Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

“Ekologija, rokenrol i turizam” – Treća velikogradištanska gitarijada ! (03.-04. avgust 2018.)

Počev od 2016. godine kada su rafalnom rokenrol gitarskom riff i notalnom paljbom u revijalnom delu nastupili beogradski hard metal muzički sastav Steel, a Gitarijadu otvorio bend Revoltni peron, preko druge takođe uspešne Gitarijade 2017. godine, u revijalnom delu su nastupali novosadski veterani, uvek interesantni i lucidno duhoviti – Atheist Rap, konačno, pred nama je, sad već ustaljena, uhodana i profesionalno organizovana i ustoličena Treća velikogradištanska gitarijada koja se održava 03. & 04. avgusta 2018. godine, na samoj obali Dunava u gradskom parku. U revijalnom delu ovogodišnje treće po redu u nizu predhodnih, sve uspešnijih i kvalitetnijih Gitarijada, u revijalnom delu, uživo će nastupiti muzički sastavi: Pero Defformero, Samostalni referenti, Divert, Texas flood, Revoltni peron, Planet karavan i prošlogodišnji pobednici – Trnje.

Muzika i čvrtsi bunt gard mladih bendova prijavljenih iz celog ex-Yugoslovenskog regiona, jesu osnovna nit koja svu tu generaciju mladih umetnika, pa i starijima od njih poručuje dve stvari: prva je da i sami moraju po uzoru na Gitarijadu u Velikom Gradištu, početi organizovati svoje rock gitarijade, u svojim mestima, i ono što je, siguran sam, još plemenitije za sve nas kao humana bića, jeste ekološka svest, ekološka misao o čistoti, prirodi i zaštiti flore i faune. Time se i sami rokenrol učesnici upoznavaju i uključuju u tu, takođe bitnu i nužnu poentu da se svira dobar rock u prijatnom okruženju i dobrom i čistom ambijentu, i tome daju svoj umetnički i stvaralački doprinos. Dakle, ekološki momenat je ove, 2018. godine stavljen u prvi plan.

Taj ekološki momenat se bazira ove godine na priobalje reke Pek, i ponavljamo, njemu je dat prioritet, za samo jednu nijansu više od muzičko takmičarskog i revijalnog dela Gitarijade u Velikom Gradištu. U sklopu te zamisli, u toku je snimanje kratkometražnog dokumentarnogfilma „Ekologija, rokenrol i turizam“, koji će biti prezentovan ekskluzivno na sledećoj, narednoj Gitarijadi, 2019. godine.

Planirana je izložba umetničkih radova u vidu plakata za rock svirke i omota albuma, LP-ja, CD-ova…Biće postavljen posebni štandovi za posetioce gde će se moći preuzeti flajeri, rock flajeri i ekološki flajeri.

Udruženje Velikogradištanska gitarijada ima cilj u svom statutu da podržava muziku (rokenrol i njemu srodne muzičke žanrove), kao i pomenuti ekološki momenat i svest svih građana ne samo Srbije i bivše Jugoslavije, već ljudske populacije na planetarnom nivou, što je za svaku pohvalu! Takođe, pomoć mladima da se muzički što više i najpre osveste, očvrsnu, i zauzmu prave sopstvene ispravne stavove u odnosu na sebe, porodicu, familiju, prijatelje i život uopšte, generalno!

Samo jedan u nizu od izuzetnih i raritetnih planova Organizatora Gitarijade je postavljanje spomen biste Džimu Morisonu, u Gradskom parku Veliko Gradište. Gitarijada u Velikom Gradištu je regionalno orjentisanog karaktera tako da su se prijavljivali muzički sastavi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…Odlučeno je da se bore za najbolje pozicionirana mesta i nagrade, šest muzičkih sastava iz regiona i deset muzičkih sastava iz Srbije. Za muzičke sastave iz regiona obezbeđan je ekskluzivan smeštaj, kao i 100 evra za putne troškove, besplatna hrana i piće. Bendovima iz Srbije, takođe su delimično pokriveni putni troškovi, obezbeđen je besplatan kamp, hrana i piće. Tu je i nagradni fond za tri najbolje plasirana benda – 30.000 dinara, 20.000 dinara i 10. 000 dinara. Najbolji gitarista po izboru žirija dobiće potpuno novu električnu gitaru! Svi bendovi dobijaju zahvalnice za učešće!

Ovogodišnju Gitarijadu otvoriće muzička škola Stevan Mokranjac iz Velikog Gradišta. Kamp i ulaz jesu besplatni, a za sve kampere je obezbeđen besplatan ručak!

Veliko Gradište se nalazi 120 kilometara od Beograda, i do Velikog Gradišta se može doći autobusom ili kolima.

izvor : www.rockomotiva.com

Milan B. Popović & Udruženje građana Velikogradištanska gitarijada
(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d