Nepolitikin Zabavnik

PREDSTAVLJAMO

Najavljujemo : Art Festival TREMA Ruma (24.09.- 27.09.)

piše : Nenad Baraković

 

 

 

 

ART festival trema Ruma trebao je biti održan u Martu ove godine, sa programom koji možete pogledati ovde.

Zbog trenutne situacije u zemlji i svetu pomeren je za kraj septembra i održava se upravo ove sedmice, sa drugačijim sadržajem nego što je prvobitno isplanirano. O Tremi i tome šta će se sve dešavati na festivalu pročitajte u nastavku.

Šta je Trema i zbog čega nam je neophodna u 21. veku?

Trema je teatarski projekat i međunarodna manifestacija koja okuplja i promoviše aktivnosti mladih putem pozorišnih predstava, afirmiše rad studenata umetničkih akademija, pruža podršku za prikazivanje ispitnih, diplomskih i profesionalnih produkacija, kao i kamernih predstava koje nastaju u saradnji sa istaknutim umetnicima, pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture.

Kroz predstavljanje primera dobre pozorišne, akademske i kamerne prakse u savremenom scenskom stvaralaštvu vrši se senzibilizacija mladih ka pozorištu i umetnosti. Promovišu se zdravi i kreativni načini za kvalitetno trošenje slobodnog vremena; pored konzumenata, aktivnih učesnika i volontera, afirmišu se i lokalni stvaraoci, te se omogućava mladim ljudima rumske opštine da se upoznaju sa drugim kulturama i sredinama iz kojih gostujući učesnici Festivala potiču.

Specifični civljevi projekta su podređeni obagćenju kulturne ponude, podizanju kvaliteta sadržaja, očuvanju i unapređenju kulturne raznolikosti i inerkulturnom dijaglu, unapređenju i osavremenjavanju kulturne infrastrukture, unapređenju regionalne i međunarodne kulture razmene i saradnje, unapređenju dostupnosti kulturnih sadržaja svim građanjima i podsticanju kulturne participacije, sa posebnim osvrtom na osetljive društvene grupe, stvaranju podsticajnog okruženja za kreativne izraze samostalnih umetnika i pojedinaca u kulturi ovog grada.

Napomena:

Sve aktivnosti predviđene projektom će se sprovoditi u Rumi, u zatvorenim, ali i otvorenim prostorima. Pod zatvorenim prostorima se misli na Kamerne scene Kulturnog Centra Ruma i Omladinskog saveta Ruma, a kao otvoreni prostori tretiraju se atrijum Zavičajnog muzeja Ruma, dvorište Omladinskog saveta Ruma, Gradski trg i drugi alternativni prostori u gradu.

Program ovogodišnje TREME:

ČETVRTAK24. SEPTEMBAR

23. Tremu u septembru otvaraju – primeri dobre pozorišne prakse.

Sa početkom od 18h, festival će otvoriti Svetlana Bojković sa svojom izložbom: ”Umetnost Glume ili Traganje za istinom”, dok će domaćin biti Zavičajni muzej Ruma.

Nastavak programa će obeležiti predstava “Šta ćemo sad? u produkciji Yugo art Beograd u četvrtak, 24. septembra s početkom u 20h u Velikoj sali KC Ruma uz sve propisane mere.

PETAK, 25. SEPTEMBAR

13h: Kreativne radionice za decu i omladinu “POKAŽI ŠTA ZNAŠ” Dramski studio Ruma u saradnji sa Produženim boravkom Oksford Ruma i edukativnim radionicama “Filozofija sa decom” , Dom omladine Ruma.

17h: Promocija monografije “Od Proscenijuma do Rikvanda” od autora Stevana Pištevića i Sekule Petrovića. Domaćin promocije je Gradska biblioteka Atanasije Stojković, mala sala KC Ruma.

20H: Edit Pjaf, autorski projekat Đurđe Vukašinović iz Banja Luke u Domu Omladine Ruma.

SUBOTA, 26. SEPTEMBAR

13h: Kreativne radionice za decu i omladinu “POKAŽI ŠTA ZNAŠ” Dramski studio Ruma u saradnji sa Produženim boravkom Oksford Ruma i edukativnim radionicama “Filozofija sa decom” , Dom omladine Ruma.

18h: Scenska instalacija; Vizuelizacija pozorišnog fundusa; Prostorno osmišljavanje identiteta pozorišne scene i Trema festivala kroz artefakte. Progam se održava u Kamernoj Trema sceni u Domu omladine Ruma.

Autori i realizatori koncepta: Mina Vukov, dipl. scenograf; Ljiljana Pantelić Fridman, kostimograf; Danijela Đendo Miljanov, tv i filmski reditelj i Zoltan Fridman, pozorišni reditelj i student menadžmenta umetničke produkcije i medija.

20h: Predstava STVAR IZBORA: Zašto slušam Marčela. Teleport teatar Paraćin, autorski projekat Uroša Mladenovića u Domu Omladine Ruma.

NEDELJA, 27. SEPTEMBAR

20h: Predstava LITTLE SHOPS OF HORRORS, Ruma High School Theatre u Domu omladine Ruma

22h: Proglašenje najboljih i dodela nagrada Tremina maska; Žiri aktivnih građana u kulturi.

Svi programi su humanitarnog karaktera uz sve propisane mere prevencije.

Koordinator projekta: Zoltan Fridman

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Reply