličan za svirke. Da li te brine lokacija i kako ljudima razbiti predrasude da je sve iza mosta – jako daleko ?

Lokacija bi mogla da predstavlja problem, ali ne mogu da se bavim time. Jednostavno, ne možemo da razmišljamo o tome, jer je naša lokacija takva kakva jeste. Naša fabrika ploča se nalazi na Klisanskom Putu br. 19 a. Plan je da se dole štampaju ploče, gore prezentuju i to je to. To je primarna ideja. Opet, biće tu raznoraznih koncerata koji će samim svojim sadržajem moći da privuku gledaoce. Sa druge strane, na nama je da damo sve od sebe da ovaj prostor bude što prijatniji, što lepši. Trudićemo se da obezbedimo dobre uslove muzičarima, da pravimo što bolji i kvalitetniji program. Na nama je da se nadamo da će to biti održivo I da će zaživeti.

 • Da li neki koncept već postoji ? Ti si odgovoran za ovaj deo posla ?

Recimo. Mene su malo više pogurali u ovaj deo posla jer već imam iskustva sa organizacijom koncerata i sarađivao sam sa raznoraznim bendovima pa znam kako to funkcioniše. Naravno, nisam sam u tome. Svi zajedno učestvujemo u tome.

 • Ko sve može da zasvira u SoulPeddleru ?

Trebalo bi da može da zasvira ko god želi, ali ćemo tek u nekom narednom periodu, nakon otvaranja I posle prvog koncerta, početi da formiramo celu priču. Tek ćemo da budemo načisto šta to mi konkretno nudimo, kako, kome…Ne mogu sad baš tačno da znam detalje. To će se iskristalisati. Čak i ovoliki prostor bi mogao da se preuredi u slučaju da dolazi neki bend za koji postoji veliko interesovanje. Jedva čekam da vidim šta smo to uradili u prostoru po pitanju zvuka jer to jako bitna stvar. Tek posle tog prvog koncerta ćemo znati manje-više, na čemu smo vezano za samu akustiku.

https://www.facebook.com/events/220877145508313/

 • Otvaranje je za koji dan. Šta nam pripremate za “opening day” ?

Jeste, otvaranje je u subotu, 26. Januara. Opening day smo napravili da bude malo rokenrol priča. To je neka osnova, basic, svega. Zamislili smo da, pošto u sklopu imamo I vinyl outlet – prodavnicu ploča, napravimo dnevnu varijantu. Počastićemo ljude malo nekim koktelima, ubacićemo neke nove tiraže…Ploča, kao što vidite, ima već puno, ali biće ih još više. Gostovaće DJ Smuk. On je DJ isključivo na vinilima, tako da će nas on razmrdati malo sa nekim rokenrolom, pretpostavljam. Posle toga, glavni događaj su još dva benda – Shoplifters, dobro poznati Novosađanima i Moonshine Aligators. Sve počinje negde oko 14 h i trajaće negde do ponoći. Sama svirka oko osam uveče. Pozivamo sve ljude kojima ovo deluje interesantno da dođu. ULAZ JE SLOBODAN. Ceo dan, celo veče. Da li će neko ispratiti ceo program ili samo deo, to je individualno. Po volji… Svi su dobrodošli.

 • Kako zamišljaš Soul Peddler za godinu dana ?

Uf, pa kad vidim koliko smo uradili za nekih 3-4 meseca. Naravno, ne otkad postoji firma nego koliko sam ja ovde I otkad smo počeli da pravimo ovaj prostor mislim da će to izaći na dobro. Biće tu svašta nešto. Ipak, ne mogu toliko daleko da odem jer se u SoulPeddleru stalno nešto novo dešava i stvaraju se nove ideje, nadograđuje se, konstantno je neka akcija i mislim da će ovo biti poprilično kvalitetna priča s obzirom da smo, koliko ja znam, jedini na Balkanu koji proizvode vinil. Sve ovo je povezivanje cele priče sa ovom kafanom, klubom, kako god već ga nazvali.

 • Klub, kafić je već počeo da radi ?

Da, počeo je da radi. Još uvek je to nekako skraćeno, ali uskoro će početi da radi ceo dan i moći ćete da dođete nezavisno od prodavnice ploča da tu sednete, popijete kafu, sok, pivo, popričate sa nekim, odmorite. Naravno I vinyl outlet će raditi ceo dan pa ćete moći i da razgledate i da kupite ponešto.

 • I za kraj, planovi za budućnost ? Tvoji lični.

Moji lični planovi ? Ne znam ni koji su mi za sutra, haha. Toliko sam stvari započeo da prosto moram da radim na svemu tome konstantno kako bi ih priveo kraju. To mi je plan za budućnost.

 • Mene, ograđujem se, najviše zanima Casillas i planovi benda.

Napredujemo super nakon nesreće – Simbetove smrti. Posle Siniše Radovančeva došao je Filip Đurović i spremamo se konačno za prvi album. Već jedno četiri puta smo bili spremni za taj prvi album, ali se uvek isprečila neka viša sila. Konačno smo zadovoljni i mislim da ćemo uskoro ući u studio I snimiti taj album. Imamo mi materijala već i za drugi album, ali daj da prvo zaokružimo priču sa prvim. U narednim danima očekujemo svašta. Evo već sutra idemo na turnejicu u Mađarsku (razgovor je vođen 17.januara. prim Dotkom). Znači,  u 2019. očekujte od benda Casillas puno live nastupa, prvi album i pripremu za drugi.

 • Za ostale bendove neću sad da te pitam, haha.

Svaki bend je totalno priča za sebe i ne mogu toliko da planiram, a ni da pričam jer ćemo inače ostati ovde do ponoći…

 • Ok, hvala ti. To bi bilo to.

Hvala vama što ste bili…

 fotografije : Aleksandar Tepić

razgovor vodio i transkribovao : Zoran Popnovakov

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: