Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Festival savremenog plesa TANZ PLATZ u KS “Svilara” i Gimnaziji “Laza Kostić 05.-07. septembra

Treće izdanje međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji SKCNS, usled renoviranja Kineske četvrti i prostora SKCNS Fabrika, održava se van svoje matične scene u KS “Svilara” 5. septembra i u pozorišnoj sali Gimnazije “Laza Kostić” 6. i 7. septembra 2019.

Festival otvara izložba 30 godina Bitefa ” I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom” definisana kao multimedijalni događaj – izloženi teatar – izložba u teatru, a posvećena je tridesetogodišnjici postojanja Bitef teatra. Polazište za izložbu, autorke Vesna Bogunović i Jelena Stojanović nalaze, kako u rečima pozdravnog govora Mire Trailović sa otvaranja Bitef teatra, tako i u bogatoj istoriji i širokom spektru različitih programskih delatnosti teatra, čije su ideje, strategije i postupci ostvarili izuzetan i inspirativan značaj za umetničku / teorijsku / kritičku scenu. Autorke takođe aktualizuju pitanje: Da li je dostignut kvalitet ideje osnivača i misao da pozorište treba da bude autentičan odraz zbivanja u realnosti kao i da ima moć da utiče na promenu svesti gledalaca?

Na programu centralnog (plesnog) dela festivala će se naći četiri koprodukcije i umetnici iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije. Ovaj festival u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu.

Festival počinje predstavom iz Srbije Not The Right Leg, autobiografskim solo performansom Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje suočene sa profesionalnom povredom. Performans opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi, postavljajući ključno pitanje da li je povređeno izvođačko telo i dalje funkcionalno izvođačko telo. Režiju potpisuje Ana Popović.

Iste večeri predstaviće se i komad oslobađajujuće energije i ekstremne preciznosti Restraint / Suzdržavanje, iz Berlina, koji dolazi kao deo selekcije Aerowaves platforme najboljih 20 plesnih radova u 2019. Komad čiju koreografiju potpisuje kolumbijska umetnica Lina Gomez sa privremenim boravkom u Berlinu, a izvode poljska plesačica Julek Kreucer i bubnjar Mikelanđelo Kontini iz Italje postavlja pitanja ponovnog izmšljanja i promišljanja sebe. Delo se održava u jasno definisanom malom prostoru scene, pokret je kontinuiran, ali ukroćen i vođen živim bubnjarskim bravurama.

Selekciju ovogodišnjih mladih evropskih autora u savremenom plesu u Novom Sadu obeležiće i predstavljanje mladog, ali već etabliranog plesača/koreografa Džejmsa Bačelora sa autorskim delom Hyperspace / Hiper svemir – dubinsko putovanje u najdalje tačke Kosmosa kroz istraživanje metrike kapaciteta sopstvenog tela. Bačelor istražuje prostor sopstvenosti fizičkog tela kao i prostora oko  njega. Ovo delo prezentovano je širom sveta i zaokupiralo je publiku na ovogodišnjem Bijenalu plesa u Parizu.

Festival Tanz Platz zatvoriće jedna od najzapaženijih mladih umetnica iz Španije Nurija Guju Sagara, koja je 2018. dobila brojna prizanjanja za kritički komad pod nazivom Likes / Lajkovi. Kako se lajkovi koje dobijamo na društvenim mrežama održavaju na naše ponašanje i telo? Svež pogled na prisustvo telesnog u digitalnom dobu, Likes istražuje fenomen obrada koreografija iz muzičkih spotova popularne kulture kao i tutorijale joge na društvenim mrežama. Pola tutorijal, pola antropološko istraživanje Nurija nas vodi kroz fizičko ikustvo sa prstohvatom ironije.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Za potrebe Festivala organizovan je besplatan prevoz iz Beograda. Prevoz je potrebno rezervisati najkasnije do srede 4. septembra 2019. u 15h na skcnovisad@gmail.com. Broj mesta je ograničen.

Izvršni producent festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržali i mreža Aerowaves, Program “Kreativna Evropa” Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Evropska prestonica kulture Novi Sad.

 

(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: